уторак, 19. јануар 2021.

Zoran Stevanović Gladni, gradonačelnik Zvornika i Aleksandar Vasiljević, načelnik Policijske uprave Zvornik, su taj Grad pretvorili u Medeljin i vladaju po principu Pabla Eskobara


Piše: Slobodan Vasković


1.

Pablo Eskobar bio je kolumbijski narkobos; Istorija ga je zapamtila kao najbogatijeg i najmoćnijeg kriminalca. Nakon što je izvršio niza napada na zvaničnike vlasti, u sukobu sa kolumbijskim policajcima stradao je 02.12.1993. godine.


2.

Medeljinom je vladao gotovo sedamnaest godina i od tog grada stvorio najopasnije mjesto na Planeti, tako da je Vlada Kolumbije, na kraju, morala da se obračuna sa njim.


3.

Zoran Stevanović Gladni, gradonačelnik Zvornika i načelnik Policijske uprave tog grada Aleksandar Vasiljević pretvorili su Zvornik u balkanski Medeljin, gdje, za razliku od Eskobara, uz podršku vlasti Republike Srpske, kontrolišu sve kriminalne tokove, otimaju sve unosne poslove i drže pod surovom kontrolom svakog stanovnika tog grada.


4.

PU Zvornik je u direktnoj funkciji kriminalaca, švercera, osoba koje krijumčare migrante, nezakonitih poslova, prikrivanja brojnih nedjela, do ubistava, a iza svega stoje Aleksandar Vasiljević i Zoran Stevanović Gladni.


5.

Gladni je kupio Vasiljevića i usluge Policijske uprave tako što mu je omogućio da sa svoja četiri neregestrovana kamiona prevozi razne vrste robe u Zvorničkoj regiji.



6.

Nijedan policajac PU Zvornik ne smije zaustaviti Vasiljevićeve kamione, iako su već godinama neregisttrovani. Ta bizarna činjenica svjedoči o pohlepi Vasiljevića; Iako načelnik PU, iako već milioner, neće da u budžet RS uplati ni novac za registraciju. A iz tog budžeta prima platu kako bi, između ostalog, kažnjavao one koji voze neregistrovana vozila.


7.

Gladni je njemu omogućio kamione i druge poslove, o kojima će biti riječi u nastvaku, a on Gladnom Gradonačelniku otimanje svega vrijednog u Zvorniku.


8.

Ne postoji posao u tom Gradu u koji nije upetljan i nema svoj interes Gladni, a posljednjih godina otima privatno zemljište od građana, čineći to beskrupulozno i bahato, jer ga štiti Vasiljević i tamošnji Sud, koji je pod njegovom punom kontrolom, o čemu sam već pisao.


9.

Gladni i Vasiljević kontrolišu i krijumčarenje migranata preko Drine; Oni stoje iza grupa koje to čine, a vlasti RS optužuju sve druge redom da su krivi za, trenutno najveći problem u BiH, koji je poprimio razmjere humanitarne katastrofe, jer se hiljade migranata drži u neljudskim i nehumanim uslovima; Značajan dio tih migranata “uvežen” je u BiH pod patronatom Gladnog i Vasiljevića, što su oni odlično naplatili.


10.

Vasiljević ima značajan priliv novca i iz prihoda ozloglašenog kluba “Gurtna” koji se nalazi u čelopoeku, nadomak Zvornika.


Vlasnik “Gurtne” je Milan Savić, osoba od velikog povjerenja Gladnog i Vasiljevića, koji je nasilnik i nerijetko prijeti bombaškim napadima. 



Lokal je neprijavljen, ali pod zaštitom Gladnog i Vasiljevića, radi po cijelu noć i nije prestajao sa radom ni tokom pandemije virusa; I to sve vrijeme. Neprijavljeni Klaster Klub koji radi bez ikakvih problema.


Imaju i igračice u lokalu, a brojni problemi se dešavaju u njemu - od dilanja narkotika, premlaćivanja nepodobnih, a bilo je i silovanja.


Savić nijednom nije odgovarao, jer je jedan od ključnih Batinaša zvorničkog SNSD-a.


11.

Lokal je zaštićen na vrlo specifičan način: Ispred njega je bilobord sa likom Ljubice Vasiljević koja je bila kandidat za odbornika SNSD; Osim toga je supruga kriminalca i načelnika PU Zvornik Aleksandra Vasiljevića.


12.

Savića niko ne smije ni da pipne, kamoli kazni, a njegov lokal policija zaobilazi u širokom luku; Ne tako davno prijetio je bombom u jednom drugom lokalu, bili su prisiljeni podnijeti protiv njega krivičnu prijavu, ali su sve zataškali Gladni i Vasiljević.


13.

Savić nije odgovarao zbog prijetnji likvidacijom, a jedan od razloga je i što se pred svake izbore, bilo da su lokalni ili opšti, u njegovoj rupi od lokala, okupljaju Gladni i njegovi vojnici kako bi utvrdili planove za krađu izbora, koja je Zvorniku već duga kriminalna tradicija.


14.

Javnost, zaokupljena dešavanjima u Banjaluci i na relaciji Banjaluka -Sarajevo -Mostar, ne obraća uopšte pažnju na to da je Zvornik, trenutno, jedan od najopasnijih gradova za život u BiH; Mnogi tvrde i najopasniji, bar kada je RS u pitanju.


15.

Nije to ni čudo, ako se ima u vidu da je, uz gradonačelnika Gladnog, drugi vodeći kriminalac načelnik Policijske uprave Vasiljević. Uvijek zločinci svoje organizacije vode u parovima, pa je tako i u Zvorniku.


16.

Osim neregistrovanih kamiona kojima transportuje razne vrste robe, Vasiljević posjeduje još nekoliko neprijavljenih lokala.



U neposrednoj blizini robne kuće “Zvorničanka”, nalazi se neprijavljena Vasiljevićeva prodavnica pirotehničkih sredstava koja se vodi na Sandri Tanasković, supruzi šuraka načelnika PU Zvornik.


Opštepoznato je da su procedure za dobijanje dozvole za rad sa pirotehnikom složene i zahtijevaju stručna znanja iz te oblasti, kao i protivpožarne saglasnosti i mjere, ali pošto je Vasiljevićeva,ništa od toga im nije potrebno. Čak ni da prijave radnju


U toj prodavnici, pored pirotehnike, prodaju i kradenu i švercovanu robu; Šverceri koji ih snabdijevaju nekoliko puta su “pali” na granici, ali je Vasiljević sve brzo “sredio”.


17.

Nikola Tanacković, šurak Aleksandra Vasiljevića, drži prodavnicu polovne bijele tehnike u poslovnom objektu kod svoje porodične kuće u Čelopeku koja, takođe, nije prijavljena.


18.

Iza Gladnog stoji Milorad Dodik, a iza Vasiljevića Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, tako da se Dva Zvornička Kuma osjećaju nedodirljivim.



Vasiljević je nedavno platio Lukačevu podršku tako što je na njegov zahtjev, bez konkursa, primio u radni odnos u PU Zvornik Mladenku Jović, suprugu zamjenika ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nedeljka Jovića, koji je do funkcije u Sarajevu došao sa pozicije komandanta jedinice Žandarmerije u Zvorniku.


19.

Jovićeva radi na poziciji službenika zaduženog za kaznenu evidenciju, što će reći da ne radi ništa, jer su ključni kriminalci Gladni, Vasiljević i njihovi poslušnici zaštićeni od svakog progona.


20.

Zvorničani žive svoj užasni život u strahu od Gladnog i Vasiljevića, ne shvatajući da se njihov grad već poodavno ne zove Zvornik već Medeljin. (nastaviće se)