субота, 02. јануар 2021.

Dan žalosti u Bosni i Hercegovini zbog užasne tragedije u kojoj je smrtno stradalo osam mladića i djevojaka kod Posušja

foto: Večernji list

mediji


Na području Bosne i Hercegovine danas je proglašen Dan žalosti zbog tragedije koja se dogodila kod Posušja, a u kojoj je preminulo osam mladića i djevojaka.


Odluku o proglašenju Dana žalosti donijelo je Vijeće ministara na vanrednoj telefonskoj sjednici koja je održana jučer.


Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH.Medijske kuće na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji Bosne i Hercegovine, dužni su prilagođavati svoje programske sadržaje danu žalosti u Bosni i Hercegovini.


Podsjetimo, tragedija se dogodila tokom novogodišnje noći na lokalitetu Tribistovo kod Posušja. Preminuli su imali između 18 i 20 godina.Na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju sinoć se okupilo nekoliko stotina građana koji su zapalili svijeće i odali počast osmero preminulih tinejdžera.


Građani Posušja su, kako su javili lokalni mediji, bili u suzama zbog tragedije koja je potresla Posušje, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu i region. Tragedija se dogodila dok su mladi iz mjesta Rakitna i Posušja čekali Novu godinu. Prema još uvijek nezvaničnim informacijama, do gušenja je došlo usljed problema s agregatom koji se nalazio u kući. Obdukcija tijela koja će biti izvršena u Mostaru pokazat će tačan uzrok smrti.Preminuli su Ivan Miličević (rođen 2001. u Posušju, nastanjen u Poklečanima, Posušje), Stipe Romić (rođen 2001. u Posušju nastanjen u Poklečanima, Posušje), Mirela Rezo rođena 2001. u Švicarskoj, nastanjena u Posušju), Žana Pavković, rođena 2001. u Splitu, nastanjena u mjestu Vrpolje, Posušje), Mia Soldo (rođena 2001. u Splitu, nastanjena u Sutini, Posušje), Stipe Pavković (rođen 2001. u Mostaru, nastanjen u Vrpolju, Posušje) Marija Pavković (rođena 2001. u Splitu, nastanjena u Vrpolju, Posušje), Stjepan Jukić (2001. u Mostaru, nastanjen u mjestu Batin, Posušje).


Najiskrenije saučešće porodicama tragično preminulih mladića i djevojaka.