среда, 28. август 2013.

Dosje: Podignuta optužnica protiv Eleza, Keljmendi će biti optužen do kraja godine

piše: Slobodan Vasković
Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv Darka Eleza i još 31 lica, kojom ih tereti za organizovani kriminal, više teških ubistava i pokušaja likvidacije i brojne pljačke izvršene na teritoriji Sarajeva i Istočnog Sarajeva, potvrđeno je u Tužilaštvu BiH.

Osim Eleza, vođe kriminalnog klana iz Istočnog Sarajeva, optuženi su još Bojan Cvijan, Benan Dorić, Branimir Minić, Muhamed Rahimić, Sead Robović i brojni drugi pripadnici nekoliko zločinačkih organizacija koje su godinama harale u ovom dijelu BiH.

Optuženi se terete za teško ubistvo Vladimira Mačara,  Milana Vlaškića, Rade Magazina, Borisa Govedarice, Zorana Goluba i planiranje i pokušaj ubistva (u nekoliko navrata) Đorđa Ždrala. 
 
Tužilaštvo BiH je grupu optužilo i za pljačku transporta novca Privredne banke Sarajevo, u iznosu od 2,2 miliona eura, potom pljačku transporta novca Pavlović International banke iz Bijeljine, kada je otuđeno oko 1,8 miliona KM, kao i za pljačku oko 670.000 KM, iz Pošte 2 u Sarajevu. 

Ovi klanovi razbijeni su u akciji Tužilaštva BiH i SIPE, pod imenom "Lutka", koja je počela septembra prošle godine i još uvijek traje.

Optužnica je napisana na preko sto strana, a Tužilaštvo će Sudu BiH predočiti preko petsto dokaza. Postupajući tužilac u ovom predmetu je Dubravko Čampara. 

Ovom optužnicom nije obuhvaćen Naser Keljmendi, šef jedne od najvećih zločinačkih organizacija u BiH. Keljmendi je neposredno pred početak akcije "Lutka" napustio BiH i trenutno se nalazi u pritvoru u Prištini.

"Ista sudbina čeka i Keljmendija. Čim se sasluša protiv njega će najkasnije do kraja godine biti podignuta optužnica", rečeno mi je u Tužilaštvu BiH.

Na pitanje gdje će Keljmendi biti procesuiran, odgovoreno mi je da je najvažnije da će suđenja narko-bosu biti, "a sekundarno je da li će taj proces voditi EULEX ili Sud BiH".
   
Keljmedni se tereti za organizovanje ubistva Ramiza Delalića Ćele. 

Pogledajte filmove u kojima sam detaljno izvijestio o ubistvima Ramiza Delalića Ćele, Borisa Govedarice, Vlatka Mačara, Zorana Goluba Čarlame..., kao i reakcije koje su mi nakon njihovog emitovanja uputili Darko Elez i Branimir Minić.
Ubistva sa potpisom mafije (Prvi dio)


Ubistva sa potpisom mafije (Drugi dio)


Izjava Darka Eleza


Pismo Bramimira  Minića:

Iznenađen sam koliko se u medijma pokušavaju proizvoljno rasvijetliti krivična djela iz proteklih godina, povezivajući moje ime sa nekim od tih događaja. Uz dužno poštovanje, smatram da nije korektno da se vodi vansudska rasprava preko medija, dopuštajući da bilo ko, bilo šta kaže i optužuje druge za najteža krivična djela, a da se prije toga ne provjeri tačnost tih informacija ili ne sačeka da se sud izjasni, koji je i nadležan za utvrđivanje istine.

Posle stalne medijske prozivke, koja je zasnovana na izjavama Veljančić Anđelka, koje imaju za cilj da se u javnosti unaprijed označe krivci za mnoga nerazrješena djela, od kojih bi prvenstveno ON i pravi krivci oprali ruke i obmanula javnost, prinuđen sam da se i ja medijski oglasim i najoštrije demantujem sve te njegove optužbe.

Ako se pažljivo pročitaju izjave koje je Veljančić dao, a mediji prenijeli, svako normalan može da zaključi da se sve svodi samo na priču bez jakih činjenica, a kamoli dokaza koje bi ponudio.

Koliko je smišljeni i zlonamjerni scenario zasnovan na lažima najbolje znam ja i ostale osobe, kojih se direktno tiču njegove optužbe i koje znaju da sve što je Veljančić u životu stekao i imao, a javnosti prećutao, dobio od Darka Eleza, kome svoju zahvalnost vraća lažnim optužbama, uvlačeći u njih i ljude koji nemaju veze sa kriminalom, ne mareći ni za jednu  porodicu, što i ne čudi od njega s obzirom  da svojoj djeci nikada nije pružao ni najmanje pažnje i ljubavi.

Doći će vrijeme da se Sud i javnost bolje upoznaju o liku i djelu Veljančić Anđelka, njegovoj  biografiji i moralu, kome je najbitnije da je u centru pažnje, što je dokazivao sve ove godine svojim lažnim izjavama kao, na primjer, da je učestvovao u ubistvu premijera Srbije Đinđića, pokušavajući da od sebe napravi najopasnijeg kriminalca. Što u narodu kažu "čega se pametan stidi budala se ponosi".

I niko nikada pri čistoj svijesti i pameti neće potvrditi njegove izjave, jer su neistinite!

Ja, Minić Branimir nigdje ne bježim i suočiću se sa svim optužbama i braniti svoju nevinost kada dođe vrijeme za to, i na odgovarajućem mjestu, u Sudu BiH u koji želim da imam povjerenje i nadam se fer suđenju, bez obzira na iznijetu propagandu, jer, u protivnom, čekaću da se predmet prebaci u Srbiju, gdje boravim na stalnoj adresi i dostupan sam u svakom trenutku pravosudnim organima.

Hvala na ukazanom vremenu i prostoru!