понедељак, 12. август 2013.

Dodikove nove milionske investicije u Beogradu


piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik namjerava kupiti poslovnu zgradu „Stankoma“ u Beogradu, potvrdili su mi obaviješteni izvori iz poslovnih krugova glavnog grada Srbije.

Realna cijena ove zgrade, koja ima cca 1000m 2, kreće se oko 2,5 miliona evra, jer je kvadrat poslovnog prostora na Čukarici cca 2500 evra. Međutim, biće prodana za mnogo nižu cijenu.

„Dodik je, zajedno sa sinom, krajem jula obišao poslovnu zgradu Stankoma i tom prilikom izrazio zadovoljstvo stanjem u kojem se ona nalazi, te najavio da je veoma zainteresovan za njenu kupovinu“, tvrdi moj izvor.

Prema njegovim riječima, Dodik smatra da bi zgradu mogao kupiti veoma povoljno, i da će uspjeti da kvadrat poslovnog prostora u njoj dobije po cijeni od 1000-1200 evra. S obzirom da zgrada ima nekih 1000 m2, računica kaže da će za tu transakciju izdvojiti od 1-1,2 miliona evra.

Poslovna zgrada „Stankoma“ nalazi se na atraktivnoj lokaciji na Čukarici, u ulici Kraljice Katarine broj 53 i veoma je kvalitetno urađena.

“Stankom” je otišao u stečaj 2011. godine, a samo godinu dana nakon toga firma je bankrotirala. Krajem 2012. godine, Poreska uprava nije glasala za plan reorganizacije pred Privrednim sudom i tako je proglašen bankrot.

Ovakav rasplet i stečajni proces onemogućavaju obeštećenje preko hiljadu građana koji su izgubili milione evra tokom izgradnje stanova u naselju Filmski grad u Beogradu. Svi ovi ljudi, kao i oko 60 firmi, prevareni su u piramidalnoj šemi izgradnje stambenog kompleksa iza koje su stajali tada čuvena firma “Stankom” i manje poznata “Delta Legal”.

Vlasnik “Stankoma” je Živadin Mihajlović, poznatiji kao Žika Muštikla, svojevremeno veoma blizak Slobodanu Miloševiću.

Nešto prije nego je Dodik obišao Poslovnu zgradu “Stankoma” održana je licitacija za njenu prodaju (u junu ove godine), ali je propala.
To znači da će njena cijena biti znatno niža na sljedećoj licitaciji, ali i da je Dodik odlično upućen u dešavanja u Beogradu, čim čeka da padne cijena vrijednosti zgrade koju namjerava da kupi.

(Vojvođanska banka ad Novi Sad obavijestila je zaiteresovane kupce da se u stečajnom postupku dužanika PS Stankom ad-u stečaju, prodaje Poslovni objekat-zgrada, u ul. Kraljice Katarine br.53 u Beogradu, površine 1.020,95m2, uknjižena površina 881m2, izgrađen 1991.godine, spratnosti Su+Pr+Vpr, na kat. parceli 3319/1 KO Čukarica, i da će se nova licitacija održati 22.08.2013. Početna cijena iznosi 92.385.444,87 dinara ili 810.900 evra.).
Činjenica da traži poslovnu zgradu, ukazuje na to da Dodik namjerava da legalizuje dio brojnih beogradskih poslova i da otvori veliku firmu. Da je drugačije, ne bi mu trebalo 1000 m2 poslovnog prostora na jednoj od najatraktivnijih lokacija u prestonici Srbije.

Opštepoznata stvar je da je Dodik suvlasnik firme “Zekstra”, zajedno sa Draganom Đurićem. Svi računi te firme blokirani su već mjesecima, a Đurić će, bez sumnje, biti uhapšen zbog nezakonite privatizacije Veterinarskog zavoda u Zemunu i upropaštavanja te firme, kao i kriminalnih finansijskih transakcija sa “Agro bankom”. “Zekstra” duguje “Agro banci” deset miliona evra.

“Zekstra” je privatizovala i RK “Boska” u Banjaluci, a ta privatizacija je ništa drugo do teška kriminalna akcija, u kojoj je Đurić snažno podržan od vlasti RS.

Dodik je u maju 2007. godine kupio vili na Dedinju koju je, zvanično,. Platio 850.000 evra.