уторак, 20. август 2013.

Ekskluzivno: Radojičić umjesto Cvijanovićeve; odlaze i Tegeltija, Mutabdžija, Kovačević i Zlatkovićeva

Piše: Slobodan Vasković

Rekonstrukcija Vlade RS, koja će se desiti u septembru (najkasnije početkom oktobra), biće temeljna. Osim premijerke Željke Cvijanović, Dodik je odlučio da smijeni i četvoro ministara: finansija Zorana Tegeltiju, prosvete i kulture Gorana Mutabdžiju, industrije, energetike u rudarstva Željka Kovačevića i pravde Goranu Zlatković.

Cijela rekonstrukcija biće maskirana pričom o zdravstvenim teškoćama Cvijanovićeve, koje jesu realne, mada ne i suštinske. Osnovni razlog za njenu smjenu je taj što Dodik smatra da je ona potpuni promašaj, ali i što mu se lično zamjerila.

Najizgledniji kandidat za novog premijera je Igor Radojičić, aktuelni predsjednik Narodne skupštine RS. Dodik smatra da je Radojičić kredibilan, jer se za njega ne vežu nikakve afere, a i cilj mu je da ga na taj način dodatno stavi na vatru, jer će ga vrela premijerska stolica politički djelimično urušiti.

Sama ova ponuda, velika je Radojičićeva pobjeda, jer je on bio najveći protivnik imenovanju Cvijanovićeve za premijerku RS. (Iskreno se nadam da Tviter-revolucionar Igor Radojičić ovaj tekst neće proglasiti specijalnim ratom).


Nekoliko je razloga zbog kojih će sa mjesta ministra finansija otići Zoran Tegeltija. On je trebalo da bude smijenjen prilikom rekonstrukcije Džombićeve vlade, ali je ostao na insistiranje Cvijanovićeve, koja nema pojma o finansijama. Dodatni razlog je to što se Tegeltija zamjerio tajkunu Budi Stankoviću, Dodikovom bliskom prijatelju, jer je odbio da isplati devet miliona maraka firmi „R-S Silikoni“ za realizaciju projekta „Pogon za proizvodnju Si metala“. Stanković je lobirao da im se isplati novac, a upućeni tvrde da je Tegeltija želio u cijelom poslu da vidi i svoj dio. Vlada RS ranije je donijela odluku o dodjeli sredstava za podršku investicijama i zapošljavanju. Dodijeljeno je ukupno 14.308.000 KM i ta sredstva su nepovratna. Među firmama kojima su odobrena sredstva je i „R-S Silikoni“, koja, defakto, postoji samo na papiru.
Osim toga, tvrdi se da je Tegeltija odradio nekoliko veoma velikih poslova za ljude bliske sebi, što Dodiku nije promaklo, posebno zbog činjenice da on te poslove nije odobrio.
 
Goran Mutabdžija odlazi, jer je procjenjeno da je on potpuno nesposoban, a to mu je ujedno i kazna što nije uspio spriječiti izlazak studenata na ulice.
Zbog nesposobnosti odlazi i Gorana Zlatković, kojoj su sudovi i tužilaštva potpuno izmakli kontroli, za razliku od njenog prethodnika Džerarda Selmana koji je imao potpuni uticaj na pravosuđe RS. Zlatkovićevoj u prilog nije išlo ni njeno popuštanje pred Sindikatom pravosuđa.

Željko Kovačević je uspio preživjeti rekonstrukciju prethodne vlade, ali sada definitivno odlazi i Nebojša Radmanović nema nikakve šanse da to spriječi. Brojne korupcionaške afere u resoru energetike, industrije i rudarstva, teške pljačke koje se dešavaju u preduzećima iz ovih oblasti, te Kovačevićevu potpunu nesposobnost, Dodik više neće da toleriše. Takođe, istrage koje se vode o nezakonitim radnjama u Elektrokrajini i nekim drugim firmama ukazuju da je u njihovom središtu upravo Željko Kovačević, što je dodatni razlog za njegovu smjenu.

U Dodikovom okruženju je i značajan broj onih koji zahtjevaju smjenu ministra policije Radislava Jovičića, optužujući ga da se potpuno otrgao kontroli i da radi na svoju ruku. Jovičić je otvorio nekoliko istraga, među kojima je najznačajnija ona oko otimačine zemljišta Poljoprivredne škole,  što je mnogima zasmetalo, pa traže njegovu glavu. Međutim, Dodik nije spreman da povuče i ovaj potez, jer bi to bilo previše, a i kontraproduktivno, pošto bi pokazalo da ova vlast ne želi da se bori protiv kriminala i korupcije.

P.S. Pisamce dragom prijatelju: Izvori iz vrha mi kao i prošli put dojavili...