четвртак, 9. јануар 2020.

Zmijsko Gnijezdo: Potkovanog Milana Tegeltiju štiti Drino Galičić, pravni savjetnik Johana Satlera, šefa Delegacije EK u BiH


piše: Slobodan Vasković

1.
Milan Tegeltija, predsjednik VSTS BiH, značajno je osioniji, drskiji, bezobrazniji, opasniji, osvetoljubiviji nakon objavljivanja izvještaja Rajnharda Pribea, pravnog eksperta, koji je u ime Evropske unije uradio analizu stanja u pravosuđu BiH.

2.
"U postojećem pravosudnom uređenju BiH VSTS je neophodan. Međutim, VSTS-u su potrebne ozbiljne reforme i radikalna promjena ponašanja", navedeno je, između ostalog, u Pribeovom izvještaju, koji je završio kao fusnota u tomovima kriminalnog djelovanja VSTS-a.

3.
Pribeov izvještaj nije donio nikakav boljitak; Štaviše, dodatno je ohrabrio buzdovana pravosudne mafije Tegeltiju da nastavi sa kriminalnim akcijama, podzemno, ali i javno.

4.
Tegeltija to ne čini bez razloga: Osim zaštite najviše rangiranih bh. političara, iza njega stoji i Drino Galičić, koji je tegeltija u Odjelu za vladavinu prava Delegacije Evropske komisije u BiH. 

5.
Galičić je pravni savjetnik Johana Satlera, šefa Komisije, što Milanu Tegeltiji u njegovim kriminalnim aktima služi kao pokriće, jer je on uposlio čitav niz članova Galičićeve porodice u VSTS.

Ja tebi, ti meni - jednostavan je moto po kojem djeluje ovaj dvojac.

6.
Pribeov izvještaj izazvao je brojne kontroverze - jedni su ga pohvalili, mnogi kritikovali kao previše izredigovan, praktično malo upotrebljiv, što i jeste prava ocjena.

7.
Jedan od razloga za to je narečeni Galičić koji je bio dio Pribeovog ekspertskog tima i značajno doprinio tupljenju oštrice njegovog konačnog izvještaja.

8.
Zvuči apsurdno, ali je činjenica da su oni koje plaća Evropska unija opstruisali posao koji je, takođe, platila Evropska unija. 


9.
Galičićev uticaj na Probeov izvještaj, smanjenje njegove oštrine, izbjegavanje kredibilnih istinitih ocjena o “moždanoj smrti” bh. pravosuđa, prema provjerenim informacijama, bio je ključan. 

10.
Galičić je, po svaku cijenu, htio da zaštiti svog dobrog poslovnog prijatelja Tegeltiju, a ako se tome doda podatak da je Satlerov “prvi pravnik” u izvanrednim odnosima sa Admirom Suljagićem, direktorom Sekretarijata VSTS, onda nestaje bilo kakva dilema oko toga da je Galičić imao isključivo ulogu opstruenta u Pribeovom timu.

11.
Sve navedeno poznato je Satleru, ali on ništa nije preduzeo da se bilo šta od navedenog promijeni. Kao što ništa nije preduzeo ni po smjernicama Pribeovog izvještaja.


12.
Delegacija EK je, najvećim dijelom, leglo korupcije, njeno izvorište koje je, poput hobotnice, svoje ljigave pipke pružilo preko cijele BiH.

13.
U to nema nikakve dileme, kao što nema dileme da je Milan Tegeltija značajno osioniji, drskiji, bezobrazniji, opasniji, osvetoljubiviji nakon objavljivanja izvještaja Rajnharda Pribea, pravnog eksperta EU, jer iza sebe ima Galičića.

14.
Da podzemne veze Tegeltije sa Delegacijom EK u BiH postoje i da su veoma čvrste dalo se naslutiti još nakon providne i prilično mizerne igre između čelnika VSTS-a i Satlerovog prethodnika Larsa Gunara Vigemarka.

15.
Nakon što je objavljeno da je Visoki sudski i tužilački savjet za dodatnog sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu imenovao Huseina Delalića, koji je godinama skrivao da je osuđen zbog krivičnog djela silovanje u pokušaju, “reagovao” je Vigemark.


„U ovom konkretnom slučaju, preporučio bih Savjetu da suspenduje odluke o imenovanju ili njeno poništenje ukoliko se utvrdi da zaista postoji krivična presuda izrečena protiv dotične osobe“, navedeno je u pismu koje je 1. avgusta 2019. na ruke Milana Tegeltije poslao Lars Gunar Vigemark.

16.
Da je sve bila unaprijed dogovorena igra Vigemarka i Tegeltijinih šefova iz sjene, svjedoči i brza “reakcija” VSTS, koji već 06.08. 2019., samo pet dana nakon obostrano utanačenih pravila prljave igre, suspenduje Delalića, koji nikom nije posebno bitan. Nakon toga Tegeltija upućuje nekoliko “ponjava” nebuloza u kojima se zahvaljuje Vigemarku.

Tragično i farsično.

17.
Važno je istaći da u pismu od 01.08.2019., Vigemark ni riječju nije pomenuo Sašu Labotića, koji je podigao optužnicu protiv ubijenog Davida Dragičevića 30.03.2018., šest dana nakon što je pronađeno njegovo tijelo.

Zbog tog monstruoznog akta Dragan Lukač ga je odlikovao 04.04.2018. godine.

Monstruozni Labotićev akt nije za Vigemarka predstavljao ništa. 


18. 
Labotić je uklonjen iz pravosuđa nakon što sam, 22.05.2018., otkrio i objavio da je presuđivan za kriminal i da je tu presudu sakrio.

Labotića je VSTS izbacio iz pravosudnih institucija 16.10.2019., ali on se, kao advokat, vraća već 24.102019., što može značiti samo jedno - sve je već unaprijed dogovoreno i Tegeltija je nastavio da štiti sve one koji su opstruisali istragu zločina teškog ubistva Davida Dragičevića.

19.
Već sam objavio da je Elizabet Tomasinec, šefica Političkog odjela i glavna politička savjetnica i Vigemarka, ali i Satlera, najbolja prijateljica Sanje Dragičević, šefice kabineta Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS.


20.
Sve ove veze svjedoče o dubokoj upletenosti pojedinih pripadnika Delegacije EK u brojne nezakonitosti i podzemne radnje u BiH, kao i “pokrivanje” i zaštitu ovdašnjih političara i visokih pravosudnih funkcionera koji ih “autorizuju”.

21.
Satleru je sve to jako dobro poznato, ali on nije ništa učinio da razbije “zmijsko gnijezdo” unutar Delegacije EK, na čijem je čelu, već je sve navedene zadržao uz sebe.

22.
Otud je i moguće da se Tegeltija, kao i ostali, nastavi bahato i nasilnički ponašati i nakon Pribeovog izvještaja koji je, bez obzira na činjenicu da je “opran u devet voda”, potpuno poražavajući po pravosuđe BiH.

23.
Mora se istaći da nikakvi izvještaji niti okrugli stolovi, konferencije i slični impotentni alati, koje primjenjuje Delegacija EK u BiH, neće promijeniti stanje u pravosuđu, koje je u rukama mafijaša. Jedino to može promijeniti uklanjanje bar dijela mafijaških predstavnika u pravosudnim strukturama, što je malo vjerovatno sa ovakvom Delegacijom EK u BiH i njenim čelnikom Satlerom, nadobudnom, preplitkom individuom, koja gleda isključivo sopstvene interese, a BiH smatra zemljom koja nikom nije potrebna i tako se i odnosi spram nje.


24.

Evropska Unija učinila bi najveći mogući ustupak i sebi, ali i BiH, kada bi poslala zaista nezavisni ekspertski tim koji bi detaljno istražio i sagledao stanje u Delegaciji EK u BiH i Kancelariji specijalnog predstavnika EU za BiH; Ono što bi otkrili, a otkrili bi jednu učmalu, teško korumpiranu instituciju, upletenu u brojne klijentelističke mreže, bio bi pravi šok čak i za staru dekadentnu Evropu; Možda bi to pomoglo - sanacijom iste te Delegacije, EU bi se pomakla u BiH, ne bi bila dio kriminalnih mreža kojima je zemlja zarobljena. (nastaviće se)