понедељак, 13. јануар 2020.

Prokletstvo “Zamrznute mačke”




piše: Slobodan Vasković

1.
Nakon što je Lars Gunar Vigemark, bivši šef Delegacije Evropske komisije u BiH, napustio tu poziciju i Sarajevo u njegovoj rezidenciji pronađene su u zamrzivaču dvije zamrznute mačke; Bizaran detalj koji izaziva grozomorne zaključke.

2.
Ta vijest je odjeknula, iako je riječ samo o detalju, perverznom egzibicionizmu vlasnika mačaka i zamrzivača, ali i šefa Delegacije EK u BiH, što je informaciji dalo na interesantnosti i snazi.

3.
Međutim, mnogo bitnije od toga je da je Vigemark zamrznuo ne samo mačke, već i djelovanje Delegacije EU, tako što je ona podređena lokalnim moćnicima, u njihovoj je službi, a ne u funkciji Evropske unije.

4.
Štaviše, Delegacija Evropske komisije primarno obmanjuje Evropsku uniju o dešavanjima u BiH, koja je u svim segemtnima, posebno kada je vladavina prava u pitanju, u statusu monstruozne erozije.

5.
Misija EU u BiH ne čini apsolutno ništa po pitanju kršenja fundamentalnih ljudskih prava; Čak se o tome ni ne oglašava, bilo da je riječ o donošenju represivnih zakona, čiji je cilj potpuno gušenje slobode govora, okupljanja, uskraćivanja prava na mišljenje, kretanje…, bilo da se radi o nasilnim aktima, kao što su hapšenja aktivista koji su donijeli igračke na Trg Krajine, da bi organizovali nenasilni, potpuno benigni, performans; Bilo da je riječ o sistematičnom, svakodnevnom progonu brojnih koji se usuđuju izraziti nezadovoljstvo postojećim pravnim paklom ili pak, o fizičkom nasrtanju na narodnog poslanika, kojeg je ministar unutrašnjih poslova udario, prije toga uličarski izvrijeđao…

6.
Delegacija EK u BiH se ni o čemu nije izjasnila/oglasila, pa je osnovano zapitati se da li Brisel, gdje je sjedište EU institucija, uopšte ima informacije o stvarnom stanju u BiH i njenim entitetima?!

7.
Očito je da nema, jer da je drugačije bilo bi bar neke reakcije, pošto su navedene situacije u zemljama EU nezamislive i svaka od njih izazvala bi, da se u tim državama eventualno desi, teške potrese u tamošnjim društvima.

8.
Gdje je problem: U činjenici da se u Delegaciji EK u BiH sve zamrzava kao Vigemarkove mačke, odnosno da se sve relativizuje po principu “ništa nije idealno, ali nije ni strašno”, što je najgori mogući pristup i svjesno ignorisanje brojnih problema u BiH, čije dalje guranje pod tepih pojačava egzodus stanovništva i jača populističke, autokratske, feudalne, kleptokratske režime u svakom dijelu zemlje.

9.
Johan Satler, koji je zamijenio Vigemarka, naslijedio je “zamrznute mačke”, teško korumpiranu Delegaciju, čije osoblje, dobar dio njih, tu misiju primarno podređuje sopstvenim materijalnim ciljevima, koje ostvaruju preko pomenutih režima; U takvom ambijentu, Delegacija EK, njeno nedjelovanje, je puna podrška režimima i nadogradnji bezvlašća, nikako u funkciji EU, još manje pomoći stanovništu BiH i BiH, što bi trebalo da je njena misija.

10.
Ne da ne postoji nikakva, ni mikronska, oštrina u djelovanju Delegacije, već samo sluganstvo lokalnim šerifima; Uposlenici Delegacije, dobar dio njih, su članovi klijentelističkih mreža svih režima u BiH (ima ih nekoliko) i nemaju namjeru da promijene takvo stanje “zamrznute mačke”, koje im donosi sinekure i poslove, tako da su neki već milioneri.

11.
Ni Satler nema namjeru da bilo šta mijenja, jer je na ključnim mjestima zadržao osobe koje su najviše doprinijele poništenju ugleda Evropske komisije, njenom srozavanju na nivo “evropskog osoblja” lokalnih feudalaca, koji vrlo spremno uzimaju novac iz evropskih fondova, istovremeno pljujući i vrijeđajući evropske zvaničnike, ambasadore njihovih zemalja u BiH.

12.
Satler je, zadržavajući Elizabet Tomasinec na poziciji šefa Političkog odjela i Drinka Galičića u Pravnom odjeljenju, za samo četiri mjeseca učinio ogromnu štetu upravo EU, njenim, istina rijetkim, nastojanjima da bar neke stvari pomakne sa mrtve tačke, iz pozicije “zamrznute mačke”.

13.
Galičić je opstruisao da izvještaj Rajnharda Pribea o stanju u pravosuđu bude potpuno objektivan, čime je pomogao opstanku Milana Tegeltije na čelu VSTS, iako je narečeni ključna karika u poništenju pravosudnih institucija u BiH.

14.
Nakon objave Pribeovog izvještaja, Tegeltija se, što je paradoks, osjeća čak moćnijim nego prije toga, a svemu je razlog što je opstao i nastavio sa svojim razarajućim dejstvima, potpuno nekažnjeno; pri tom se nastavio služiti ucjenama, nezakonitom trgovinom uticajem i ostalim brojnim devijantnim radnjama.

15.
Satler je Pribeov izvještaj zamrznuo kao Vigemark mačke - ništa po njemu nije urađeno, niti će biti urađeno. Pravosuđe u BiH je mrtvo. Zato su kriminal i korupcija nikad življi, veći i rasprostranjeniji…

16.
Mrtvo pravosuđe, ukočenije od Vigemarkovih zamrznutih mačaka, otvara širom nova polja za kakistokratiju - vladavinu najgorih.

17.
Oni će to iskoristiti kako bi nastavili sa temeljnim rušenjem osnovnih ljudskih prava i sloboda, računajući na usluge Elizabet Tomasinec, člana svojih klijentelističkih mreža, čiji je zadatak da njihove necivilizacijske poslove relativizuje.

18.
Tomasinec je potpuno nekompetentna osoba za poziciju šefa Političkog odjela, ali na tom mjestu opstaje zahvaljujući podršci bh. političkokriminalnih lobija.

19.
Tomasinec je ta koja je odgovorna za izvještaje koji jednom nedeljno idu svim ambasadama EU u BiH i u sjedište EU u Briselu.

Svi njeni izvještaji su cenzurisani i u njima se ne mogu naći riječi kritike, još manje bilo kakve oštrine, za politička dešavanja u BiH, koja umjesto ka demokratiji, nepovratno nestaje u neofeudalizmu.

20.
Tomasinec piše izvještaje, ali ih Satler potpisuje, tako da je on glavni krivac zašto je BiH i dalje, pa i nakon Pribeovog izvještaja, u poziciji zamrznute mačke, kada je Brisel u pitanju.

21.
Moguće je da Brisel i ne želi da se BiH pomjeri iz te pozicije i da sasvim svjesno dozvoljava sve necivilizacijske radnje koje se u njoj dešavaju, ali je pitanje zašto onda sipaju desetine miliona evra u crnu rupu koju su sami stvorili?!

22.
Brisel, ophrvan vlastitim problemima, jednostavno ne uočava svu korumpiranost i nekompetentnost Delegacije u BiH, kao ni činjenicu da Satler ne radi svoj posao, već da je alatka kleptokratskih oligarhija. Nakon njegovog dolaska i očitog nerada, kao i Vigemarkovog “ručnog rada”, nesporno je da Brisel u BiH šalje diplomatski otpad, nesposoban za bilo šta više od poltronisanja lokalnim feudalcima.

23.
Da je drugačije, Satler bi se, odmah po dolasku, riješio i Tomasinecove i Galičića, koji su privatizovali Delegaciju EU u BiH, jer je bio upoznat o kakvim individuama je riječ, kao i o njihovim “kvalitetima”.

Upravo na njih mu je skrenuta pažnja u nekoliko navrata, ali on je ostao na sve primjedbe zamrznuta mačka!!!

24.
U BiH nije mrtvo samo pravosuđe, već i prosvjeta, zdravstvo…, ali Satler je zadovoljan, iako primitivizam, šovinizam i jačanje kulture zločina doživljavaju svoj novi procvat.

25.
Interesantno je navesti da je Tomasinec karijeru počela kod Valentina Incka u OHR-u, gdje je bila zadužena za organizovanje sastanaka, a ne za politička pitanja.

26.
Kada je otpuštena iz OHR-a, kleptokratski bh. lobiji, sa kojima je još u Kancelariji Visokog predstavnika pohvatala sve veze, čine maksimum za nju i dovode je u Delegaciju Evropske komisije u BiH, dok je na njenom čelu bio Peter Sorensen.

27.
Sorensen vrlo brzo uviđa s kim ima posla i daje otkaz Tomasinecovoj, koja se u punom sjaju vraća nakon njegovog odlaska i imenovanja Vigemarka.

28.

Konkurs za nju je bio namješten, o čemu sam već pisao, što samo potvrđuje koliko snažne su njene lokalne veze, među kojima je i ona sa Draganom Lukačem, nasilnikom i ministrom unutrašnjih poslova RS, koja se odvija preko Sanje Dragičević, šefice njegovog kabineta. (nastaviće se)