уторак, 21. август 2012.

Radišićeva dva radnika (g)rade objekat vrijedan 200 miliona KM


piše: Slobodan Vasković

Mile Radišić morao bi biti proglašen za najuspješnijeg privrednika na Planeti u ovom vijeku! Razlog je jednostavan: njegova firma „Grand trade“, koja ima samo dva (2)  zaposlena radnika, gradi u sred Banjaluke basnoslovno skup stambeno-poslovni objekat, od 15 spratova nad zemljom i tri pod njom. O kako velikom projektu se radi, svjedoči činjenica da samo u garažama budućih „Kula“ ima 12,6 hiljada m2.

Samo neko genijalan, natčovječanskih mogućnosti i, naravno, izuzetno blizak ovdašnjoj vlasti, u stanju je sa dva radnika i firmom čije je poslovanje bilo gotovo skroz zaleđeno tokom 2009, 2010. i 2011. godine, mogao je tokom 2012. krenuti u projekat svih projekata sa samo dva uposlenika. Pri tom je važno naglasiti da u pomenute tri godine Radišićeva firma nije imala na računima maltene ni žute banke.

Prema dokumentima, koje imate priliku vidjeti, stalna imovina „Grand trade“ tokom 2009., 2010. i 2011. godine iznosila je cca 5,5 miliona KM i riječ je o 27 dunuma zemljišta koje je ovoj firmi za bagatelnih 4,4 miliona KM ustupio Grad Banjaluka još davne 2003. godine.


Radišić je te pare trebalo da uplati mjesec dana po dobijanju rješenja za zemljište (krajem 2003.), ali on nije uplatio sav novac, što se vidi i iz dokumentacije koju prezentujemo, a u kojoj je pod stavkom „kratkoročne finansijske obaveze“ navedeno da je „Grand trade“ dobavljačima dužan 1.423.786 KM. Dobavljač je u ovom slučaju Grad, jer „Grand trade“ drugih dobavljača nije ni imao, što znači da do kraja 2011. godine on još uvijek nije isplatio sav novac za zemljište.

Specijalno tužilaštvo RS utvrdilo je tokom 2010. da je Radišić još 2004. godine falsifikovao uplatnice, te da je Gradu ostao dužan najmanje 960 hiljada KM, ali su i njemu i odgovornima iz gradske uprave „progledali kroz prste“!!!.

„Grand trade" ima i kredit od 4 miliona KM, koji pomalo otplaćuje. Kako nije imao gotovo nikakvih prihoda, morao je lani da podigne kratkoročni kredit od 157.768 KM da bi izmirao rate za ovaj dugoročni milionski.

Radišić je na izgradnji garaža za megaobjekat angažovao firmu „Butmir“, čiji je vlasnik Husein Sejo Hasibović, lični graditelj Zlatka Lagumdžije, osoba optužena u aferi „reket“ i lik koji je učestvovao u pljački miliona Evra Adila Zulfikarpašića, dok je ovaj bošnjački političar bio na samrtnoj postelji.

(Uskoro na ovom blogu-Dosije „Grand trade“, ili sve što ste željeli da saznate o dodjeli zemljišta Radišiću, a nije vam dopušteno)