петак, 25. март 2022.

Okružni sud u Prijedoru odredio pritvor Slaviši Praštalu “zbog krivičnog djela ubistva”, iako se ne navodi koga je ubio, što je nezapamćeno u istoriji pravosuđa; Praštalo već privođen, nakon ubistva Bašića, ali je dokazao da ima alibi; Gdje je nestao lažni “fotorobot”

Mjesto zločina na kojem je ubijen Bašić

Piše: Slobodan Vasković


Okružni sud u Prijedoru odredio je jednomjesečni pritvor Slaviši Praštalu iz Banjaluke zbog sumnje da je počinio teško krivično djelo “teško ubistvo”


“Dana 24.03.2022.godine, Okružni sud u Prijedoru je svojim rješenjem broj 16 0 K 001581 Kpp, u odnosu na osumnjičenog S.P. odredio pritvor u trajanju od mjesec dana, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo „teško ubistvo“ iz člana 125. stav 1. tačka 1) u vezi sa članom 39. Krivičnog zakonika Republike Srpske („Sl.glasnik RS“ broj: 64/17 i 15/21), a zbog postojanja pritvorskih razloga iz člana 197. stav 1. tačke b), v) i g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske („Službeni Glasnik Republike Srpske“ broj 53/12, 91/17, 66/18, 15/21, u daljem tekstu: ZKP RS). Pritvor je određen od strane dežurnog sudije ovog suda Duška Miloice”, navedeno je na stranici Suda.


Miloica

Interesantno je da se ne navodi zbog čijeg ubistva se sumnjiči S.P., što je zapanjujuće i dosad nezabilježeno u sudskoj praksi.


Radenko Bašić, ubijen 21.03.2022.

S.P. je Slaviša Praštalo, sitni lopov, pripadnik dilerske grupe Dalibora Railića, koji je već privođen zbog ubistva Radenka Bašića, načelnika krim odjeljenja, koji je likvidiran 21.03. ove godine, s leđa, pucnjem u potiljak.


Railić je u pritvoru Tužilaštva BiH, kojem je predan zbog sumnji da je narkodiler.

NarkoDiler Dalibor Railić Dugi

Prema mojim informacijama, Praštalo je dokazao da za tu noć i jutro, kada je ubijen Bašić, ima alibi i da se nije nalazio u Prijedoru pa je pušten.


Sada su odjednom “otkrili” da je trebalo da učestvuje u krivičnom djelu navodnog paljenja auta Bašiću ili nekom drugom policajcu.


Prema svemu sudeći, nastavlja se, iz vrha MUP RS, dalje manipulisanje sa javnošću. Volio bih da nije tako, ali sve na to ukazuje. Preciznije, ukazuje da Mladen Marić, načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminaliteta, Narko”General” Siniša Kostrešević i Darko Ćulum, direktor SIPA, pokušavaju spasiti svoje pozicije po svaku cijenu, ne birajući načine.


NarkoKrtica Mladen Marić

Odjednom je nestao lažni “fotorobot”, napravljen na osnovu fotografije koju je policija imala, kao i ime osobe koja je na fotografiji, naravno.


"fotorobot" i Fotografija na osnovu koje je napravljen

Na toj fotografiji je Adel Kabaš, zvani Dasta, koji je u bjekstvu nakon što je osumnjičen za ubistvo Mehmeda Ramića zvanog Meša u sarajevskom naselju Pofalići, 13.12.2021. godine. Zajedno sa njim osumnjičen je i Amel Jašarević, a u Ramića su, kako se tvrdi, ispalili 18 hitaca.


Zbog istog slučaja u pritvoru se još nalaze i Amel Jašarević, Edvin Imamović i Igor Zuko.


Imamović se tereti za pomaganje u krivičnom djelu, a Zuko za pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela.





Kabaš je nakon pucnjave pobjegao u Crnu Goru, a za njim je raspisana međunarodna Interpolova potjernica.

(nastaviće se)