четвртак, 19. септембар 2019.

Migranti/ZORAN GALIĆ ZABORAVIO ŠTA JE POTPISAO U ZVANIČNOM DOKUMENTU: "Hrvatski policajci ilegalno ubacuju migrante u BiH“

U svom izvještaju iz avgusta ove godine Zoran Galić naveo da su bh. graničari vidjeli kako hrvatski policajci usmjeravaju migrante prema teritoriji BiH, te da je o svemu obaviješteno Tužilaštvo BiH. Vlasite navode, mjesec kasnije, Galić je u hrvatskim medijima nazvao „izmišljotinama“

Piše: Avdo Avdić

Pečat Granične policije i  čitak potpis Zorana Galića nalazi se na dokumentu koji je u avgustu ove godine upućen Ministarstvu sigurnosti BiH. U tom dokumentu ravnatelj Galić iznosi da hrvatski graničari ilegalno ubacuju migrante u BiH, te da je jedan takav slučaj zabilježen u blizini Velike Kladuše u noći sa 6. na 7. avgust ove godine. Tvrdi sve ono za šta će, mjesec kasnije, u hrvatskim medijima reći da su „izmišljotine“.

„Događaj na državnoj granici BiH i Republike Hrvatske – informacija“, piše u zaglavlju dokumenta ravnatelj Galić, osvrćući se na incident od 6. avgusta ove godine kada su hrvatski policajci na teritoriju BiH ilegalno prebacili 18 migranata koji su prethodno dovezeni iz unutrašnjosti te države, a potom i nasilno ubačeni na teritoriju BiH.

O svemu tome je, podsjećamo, obaviješteno i Tužilaštvo BiH koje nije poduzelo ništa u vezi sa ilegalnim djelovanjem hrvatskih policajaca. No, vratimo se ravnatelju Galiću, kadru HDZ-a BIH,  koji je u avgustu ustvrdio da su 6. avgusta 2019.godine u blizini Velike Kladuše bh. graničari uočili da je grupa migranata ilegalno prebačena na teritoriju BiH.

 „Od strane policijskih službenika Granične policije BiH su poduzete naložene radnje i utvrđene su sljedeće činjenice: Saslušani su policijski službenici GP BiH koji su bili na licu mjesta, koji potvrđuju da su vidjeli kako policijski službenici MUP-a Republike Hrvatske iz obilježenog kombi vozila udaljenog 15-ak metara od granične crte u unutrašnjosti Republike Hrvatske izvode više stranih državljana i usmjeravaju ih u pravcu teritorija Bosne iHercegovine“, napisao je Zoran Galić u svom dopisu Ministarstvu sigurnosti BiH.

U istom izvještaju Galić navodi da su pripadnici Granične policije BiH „uočili tri kombi vozila sa oznakama policije Republike Hrvatske i nekoliko lica koja izlaze iz kombi vozila i usmjeravaju se u pravcu teritorije BiH“.

„Na teritoriji BiH od strane policijkih službenika GP BiH, na pomenutom lokalitetu zatečena je grupa od deset stranih državljana, dok se preostalih osam državljana u momentu dolaska policijskih službenika nalazilo na teritoriji Republike Hrvatske“, objasnio je ravnatelj Granične policije BiH.

Žurnal je, podsjećamo, nedavno objavio video snimak koji je nastao sporne večeri i na njemu se vidi policijski kombi Republike Hrvatske. Sve to sada potvrđuje i ravnatelj Granične policije BIH Zoran Galić koji u svom izvještaju navodi da su te novi saslušani i migranti koji su „u svojim izjvama opisali nezakonit način prelaska državne granice, postupanja od strane pripadnika MUP-a Republike Hrvatske nakon zaticanja na teritoriji RH, te postupak vraćanja iz RH u BiH“.

Mjesec kasnije, Zoran Galić je u hrvatskim medijima sve to proglasio „izmišljotinom“.