петак, 6. септембар 2019.

Dodikovi Frontovi


piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik otvorio je brojne frontove, a spisak protivnika je sve duži i duži.

Surovi ultrapragmatik doveo je sebe u situaciju da ne zna šta da misli i sa kim se sve tuče do podne, a kamoli popodne.

Tri su najznačajnija nivoa sukoba u kojima se nalazi (NATO; Unutarstranački problemi i “Kumovski” obračuni), dok se četvrti, opozicioni, ponovo otvara.

Osim navedenih, Dodik ima još niz sukoba, ali oni nisu u rangu ova četiri.

2.
Istina, Dodik još uvijek, koliko toliko, uspješno prikriva sopstvene brzorastuće slabosti radikalnim istupima, punim prijetnji, koji bi trebalo da demonstriraju njegovu snagu, moć i neoborivost, iako je, suštinski, u ogromnim problemima koji svakim danom sve više eskaliraju. I slabe ga.

3. 
Broj opasnosti raste.

4.
Dodik je u otvorenom sukobu sa NATO, a ako bi taj sukob pokušao “prevazići” usvajanjem ANP-a, ušao bi u direktan rat sa Rusijom, u kojem bi, kako se procjenjuje, bio smrvljen.

Njegov poziv NATO da “odbace odluku o davanju Akcionog plana za članstvo BiH da ne bi bili glavni razlog zašto u BiH ne funkcionišu institucije”, tragikomičan je. Posebno s aspekta da su upravo on i njegov SNSD bili među glavnim protagonistima koji su zatražili od NATO da omogući put BiH ka Alijansi.

NATO je ispunio želje, a Dodik se, u međuvremenu, predomislio. I traži da se NATO povuče - kao da je NATO jedan od opštinskih odbora SNSD-a, a ne najjača vojna sila. 

Žalosno gdje se doveo, ali cviljenje ne pomaže. Naprotiv.

5.
Rusija ne bi oprostila okretanje leđa, pa je za očekivati da Dodiku ni NATO ne ispunjava želje - i u tom sukobu biće smrvljen, ali to će trajati malo duže, nego što bi trajalo eventualno rusko mrvljenje.

6.
Sukob sa NATO po automatizmu je i front sa SAD-om i Velikom Britanijom, tako da je Dodik u crnoj rupi na međunarodnom planu i malo mu tu mogu pomoći razni hanovi marke lajčak

Međutim, te veze u određenoj mjeri amortizuju udare na njega, a Rusija ga 
snažno podržava, tako da pomenuta kombinacija drži Dodika još uvijek “u igri”, ali je sve bliže “aparatima”.

Pad Hajnca Kristijana Štrahea značajan je udarac za njega.

7.
Ništa manje opasnih frontova Dodik nema na unutrašnjem političkom planu; Prije svega u SNSD-u i, u poslednje vrijeme, sa zločinačkim organizacijama na koje je SNSD oslonjen, a koje vode Dodiku (donedavno) bliski “Kumovi”.

8.
Najznačajniji unutrašnji front Dodik ima sa trojcem Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija i Dragan Lukač.

To je jedan front u kojem su Cvijanovićeva i Tegeltija direktno usmjereni protiv Dodika, dok je Lukač priča za sebe i podržava ih iz pozadine.

9.
Dodik jeste u javnosti stvorio privid da je Tegeltiju oslabio, ali na terenu ga nije oštetio ni za miligram.

Mrkonjićki klan, kojim rukovodi Tegeltija, je prejak i neće ustuknuti pred Dodikom bez borbe, posebno što imaju podršku Cvijanovićeve.

10.
Ne kontroliše Dodik Cvijanovićevu, već Tegeltija, uz pomoć Lukača.

11.
Lukač jeste uništio MUP RS, ali je stvorio Huntu od koje Dodik zazire i to veoma. 

Iza Lukača su, takođe, potentni tajkuni Đurađ Regodić i Slobodan Stanković, a njegove veze sa podzemljem izuzetno jake, jer im je učinio brojne usluge; Ne treba sumnjati da će u određenom trenutku tražiti da mu se usluge vrate.

12.
I ekipa Nebojše Radmanovića je u oštrom sukobu sa Dodikom, s tim što oni djeluju tiho, ali razaraju dio po dio oko njega. Radmanović je opasan protivnik, strpljiv i uvijek “zmiju davi tuđim rukama”.

13.
Treći nivo sukoba je sa “Kumovima” koji su, koliko do juče, bili "vlada u sjenci", odnosno centri moći u kojima se odlučivalo o otimanju i podjeli plijena.

Njima se dolazilo “na noge” i oni su odlučivali kako raskrčmiti resurse što su preostali.

Vlada RS i druge entitetske institucije i agencije postali su njihovo oruđe podjednako koliko i Dodikovo.

14.
Kako se plijen smanjio, tako je Dodik bio “prisiljen” da određen broj “Kumova” izbaci iz igre.

Drugi razlog je što je otimačina koju su izvršili, a riječ je o enormnim sumama novca, vodi(la) ravno do Dodika.

Najvažniji razlog njihovog udaljavanja je što su vladali i mimo Dodika i to u mjeri nepodnošljivoj čak i za njega.

15. 
Dodik ih je "stavio na led", ali oni ne pristaju na to agregatno stanje; Trenutno su u fazi pregrupisavanja i spremaju kontraudar. Toliko o kumstvu i vjernosti Dodiku, ali boja novca im je mnogo važnija od boje Kumove kose.

Udar iz tog miljea na Dodika je neminovan, ali nije mu cilj njegovo rušenje, već povratak pozicija u sjeni koje su donosile milione.

16.
Problemi koje Dodik ima sa Petrom Đokićem, Markom Pavićem i ostalom boranijom su ništa spram navedenih, ali je zato izbor Mirka Šarovića za šefa SDS-a sve opasnija “linija vatre” po lidera SNSD-a.

To je četvrti, opozicioni, front čije bilo je ponovo proradilo.

17.
Dodik jeste u ogromnim problemima, ali ga se ne smije potcijeniti - upravo sada je najopasniji; I opasnost koju on predstavlja nije uopšte bezazlena; Za Dodika je RS poodavno postala premala; čak i BiH; Njegovo ponašanje/djelovanje je, drugim riječima, Regionalni problem.

18.
Dodik je učinio sve da to i bude; Nije pazio, pa mu se desilo ono što je i želio, jer niko, ali baš niko, Dodika ne želi u ulozi Regionalnog igrača.

19.
Nije vječno održiva postojeća situacija, a sve ostalo zavisi samo od protoka vremena i brzine procesa koji su na djelu i koji Dodiku skidaju, dan za danom,  kalibritet, kvalitet i kvantitet!