петак, 7. јун 2019.

PRAVOSUĐE POD PRITISKOM TEGELTIJE: Tužilaštvo BiH naredilo da se od Pandže oduzme pogrešan telefon!

Naredbom tražen telefon marke Tesla, a osumnjičeni predao Samsungov telefon. Marko Pandža na saslušanju u SIPA-i rekao da ne poznaje biznismena Aleševića, a u Tužilaštvu iskazom želio osloboditi Milana Tegeltiju, s kojim je komunicirao deset dana prije nego je organiziran sastanak koji je rezultirao potkivanjem




Piše: Avdo Avdić (Zurnal.info)
Tužilaštvo BiH izdalo je naredbu da se od Marka Pandže, inspektora SIPA-e osumnjičenog u aferi Potkivanje, oduzme telefon marke Tesla. No, prema zapisniku koji je u posjedu Žurnala, Pandža je istražiteljima dobrovoljno predao telefon marke Samsung. 

Nepoznato je da li se radi o istom telefonu koji je koristio tokom komunikacije sa Aleševićem i Tegeltijom. Još je veća nepoznanica zašto Tužilaštvo traži telefon marke "Tesla" koji Pandža uopšte nije koristio tokom sporne komunikacije! Zbog takvog poteza Tužilaštva Pandža je mogao predati bilo koji telefon marke "Samsung"!

SAMSUNG A NE TESLA
Kada je u novembru prošle godine komunicirao sa biznismenom Nerminom Aleševićem, Pandža je koristio Samsungov telefon. U njemu je tada bila njegova privatna kartica i s obzirom na to da se radilo o viber komunikaciji, prepiska je ostala memorisana na tom aparatu. 

Iako su to znale, državne tužiteljice Maja Ilić Stupar i Merisa Nurkić, kojima je Gordana Tadić preko noći dodijelila predmet, izdale su naredbu da se od Pandže oduzme samo službeni telefon koji pripada Državnoj agenciji za istrage i zaštitu – SIPA. U tom mobitelu, kojeg je željelo Tužilaštvo BiH, uopće nema spornih komunikacija koje su vođene između Aleševića, Pandže i predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Podsjećamo, 13. novembra prošle godine registrovan je telefonski kontakt Milana Tegeltije sa inspektorom SIPA-e Markom Pandžom, a  Žurnal je u posjedu njihove viber prepiske u kojoj, bez posrednika, dogovaraju sastanak sa Nerminom Alkeševićem. I ta prepiska je vođena putem telefona marke  Samsung, a ne telefona Tesla, čije je izuzimanje tražilo Tužilaštvo BiH. Samsungov telefon je korišten i nakon sastanka Tegeltija-Pandža-Alešević, kada je biznismen iz Velike Kladuše poslao inspektoru SIPA-e poruku u kojem je naveden broj predmeta o kojem je predsjednik VSTV-a razgovarao u kafani neposredno prije „potkivanja“, obećavši da će „vidjeti s Dalidom“.

AMNEZIJA UMIJEŠANIH
Tri mjeseca kasnije, Dalida Burzić je upravo taj broj predmeta napisala u jednoj od četiri urgencije koje je, zajedno sa svojom nasljednicom Anikom Kešelj, poslala postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Da je Tegeltija ispunio obećanje iz kafane, dokazuje nekoliko činjenica. 

Oštećeni Nermin Alešević nekoliko je puta slao urgencije Dalidi Burzić u vezi sa ovim predmetom u kojem su za pranje novca osuminjičeni Adnan Terzić i Amir Avdić. Dvije godine se predmet "kiselio" u ladicama Tužilaštva Kantona Sarajevo, a Dalida Burzić nije slala nikakve urgencije. Tek nakon što je Tegeltija obećao „vidjeti s Dalidom“ i nakon potkivanja Marka Pandže koji je kazao da je novac primio u ime predsjednika VSTV-a, Dalida Burzić se aktivirala i počela slati urgencije. 

Bez obzira na materijalne dokaze, Dalida Burzić je, nakon svega, u ekskluzivnoj ispovijesti Avazovom stalnom dopisniku iz kabineta Tegeltijinog prijatelja Muhameda Ajanovića, slagala da „nema pojma o predmetu“. O ovom predmetu „pojma nije imao“ ni inspektor Marko Pandža kada su ga saslušavale kolege iz Unutrašnje kontrole SIPA-e. 

Deset dana kasnije, Pandža se „sjetio“, pa je promijeni svoj iskaz, ustvrdivši da Milan Tegeltija nema ništa sa potkivanjem. No, činjenice i dokumenti koje je potpisala Dalida Burzić dokazuju  da je predsjednik VSTV-a, očito, uticao na predmet. Ipak, on se posljednih dana pravdao da je samo obavljao svoje redovne aktivnosti, te da on nije sudija koji je je dužan poštovati Kodeks. 


Njegov stav prihvatila je Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a koja je odbila tužbu Ureda disciplinskog tužioca. Prvostepenu komisiju je firmirala Tegeltijina zamjenica Jadranka Lokmić-Misirača, koja će, po sili zakona, morati da formira i Drugostepenu disciplinsku komisiju, s obzirom na to da je druga potpredsjednica Ružica Jukić bila članica Prvostepene komisije, dok je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija – tuženi.