уторак, 11. септембар 2018.

Neophodno ponovo otvoriti istragu o misterioznom (samo)ubistvu Danijele Nišić, asistentkinje Filozofskog fakulteta u Banjaluci

piše: Slobodan Vasković



Nakon Likvidacije Davida Dragičevića, koju je dio vrha MUP RS, pokušao javno zataškati na zločinačkoj pres konferenciji 26.03., tvrdnjama da je riječ o “zadesnoj smrti”, kriminalizacijom Žrtve, kasnije i Lažnim tvrdnjama o “samoubistvu”, neistinama o narkoticima…, neophodno je ponovo otvoriti istragu o “samoubistvu Danijele Nišić (27), asistentkinje banjalučkog Filozofskog fakulteta.

Ona je misteriozno nestala 5. oktobra 2009.” ispred tržnog centra “Zenit”, prema jednoj verziji, dok se, prema drugoj verziji, majci i kolegama javila iz studentskog kampusa, nakon čega joj se gubi svaki trag. 

Njeno tijelo pronađeno je deset dana kasnije, 14.10.2009. godine, u rijeci Vrbanja u naselju Vrbanja u Banjaluci.

Vrbanja
Kada se iščitaju tekstovi iz tog vremena o nestanku Danijele (vidi dodatak i slike), prosto je nevjerovatna sličnost sa načinom na koji je nestao David Dragičević i onim što se dešavalo u vrijeme dok je trajala potraga za njim, ali i nakon što je njeno tijelo nađeno.



I Danijelu su mnogi, prije nego što je tijelo nađeno, navodno vidjeli na različitim lokacijama, kao što je to prijavljivano i za vrijeme potrage za Davidom.

Ono što, takođe, povezuje ova dva slučaja jesu i sledeće činjenice:
-Danijela je, navodno, izvršila samoubistvo u rijeci Vrbanja, što je, kako su tada tvrdili mještani, nezapamćeno, kao što je nezapamćeno da se neko utopio u kanalizaciji Crkvena;
-(Samo)Ubistvo Danijele Nišić mnogi (i danas) u policiji dovode u vezu sa Darkom Ilićem, odnosno osobama vrlo vrlo bliskim njemu;
-Patolog je bio Željko Karan; 

-Policija je istragom utvrdila da “nema elemenata krivičnog djela” u slučaju smrti Danijele Nišić, što, nakon Davidovog ubistva i svega što je otkriveno o zataškavanju likvidacije, kao i višemjesečnih tvrdnji iz dijela vrha MUP RS “da nema elemenata krivičnog djela”, zvuči vrlo zlokobno;
-Njen nestanak je više nego misteriozan;
-Sve oko Danijelinog, kako se tvrdi, navodnog saomubistva okončano je za 24 časa, koliko je proteklo od pronalska tijela do završetka obdukcije i adaktiranja slučaja. Isti scenario pokušan je i u slučaju Likvidacije Davida Dragičevića!

Blic/16.10.2009. godine: Istraga ukazuje na samoubistvo

Banjaluka - Meštani banjalučkog naselja Vrbanja u sredu po podne u reci Vrbanji našli su telo Danijele Nišić (27), asistentkinje banjalučkog Filozofskog fakulteta, koja je misteriozno nestala 5. oktobra. Prema dosadašnjim rezultatima istrage, ova mlada Banjalučanka, čiji je nestanak predmet nagađanja i spekulacija, najverovatnije je počinila samoubistvo.



Banjaluka - Meštani banjalučkog naselja Vrbanja u sredu po podne u reci Vrbanji našli su telo Danijele Nišić (27), asistentkinje banjalučkog Filozofskog fakulteta, koja je misteriozno nestala 5. oktobra. Prema dosadašnjim rezultatima istrage, ova mlada Banjalučanka, čiji je nestanak predmet nagađanja i spekulacija, najverovatnije je počinila samoubistvo.
Danijelino telo, zakačeno na granje u reci Vrbanji, nedaleko od Avalske ulice oko 15 časova našli su Branko Ranosavljević i Muharem Berber i prijavili policiji.

„Radio sam nešto na imanju kada me Branko pozvao i rekao da se u vodi nalazi telo. Prišao sam, pogledao i odmah pozvao policiju”, kaže Muharem Berber, pokazujući mesto gde je primetio telo.

„Tek kasnije smo uvideli da se radi o devojci. Telo je sigurno par dana bilo u vodi”, objašnjava Berber.

Nakon obdukcije, banjalučko tužilaštvo juče je potvrdilo da na telu nema tragova nasilja, što ukazuje na samoubistvo, odnosno utapanje.

Danijela se pre nekoliko meseci porodila, a njeni prijatelji, koji su danima pokušavali da saznaju šta se dogodilo se nesrećnom devojkom, juče su nam ispričali da je njen suprug prepoznao odeću. „Darko je prepoznao Dacinu odeću, ali je nije video. Svi smo u šoku... Šta sad uopšte reći”, kažu prijatelji porodice Nišić.

Mada dosadašnji nalazi istrage ukazuju da je u pitanju samoubistvo, mnogi Banjalučani u neverici tvrde kako ne pamte kada se neko namerno utopio u Vrbanji. 
„Većina samoubistava događa se u Vrbasu. Čudno je da neko izabere Vrbanju. 

Takođe, ako je devojka nestala u studentskom Kampusu ili kod ‘Zenita’, kako se pričalo, nije jasno zašto bi se ubila u Vrbanji”, komentarisali su juče Banjalučani. 

Gradom, inače, i dalje kolaju glasine da je Danijela, navodno, ostavila i oproštajno pismo i navela zašto se odlučila na samoubistvo. Međutim, ni juče niko nije mogao da potvrdi da li je to istina i ako jeste, gde je pismo pronađeno i kome je namenjeno.

Podsetimo, Danijela Nišić bila je poznata kao najbolji student Odseka pedagogije i majka šestomesečne bebe, a poslednji put viđena je ispred Tržnog centra „Zenit”, gde ju je suprug dovezao da pogleda cipele. 


Nakon toga se svojoj majci i kolegama telefonom javila iz studentskog Kampusa i od tada joj se izgubio svaki trag.