субота, 1. септембар 2018.

Gerila. info: Istraga slučaja “Kovačević” – da li će počinioci biti uhvaćeni?


Vladimir Kovačević, novinar RTV BN i portala GERILA.info, napadnut je mučki ispred svog stana u nedjelju, 26.avgusta. Novinarska zajednica je reagovala protestima i zahtjevala da MUP RS izađe sa prvim rezultatima istrage u petak, 30.avgusta.



Danas je subota i nemamo nikakvu informaciju ni od MUP RS, ni od Tužilaštva, a po svoj prilici tako će, najvjerovatnije, i ostati. Čemu pesimizam, zapitaćete se.

U noći kada je na kolegu Kovačevića pokušano ubistvo, novinar portala GERILA.info je dobio informaciju od Kovačevićevog prijatelja i komšije koji je bio sa policajcima kada su došli na uviđaj – da se ispitivanje stanara koji se nalaze u neposrednoj blizini parkinga neće obaviti to veče, već sutradan ujutro, navodno „da se ne uznemiravaju stanari zgrada jer je već noć“. 

Novinar portala GERILA.info je nakon toga dva puta zvao dežurnog policajca na telefonski broj 122. Prvi put, je policajac D.K. iz Operativnog dežurstva rekao da ti navodi nisu tačni, mada smo i sa drugim stanarima provjerili da li su ispitivani tu noć i dobili smo negativan odgovor. Na parking na kojem je napadnut Kovačević – gleda šest ulaza sa po bar 10 stanova po ulazu koji gledaju na njega. 60 stanova! Velika je vjerovatnoća da je neko nešto vidio ili čuo. 



Na naše pitanje zašto lokacija samog napada nije ograđena žutom trakom do jutra, ukoliko ima još nekih dokaza na tom mjestu, a možda će se bolje vidjeti po danu – policajac je rekao da je UVIĐAJ IZVRŠEN i da sva pitanja šaljemo Tužilaštvu. Tom prilikom smo saznali i da je tužilac koji je izvršio uviđaj Dragana Lipovčić

Drugi poziv prema dežurnim policajcima je uslijedio nešto kasnije, kada je Kovačević nakon pregleda na UKC ipak vraćen na Hirurgiju da prenoći, a pitanje je bilo – zašto Kovačević, nakon evidentnog pokušaja ubistva, nije dobio obezbjeđenje ispred Hirurgije, kao i ispred njegove zgrade, gdje je noć provela njegova porodica. Dežurni policajac se prvo opirao našoj konstataciji da je u pitanju pokušaj ubistva, što je kasnije potvrdilo i Tužilaštvo. 



Kasnije smo, doduše nezvanično, dobili informacije da su pred njegovom zgradom noć provela dva policajca u civilu.

Sutradan se pokazuje aljkavost rada tužioca gdje otac Vladimir Kovačevića sa komšijama, prilikom izlaska jednog od automobila sa parkinga, ispod tog autombila nalazi šipku kojom je Vladimir pretučen. Površina lokacije napada je svega nekoliko kvadratnih metara i ni tih PAR METARA NIJE PREGLEDANO DETALJNO.

Podsjećamo na izjavu dežurnog policajca koji je rekao da je uviđaj izvršen i da za ograđivanjem mjesta napada – nema potrebe. Nakon toga du došli policajci koji su NAPOKON NA LOKACIJU NAPADA STAVILI ŽUTU TRAKU i izuzeli nove dokaze. Možemo reći i krunske, a koji su noć proveli napolju, ispod automobila, dok je kiša padala tako da ostaje pitanja njihove iskoristivosti po pitanju DNK tragova.



U danima koji su dolazili policija se jeste dala na posao, ali u pogrešnom smijeru. Umjesto da napad na njega dovede u vezu sa profesijom kojom se bavi, a koja je možda i najrizičnija od svih zanimanja bilo gdje u svijetu, oni su ispitivali lokalne siledžije, ali i njegove prijatelje i rodbinu sa pitanjima –  da li kocka, da li se nekom zamjerio u kafani, i slično. Redakciji GERILE nije poznato da li je neko policajce, koji nesumnjivo žele da riješe ovaj slučaj, namjerno ili slučajno naveo na krivi trag.

Budući da je u ponedjeljak bilo spontano okupljanje novinara, ali i pres konferencija ispred Kluba novinara Banjaluka gdje je MUP-u RS dat rok do petka – da se izađe sa konkrenim informacijama oko istrage, i  redakcija portala GERILA je odlučila da ispoštuje zadati rok.

U petak popodne, kada je već bilo jasno da od nekakvog saopštenje MUP RS ili Tužilaštva neće biti ništa – pozvali smo i Zavod za sudsku medicinu i dobili kratku izjavu dr. Željka Karana. Dokazi pronađeni ispred Kovačevićeve zgrade su TEK TAJ DAN, odnosno u petak, stigli u Zavod. 

Znači da krunski dokazi prvo nisu pronađeni odmah, odnosno – uviđaj je urađen traljavo, blago rečeno, a potom su tek nakon pet dana poslati u Zavod za sudsku medicinu. Doktor Karan je rekao da će analitičari zaposleni u Zavodu već tokom vikenda raditi na njihovom vještačenju. Takođe je naglasio da čekaju i medicinsku dokumentaciju povrijeđenog Kovačevića koju takođe trebaju vještačiti.

„Kad se Tužilaštvo smiluje i nama dostavi medicinsku dokumentaciju, onda ćemo se i time baviti. Vještačenjem, težinom povreda, mehanizmom nanošenja i ostalim. Materijal za DNK analizu je došao tek danas. Budući da je slučaj specifičan, organizovao sam analitičare koji će odmah početi raditi na tom, da se što prije dobiju neki rezultati“, izjavio je Karan za GERILA.info.



Naknadno smo Zavodu poslali pitanje na koje još čekamo odgovor, a koje glasi: „Budući da su palice kojima je Kovačević prebijen pronađene tek naredno jutro (iako su bile svega metar-dva od samog napada) – da li je moguće da su samim tim uništeni biološki (DNK) dokazi/tragovi na tim palicama jer su palice bile cijelu noć i naredni dan ispod parkiranog automobila na otvorenom prostoru, a pri tom je i padala kiša? Kakve su šanse da su neblagovremenim izuzimanjem ovih dokaza i, možemo slobodno reći, aljkavim pristupom samom uviđaju – uništeni možda i ključni tragovi u ovom slučaju?”


Dok iščekujemo odgovore, možemo se samo nadati da će počinioci ovog gnusnog napada ipak biti uhvaćeni. Međutim za ovakav slučaj, koji je svima u interesu da se što prije riješi, ima i previše propusta.