понедељак, 24. април 2017.

Urgent /Sud u Bijeljini presudio u korist Alumine/Birča protiv UKIO banke

piše: Slobodan Vasković


Okružni privredni sud u Bijeljini je donio presudu kojom je odbio u cjelosti tužbu "Ukio banke" protiv firme "Birač", vrijednosti oko 155 miliona KM. 

Ovim je potvrđeno da je potraživanje "Ukio banke" neosnovano. 

Za isto potraživanje sudija Osnovnog suda u Zvorniku Jelena Todorović je blokirala račun Alumine, 12.04.o.g.

sada je veliko pitanje šta će uraditi Sud u Zvorniku, jer je već odbio da ispoštuje Privremenu mjeru Okružnog privrednog suda u Banjaluci. (uskoro opširnije)

RS u šakama Pavlovića: “Pavgord” traži 75 miliona KM ili “Aluminu”; Zvornički Sud djeluje po principu “Divljeg Zapada”; Vlada RS na koljenima

piše: Slobodan Vasković
Potpuna je neizvjesnost oko nastavka rada “Alumine”; Sve je u rukama zvorničkog Suda, koji se oglasio saopštenjem i javnosti stavio do znanja da nema namjeru odblokirati račun firme, osim ako to ne učini Gordan Pavlović, vlasnik društva “Pavgord”.

Saopštenje Suda dovelo je do prave konfuzije u javnosti, jer se u njemu uopšte ne pominje Privremena mjera obezbjeđenja, koju je donio Okružni privredni sud u Banjaluci 12.04.2017. godine, odmah nakon što je Sud u Zvorniku blokirao račune. 

Okružni sud u Banjaluci donio je privremenu mjeru obezbjeđenja kojom se zabranjuje Pavgordu da preduzima radnje naplate po: Ugovoru o zalozi na opštoj imovini, po osnovu kojeg je upisana zaloga A - 20121210-57; Ugovoru o zalozi na pokretnim stvarima, po osnovu kojeg je upisana zaloga A - 20121207-215; Ugovoru o zalozi na udjelima zaključen po osnovu kojeg je upisana zaloga A - 20121210-47, svi zaključeni između Ukio banke i Alumine, te naložio Pavgord-u da obustavi sve radnje preduzete u cilju naplate po ovim Ugovorima o zalozi.

Prema riječima stručnjaka iz ove oblasti, koje sam konsultovao, Privremenom mjerom je “onemogućeno izvršenje po zalogama koje su osnov izvršnog postupka Osnovog suda u Zvorniku, a koji je rezultovao blokadom računa Alumine, jer su zaloge izgubile dejstvo izvršnosti”!!! 

U vezi sa tim, u skladu sa članom 63 stav 1 Zakona o izvršnom postupku, navode dalje, Sud je bio dužan, po službenoj dužnosti, hitno, da “donese rješenje kojim obustavlja izvršni postupak te da ukine sve do sada sprovedene radnje” u koje spada i blokada računa.

Međutim, prema saznanjima, sudija Jelena Todorovoć ovu privremenu mjeru tumači samo kao ograničenje i zabranu za firmu “Pavgord”, ali ne i za Sud!? 

Njeno tumačenje je, najblaže rečeno, skandalozno.

Kada se tumačenje sudije Todorović “prevede” na srpski jezik, praktično glasi - “Pavgordu” je zabranjeno da otme pare sa računa Alumine, ali zato nije zabranjeno Sudu da te pare otme, pa da preda Pavgordu!!! 

Defakto, Sud u Zvorniku funkcioniše po principu Divljeg zapada, razbojnički - otima od “Alumine”, jer mu to navodno “nije zabranjeno”, a potom Sud, a ne “Alumima”, daje pare “Pavgordu, jer to Sudu “nije zabranjeno”.

Nije riječ ni o kakvom pravnom apsurdu, već drskosti koja je direktan udar na BiH/RS.
Prema mojim saznanjima, podnijeta je krivična prijava protiv sudije Jelene Todorović i predsjednice suda u Zvorniku Slavica Tadić, u kojoj se terete da  očigledno i sa namjerom ruše “Aluminu” u korist Gordana Pavlovića i Zorana Stevanovića.

Riječ je  krivičnom djelu Povreda zakona od strane sudije i Nesavjestan rad u službi, za koje je propisana kazna zatvora i do 8 godina. 

Krivičnu prijavu podnijelo je rukovodstvo “Alumine”, ali do njenog rješavanja će proteći “dosta vode”.

Poseban problem je što, nakon svega viđenog, postoji objektivan rizik da sudija Jelena Todorović, u ponedeljak 24.04.2017. godine naloži bankama da izvrše transfer nekoliko miliona KM sa računa “Alumine”, preko Suda,  na račun firme “Pavgord”. 

Ukoliko se to desi, “Alumina” ide direktno u stečaj, a radnici na ulicu.

Moja saznanja dalje kažu da je Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord”, napustio Republiku Srpsku prije blokade računa “Alumine”, što dodatno svjedoči o veoma organizovanoj akciji, koja u svojoj suštini znači pokušaj preuzimanja zvorničke firme. I to uz pomoć Suda u Zvorniku.

Pavlović je, kako saznajem, zatražio da mu se isplati 75 miliona KM za njegova ništava potraživanja ili da mu se prizna vlasništvo u “Alumini” u iznosu od 35 posto, što bi mu omogućilo da vrlo lako ovlada ovom firmom.

Firma “Pavgord” je 154 miliona KM, koliko je navodno, “Ukio banka” potraživala od firme “Birač”, otkupila za 6,5 miliona evra, 20.11.2014.

Republika Srpska sada je talac Gordana Pavlovića, a najveći krivac za to su Milorad Dodik i institucije RS, koje nisu rješavale kriminal od milijardu maraka, što su ga počinili Vladimir Romanov i njegovi saradnici u vrijeme dok su gazdovali firmom “Birač”. 

Da je to učinjeno, danas se ne bi došlo do ove situacije.

Ono što posebno zapanjuje je kukavičko saopštenje Vlade RS, kojim se pokušava dodvoriti “Pavgordu”, iz čega se stilče utisak da dio te institucije radi za “Pavgorda”. 

“Vlada Srpske poziva sve aktere, čak i kada su njihovi poslovni interesi suprotstavljeni, na poštovanje zakona i saradnju, kako bi se zaštitilo poslovanje ove kompanije, ali i egzistencija zaposlenih i članova njihovih porodica. Ugrožavanje poslovanja Alumine je nenadoknadiv gubitak za Republiku Srpsku”, navodi se u saopštenju, koje se može razumjeti i kao puzanje pred “Pavgordom”.

Dok Vlada RS puže, niko iz opozicije se ne oglašava po pitanju “Alumine”, što je neshvatljivo. Ili su i oni "u funkciji"!

Pitanje je i zašto niko od nadležnih ništa ne saopštava o prijetnjama likvidacijama, koje su toliko uzele maha, da MUP RS čuva određene funkcionere “Alumine”.

Propusti Režima, njihova bahatost i sprega sa zločinačkim organizacijama, doveli su ih u poziciju taoca dojučerašnjih partnera i saradnika. 

Pavlović se, u slučaju “Alumina”, pokazao jačim od RS; Nije li to najveći poraz ovog entiteta i vladajućeg Režima?!