среда, 5. април 2017.

Akcizni duel: Težak poraz Dodika; SNSD rasprodao “principe” ni za šta; Krah projekta “Kondić”

piše: Slobodan Vasković

1.
Težak dan za Milorada Dodika. Pretežak.

Njegova “antisarajevska” politika raspala se u paramparčad; Lažni “princip Džaferović”, koji je produkovao bojkot parlamenta BiH, rastopio se pred željom da se Dodik dokopa ugovora sa MMF-om, povećanja akciza, kakvih takvih para, kojih u budžetu hronično baš fali. Svakim danom sve više i više.

2.
Nikakvo zaklanjanje iza “reformske agende” ne pomaže, SNSD je, dolaskom u parlament BiH, demantovao sam sebe, poništio sopstvene “stavove” i pokazao/dokazao da ih jedino interesuje trag novca i ništa drugo.

3.
Poraz je dvostruko veći od očekivanog, jer Zakon o akcizama ne ide skraćenom procedurom, dogovor sa MMF-om čini se predalekim, a novac ne pada sa neba. 

4.
SNSD je doživio debakl; Preciznije, Dodik koji je odlučio o “povratku u parlament”, prodajući sopstveni lažni “princip Džaferović” za KM.

5. 
SDS je ovaj put, u akciznom duelu, izvrsno nadigrao Dodika; Prisilili su ih da se vrate u parlament BiH, da zgaze sopstvenu trogodišnju politiku i, kao bonus pobjedi, uspiju da zakon o akcizama gurnu u redovnu proceduru.

6.
Dodik je gajio velike nade od ovog poteza: Jedna od njih je bila i prekomponovanje skupštinske većine u Sarajevu, u doglednoj budućnosti i formiranje novog Savjeta ministara BiH, bez kadrova iz Saveza za promjene. 

7.
Zaista, da je došlo do usvajanja Zakona o akcizama po ubrzanoj proceduri, bez glasova SzP-a, moglo se govoriti o novoj parlamentarnoj većini i projekcijama za promjenu Savjeta ministara.

Međutim, nove većine nije bilo.

Trostruko golo po Dodika.

8. 
Nije tu kraj Dodikovog poniranja; Nije uspjelo ni silovanje Narodne skupštine RS na plahti izbora novog direktora Agencije za bankarstvo i njegovog zamjenika.

9.
Dodik je naredio da Srđan Kondić mora proći, iako je to bilo potpuno protivzakonito, jer je konkurs raspisan pod uslovima iz Zakona koji više ne važi.

10.
Uprkos tome, Dodik je prisilio Vladu RS da izbor Kondića stavi u skupštinsku proceduru, a vladajućoj većini naložio da to podrže, iako je protivzakonito.

11.
Imenovanje je palo, a Dodik je ostao šokiran.

Šokirani su i ostali koji su lobirali za Kondića i silovanje parlamenta.

12.
Niko nije šokiran zbog nepoštivanja Skupštine i pokušaja njenog poniženja, što je unutar Režima sasvim normalna stvar. Epidemija.

13.
Krivac je Zoran Tegeltija, tako je odlučeno u Dodikovom krugu.

Tvrdi se da je Tegeltija “srušio skupštinsku većinu”, jer je preuzeo “oba Papka”.

Razlog - Tegeltija je želio da Igor Vidović bude direktor. Iako je Vidović ranije odustao od trke. 

14.
Jedina istina je da je Tegeltija, zajedno sa Vladom RS, po Dodikovom nalogu, htio da sruši Skupštinu nudeći poslanicima da izaberu direktora ABRS po Zakonu koji više ne važi.

15.
Budući da su Dodik i Tegeltija u permanentnom sukobu, pad Kondića odlično je gorivo na tu vatru.

16.
Da li će Dodik smijeniti Tegeltiju?

Teško da bi se usudio to učiniti, iako mu stalno prijeti smjenom.

17.

Ostanite sa mnom.