недеља, 6. новембар 2016.

Ubistvo Milana Vukelića je slika karaktera Dodikovog Režima

piše: Slobodan Vasković

1.
Prošlo je devet godina od zvjerskog ubistva Milana Vukelića. On je, 06.11. 2007., raznesen u svom automobilu, ispred zgrade MUP RS. Kakva poruka!

Sa njim su stradali Tomislav Dobrinjac, koji je ostao bez obje noge i Slava Pepinović, koja je teško povrijeđena.

Ubice i nalogodavci nikada nisu pronađeni. Nisu ni traženi, jer je Milorad Dodik tada ustvrdio da niko od visokih republičkih funkcionera, kao ni članova njegovog SNSD-a, nije učestvovao u Vukelićevom ubistvu.

Tako je presudio istrazi.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo je izjavio: “To je pojedinačan slučaj, a ne pojava, tako da nema razloga da ja to komentarišem”.

Dodikova i Čađina izjava izvanredna su slika karaktera Režima: Bilo ko od visokih funkcionera tog Režima je nedodirljiv. Čak i kidnaper Mićo Kraljević, koji je za otmicu i držanje u ropstvu političkog protivnika kažnjen sa 4.000 KM.

Kraljević je nedavno izabran za načelnika opštine Vlasenica. 

Čađu porodica Đurović javno optužuje da je najodgovorniji za ubistvo njihovog sina Nikole, koji je stradao 21.08.2011.

2.
Milan Vukelić je, za života, optuživao Čedu Savića, tadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju grada (ZIBL-a), da ima namjeru da ga likvidira, jer ukazuje na njegove kriminalne radnje; Između ostalog, i na nezakonitu dodjelu stanova.

Savić je jedan od tih (ZIBL-ovih) stanova dodijelio i Živojinu Cvijanoviću, ocu Aleksandra Cvijanovića, muža Željke Cvijanović i to 01.08.2003., Rješenjem broj 01-4622/03.

Aleksandar Cvijanović tada je bio Savićev zamjenik.

Živojin Cvijanović je bio penzioner i nikada nije radio u ZIBL-u.

3.
Vukelić je u vezu sa kriminalnim radnjama doveo i tadašnjeg gradonačelnika Dragoljuba Davidovića i tadašnjeg predsjednika Skupštine grada Slobodana Gavranovića, karakterišući ih kao zaštitnike/saradnike Čede Savića.

Predsjednik Narodne skupštine RS u to vrijeme bio je Igor Radojičić, koji se nikada nije oglasio o ubistvu Milana Vukelića.

Načelnik Komunalne policije u vrijeme ubistva Vukelića bio je Dragan Lukač, aktuelni ministar policije.

4.
Nakon ubistva Vukelića pokrenuta je istraga o poslovima Čede Savića. Ne jedna, već više njih.

Zbog nezakonite dodjele stana Živojinu Cvijanoviću i još dvojici svojih prijatelja, Savić je 29.04.2013. godine, Presudom Osnovnog suda Banjaluka, broj 71 0 K 146551 13 K 2, oglašen krivim i kažnjen sa 9.000 (devet hiljada) KM.

5.
Čedo Savić je danas penzioner i multimultimilioner, Aleksandar Cvijanović bio je, nakon njega, direktor ZIBL-a, koji je potpuno uništena firma. 

Cvijanović se, potom, zaposlio u Institut za građevinarstvo, čiji je vlasnik Slobodan Stanković.

Cvijanovića je u Institutu po kafe slao Slobodan Stanarević, koji bi trebalo da bude načelnik Odjeljenja za urbanizam i prostorno uređenje u novoj gradskoj vlasti.

Željka Cvijanović je premijer.

Milan Vukelić je pod zemljom. 

6.
Vukelića su, prema njegovim tvrdnjama, neposredno prije nego je likvidiran, sistematično i brutalno progonili Dragi Milošević, tadašnji zamjenik načelnika Uprave krim policije MUP RS i Mile Šušljik, tadašnji savjetnik Stanislava Čađe.

Prijetili su njemu, njegovoj porodici, čak ga lažno optužili da je zapalio sopstvenu kuću i automobile. Istraga, nakon likvidacije Vukelića, pokazala je da je policija, po nalogu Miloševića i Šušljika, lažno optužila Vukelića.

Dragi Milošević danas je zamjenik načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

Šušljik je i dalje bitna karika u MUP RS i angažovan je na učvršćivanju Dodikove privatne Udbe unutar te insitucije.

Čađo je direktor firme TGT-Tehnogas (Laktaši) i milioner je.

Milan Vukelić je pod zemljom.

7.
Dragan Lukač danas je ministar policije i on je Dragog Miloševića vratio u vrh MUP RS.

U MUP je Lukač doveo (u maju 2015.) i Branku Savić, na poziciju načelnika Uprave za mat-fin poslove.

Savićeva je kadar Dragoljuba Davidovića i u vrijeme dok je on bio gradonačelnik, ona je obavljala dužnosti vezane za finansije. Ako je bilo kriminalnih radnjii, ona ih je sve znala. A bilo ih je.

Bila je i gradski revizor i u isto vrijeme zamjenik predsjednika UO ZIBL-a, predstavnik državnog kapitala u Skupštini akcionara “Toplane” i član Odbora za reviziju u “Akvani”; Potpuni sukob interesa.  

Savićevu nije podnosio Gavranović, kada je zamijenio Davidovića na poziciji gradonačelnika, pa je Lukač doveo u MUP. Na prijedlog Davidovića.

8. 
Oko para za vrijeme Davidovića, a u jeku najžeščih kritika Vukelića, radio je  i Dragiša Koščica.

On je bio Davidovićev igrač za tendere, a najzaslužniji je za potop projekta “Akvana”.

Koščica bi, realno, trebalo da je pod istragom zbog brojnih malverzacija u vrijeme Davidovića. Gavranović ga je otjerao, a Lukač, umjesto da ga istražuje, smjestio u MUP, na prijedlog Davidovića. 

Smješten je kod Savićeve - opet tenderi.

Vukelić je u grobu.

9.
Dragoljub Davidović je poslanik u Narodnoj skupštini RS. I blizak je sa Igorom Radojičićem, koji je novi gradonačelnik Banjaluke.

Gavranović će, sa pozicije gradonačelnika, ko zna gdje; Gdje god da ode neće to biti loše po njega.

Radojičić će uskoro preuzeti poziciju gradonačelnika. 

Da li će od Lukača zatražiti da istraži sve ono na šta je ukazivao Vukelić, kako bi skinuio stigmu Ubistva sa gradskih uprava, čiji je nasljednik?!

Teško da će to učiniti, praktično nemoguće. Igor Radojičić je plaćenik Režima - Plaćen funkcijama da ćuti o njihovim nedjelima.

10.
Milan Vukelić jeste ubijen po nalogu pojedinaca iz vrha SNSD-a/tajkuna bliskih SNSD-u i nalogodavci, oni koji su platili likvidaciju, se znaju; Znaju ih svi iz SNSD-a, na čelu sa Dodikom.


Biće otkriveni tek kada Milorad Dodik i SNSD više ne budu vlast. Do tada će biti visoko uvaženi članovi Oligarhije.