понедељак, 1. август 2016.

Evropski Nojevi u Barci i ovdašnje sjecikese, prevrtljivci i luzeri

piše: Slobodan Vasković

1.
Kafansko bančenje Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića nije riješilo ništa, posebno ne Mehanizam koordinacije, ali jeste istjeralo na čistinu sve zvjerke odašnje političke scene, zajedno sa onim evropskim.

2.
Mehanizam koordinacije tek treba da bude usvojen na Savjetu ministara BiH i sve što su izetbegović i Dodik dogovorili ne vrijedi do tog akta. HDZ, kako danas stvari stoje, neće podržati izmjene, kakve god da su.

Jedostavnije rečeno, od MK nema ništa. 

Nakon sastanka D&I desio se Savjet ministara, ali MK nije iznesen na dnevni red. Neće ni biti, jer Čović je izbačen iz koordinacije. Što poraženi i poniženi lider HDZ-a nikako neće progutati.

3.
Priča o Mehanizmu koordinacije je samo “topli zec” koji treba da odvuče pažnju sa stvarne Izetbegovićeve i Dodikove namjere, a to je upućivanje pisma MMF-u i zaduživanje BiH za novih milijardu KM.

Dodiku su pare prijeko potrebne, Federaciji BiH takođe i Izetbegović je prihvatio igru, jer i njemu su lokalni izbori kao i svima drugima.

4.
Zaduživanje države milijardom maraka u kafani svjedoči kakvi politički klovnovi vode tu istu državu - vode je kao buvlju pijacu.

5.
U cijeloj ovoj priči nema nikakve politike, još manje državničke strategije/taktike, sve je jadna improvizacija koja je dodatno okrunila ionako urušene institucije, a da li će zaista i donijeti pare od MMF-a još je rano za tvrditi. 

6.
Iza cijele ujdrume stoji Evropska unija, primarno Njemačka, koja u BiH pokušava napraviti bilo kakav iskorak ne bi li pokazali da nakon Bregzita ta organizacija i dalje postoji.

7.
EU je jedino uspjela demonstrirati da je sva njena politika u BiH završila, kao i njeni ovdašnji igrači, u bircuzu: Politika je to kratkog daha, bez ikakve jasne vizije šta sa BiH, prepuna lutanja i licemjerstva; EU, koja se zalaže za visoke standrade i snažne institucije, kroz Larsa Vigemarka za kafanskim stolom, demonstrirala je da je riječ tek o pozi i da joj pod kapu može stati sve, ako je u cilju nekog dnevnopolitičkog interesa.

EU je “Nojevi u Barci", kada je BiH u pitanju.

8. 
Vigemark do sada nije pokazao ni zrno političkog autoriteta, nakon “Barke” može se smatrati zauvijek potopljenim Nojem.

9.
Dodik je i u “Barci” samo još jednom potvrdio da on poodavno nema nikakve politike, da je za njega svaki novi dan “survivor”, da ga vode instinkti, da nema nikakav jasan plan. Čak ni do podne. 

Jadniji od njega su samo njegovi “stratezi”, koji se dave u gnoju sopstvenih mentalnih čireva. Kazna za njih je što je to dugotrajan proces. I neizlječiv. Kazna za Dodika stići će na lokalnim izborima. Ostale nakon toga. 

Digresija 
Opradano je zaključiti da je druženje u “Barci” usko povezano sa aktom Vijeća Ustavnog suda RS koje je prihvatilo kao opravdan zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda BiH da je odluka o referendumu o Danu Republike povreda vitalnog nacionalnog interesa. 

Dodik u potpunosti kontroliše Ustavni sud RS i realno je da im je naložio donošenje navedene odluke.

Digresija1
Nakon “Barke” i Vijeća bilo bi zaista zapanjujuće da se referendum uopšte održi. Dodik će već naći neko objašnjenje, njegovi “mentalni čiraši” će to proglasiti pobjedom, koprcajući se na užetu Straha.

10. 
Mladen Ivanić je pozdravio kafanski sastanak D&I. Ništa čudno od “principijelnog” političkog luzera: Upravo je Ivanić zabijanjem noža u leđa Savezu za promjene (sjetite se Vučića i Ivanićeve “usamljenosti”) proizveo ovakav epilog.

Ivanić nastavlja da radi na rasturanju Saveza za promjene. Epilog njegovog rušilačkog pohoda je da će on biti rasturen.

11.
Ivanić je napravio pravu malu (mono)dramu oko nametanja popisa tvrdeći da je protiv svakog nametanja (Čović je nametnuo popis) i da on ne podržava nikakvo preglasavanje. 

Sada je podržao izbacivanje Čovića iz Mehanizma, što je istovjetno Čovićevom postupku izbacivanja Ivanića iz “Popisa”. 

Gdje je tu Ivanićeva “principijelnost”? U blatu, gdje je i on sam.

12.
Čovića ne treba žaliti: žrtva je svog prijatelja Dodika, a žrtvovan je metodama koje on najviše voli: ispod pojasa i svakog nivoa.

Međutim, Čovića to puno i ne dotiče, ali ga je, svakako, razorilo to što je EU sve odigrala bez njega. I isključila ga iz procesa koji je on otpočeo.

Čović je ispao pravi pacer. Njegova osveta biće vrlo brutalna.

13.
Bosić je jedini na dobitku: Sada nema dilema da je Ivanić “Najveći Papak SzP-a”, da Dodik nema pojma kud goni, da je Izetbegoviću do BiH koliko do lanjskog snijega, a da je Čović pacer kojeg EU vidi kao potrošni materijal.

Naravno, sa svim tim obimnim materijalom Bosiću ne bi trebalo biti teško da ubjedljivo dobije lokalne izbore. Uprkos Paku Tadiću i Lihvaru Babiću.

14.
Vučić je svojim istupom oko “Barke” (pozdravio kafanski račun) pokazao da se odlično uklapa u ovdašnje političko blato i da je njegov sastavni dio. 

Pozdravljajući sporazum na tacni, Vučić je demonstrirao da je, bez ostatka, završio karijeru političara, a otpočeo karijeru definitvne propasti. 

Očekivano od Šešeljevog Epigona koji nikada nije uspio izađi iz te uloge. 

15.

Da li će biti prekompozicije vlasti na bh. nivou? Nema ništa od toga!