среда, 3. август 2016.

Avdo Avdić: Bakiru burek, Čoviću sve ostalo

Dragan Čović propustio je konjički burek. I zato je Bakira Izetbegovića poslao po ćevape. Vrhovni komandant Oružanih snaga BiH sveden je na nivo kurira. Od Mila do (ne)Draga(na). Lično se pretvorio u mehanizam koordinacije. Još samo da ga Denis Zvizdić objavi u Službenom listu. 
No, prije toga morat će van snage staviti Mehanizam koordinacije objavljen u Službenom glasniku BiH u broju 8/16. U kojem je navedeno sve ono što želi Dragan Čović. Odnosno, sve ono što mu je dao Bakir Izetbegović. Suština je, dakle, u tome da je SDA u saradnji sa HDZ-om, početkom ove godine, usvojila na Vijeću ministara Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, prema kojoj kantoni imaju „pravo veta“. Pola godine kasnije, Izetbegović je zaboravio šta je dao Draganu Čoviću, pa je potpis Milorada Dodika na bezvrijednom kafanskom dokumentu platio novcem MMF-a, odnoso zaduživanjem budućih generacija ove zemlje. Pod uslovom da ih bude. 
Lider SDA zaboravio je dvije bitne činjenice. Dragan Čović, koristeći se mehanizmom blokade u Vijeću ministara, nikad više neće dopustiti da se van snage stavi Odluka objavljena u Službenom glasniku BiH. Milorad Dodik je, potpisujući bezvrijedan dokument sa Izetbegovićem, dobio ono što mu je trebalo. Novac za preživljavanje. Dakle, i Čović i Dodik su dobitnici. Jedini gubitnik je Bakir Izetbegović.
Ali đavo je morao doći po svoje. I sad ne pomažu nikakve dove. SDA je, da citiram vječnog parlamentarca Šefika Džaferovića, „morala dati HDZ-u sve ono što mu pripada“. Dali su mu finansije. I Federalne i državne. Dali su mu Upravu za indirektno oporezivanje. Dali su mu Graničnu policiju, pa tako sada kontroliše i carinike i graničare. Dali su mu Agenciju za bankarstvo da kontroliše banke. Dali su mu i federalnu i državnu pravdu da kontroliše pravosuđe. Dali su mu kontrolu nad zatvorima. Dali su mu Eronet, Aluminij, Elektroprivredu HZHB. Dali su mu Ceste i kontrolu neba. 
Čoviću za ljubav, izbacili su DF iz vlasti i tako se riješili jedinog ministra Hrvata koji nije pod HDZ-ovom kontrolom. I, na kraju, dali su mu Mehanizam koordinacije koji je misteriozno objavljen u Službenom glasniku. A ono što je objavljeno u Glasniku -  jedino i vrijedi
I šta sada može Denis Zvizdić u vezi sa sporazumom Dodik-Izetbegović? Dodika nema u Vijeću ministara. Tamo glasaju po instrukcijama Dragana Čovića. Bez mogućnosti preglasavanja. Izetbegoviću jedino ostaje da pokuša sporazum sa Dodikom objaviti u Službenom listu. No, i tu je u problemima. Poziciju direktora Službenog lista dao je Čoviću. A za sebe je ostavio burek. Sjajan konjički burek.