недеља, 24. август 2014.

Stanetić nastavio da potpisuje štetne ugovore – „Gama medicina“, trgovci mesom, talasastim papirom, ljuskarima, mekušcima..., obnovili ugovor o isporukama medicinskih sredstava u oblasti medicinske očne protetike i okuloplastične hirrurgije

Piše: Slobodan Vasković

Mirko Stanetić, direktor Univerzitetske bolnice Banjaluka, nije došao na čelo te institucije samo da bi spasao poslove Ranka Škrbića, koje je prekinuo i onemogućio Duško Račić, zadnji direktor Kliničkog centra Banjaluka, već i da bi nastavio sopstvene aranžmane, u kojima je ta zdravstvena ustanova oštećena za milione maraka.

Nepun mjesec dana nakon što je (26. juna ove godine) ponovo zasjeo na čelo Univerzitetske bolnice (bivši KC), Stanetić je hitro produžio ugovor sa firmom „Gama medicina“, koji se odnosi na „Pružanje medicinskih usluga i isporuka medicinskih sredstava u oblasti medicinske očne protetike i okuloplastične hirurgije“.

Autor tog ugovora, sa firmom „MB Gama trade“ d.o.o. Beograd, upravo je bio Stanetić i on ga je potpisao 09.08.2010. godine, a njegovo sprovođenje nastavio je Stanetićev naslednik na direktorskoj poziciji Brano Topić.

Ugovor je raskinuo Duško Račić (imenovan nakon Topića), jer je bio štetan i u njemu je KC izgubio milionska sredstva. Račić je ugovor sa firmom „Gama medicina“ d.o.o. Banjaluka raskinuo 01.07.2013. godine.


Razlog - ogroman nesrazmjer u cijenama koje su iz KC-a plaćane „Gama medicini“ za medicinska sredstva i medicinske usluge i onih po kojima je KC ista ta sredstva i iste te usluge naplaćivao od Fonda zdravstva RS.

Primjera radi, prema jednom od desetina dokumenata koji su u mom posjedu, KC je jednu od medicinskih usluga „Gama medicine“ platio 4500 KM, a za istu tu uslugu Fond zdravstva je KC-u isplatio 631,03 KM.
Nevjerovatna razlika od 3.450 KM je završila možete pretpostaviti gdje.  

Mnogobrojne su fakture sa ovim nevjerovatnim razlikama u cijeni, koje Fond nije htio da snosi, a isplaćeni su sa računa KC-a. U Fondu su, očito, bili svjesni (bar u ovom slučaju) da je riječ o prenaduvanim cijenama, lako provjerljivim i nisu pristali da pokriju razliku.

Istina, u jednom trenutku Fond se jeste obavezao da će obezbijediti dodatna sredstva da pokrije ogromne razlike u onom što KC plaća Miroljubu Bogdanoviću (Gama) i onom što KC naplaćuje od Fonda, ali ubrzo je ta odluka stavljena van snage i sav teret je pao na KC.

Sve u vezi  sa ovim ugovorom je krivično djelo, u to nema sumnje. Krenimo redom.

Stanetić je potpisao potpuno štetan ugovor po Klinički centar u kojem je samo jedan dio usluga finansijski ograničen, a sve ostalo neograničeno. Pokazalo se i da je taj dio “ograničenih usluga” takođe neograničen, jer je narastao dva puta.

U osnovnom Ugovoru, koji je Stanetić sa “MB Gama trade” d.o.o. iz Beograda potpisao 09.08.2010. godine navedeno je da “ukupna vrijednost ugovora za isporuku medicinskih sredstava u oblasti medicinske očne protetike i okuloplastične hirurgije iznosi 305.000KM”.

Taj iznos gotovo sav je realizovan već u godini kada je dokument i potpisan (262.847,39 KM).

Kada je ispunjena “kvota 305 hiljada”, što se desilo već polovinom 2011., Stanetiću na pamet nije palo da prekine ugovor i pokuša postići novi po cijenama po kojima Fond refundira KC-u tu vrstu usluga. Ugovor je i nakon toga nastavljen, sve do 01.07.2013. godine, kada ga prekida Račić.

Do tog trenutka, Bogdanoviću je isplaćeno ukupno 1.944.863,16 KM, od čega za materjial 628.417,51 marku (duplo više od ugovorene isporuke), a za usluge 1.342.062,76 KM.

Interesantno je da vrijednost usluga u osnovnom ugovoru uopšte nije ni pomenuta. Kada se podsjetimo na onu razliku od 3.450 KM sa početka priče u vrijednosti jedne iste usluge, razumijemo i zašto.
 
Nije ovdje kraj “čudesima” sa ovim ugovorom.
Ugovor je potpisan sa firmom “„MB Gama trade“ d.o.o. Beograd, a raskinut sa firmom „Gama medicina“ d.o.o Banjaluka.

To je posledica „Ugovora o ustupanju Ugovora o prodaji i isporuci robe i usluga od 09.08.2010. godine“, potpisan između „MB Gama“ iz Beograda i „Gama medicine“ iz Banjaluke.

Ugovor o ustupanju Ugovora potpisan je 25.07.2011. godine u Banjaluci, a u ime „MB Gama“ iz Beograda potpisao ga je Miroljub Bogdanović, dok je u ime „Gama medicine“ iz Banjaluke svoj potpis stavio takođe Miroljub Bogdanović.

Interesantno je da je Bogdanović potpisao Ugovor sa samim sobom, a da mu je to odobrio Mirko Stanetić, uz podršku Gorana Kljajčina, tadašnjeg direktora Fonda zdravstva.

Nevjerovatno, zar ne, a sada će svi iz vlasti da tvrde da je sve po zakonu; čak i preprodaja Ugovora, čija je vrijednost do tog trenutka bila istekla.

O nekom novom tenderu niko nije ni razmišljao. A i zašto bi, kada sami određuju visinu cijena, sami ih plaćaju i odlično zarađuju. Milione.

Ovdje je još jedna stvar vrlo vrlo značajna: U djelatnostima koje je registrovala “Gama medicina” pominju se trgovina mesom i mesnim prerađevinama, trgovina talasastim papirom, kartonom, prodaja računara, trgovina ribom, ljuskarima i mekušcima…, ali se ni riječju se ne pominje trgovina medicinskim sredstvima u oblasti medicinske očne protetike i okuloplastične hirurgije!

Ova medicinska sredstva za KC je, po Stanetićevom i Kljačinovom odobrenju, nabavljala firma koja uopšte nije registrovana za tu vrstu djelatnosti. Mogla je i pekara, što da ne; I cementara i ciglana i…

Nakon što je Stanetić krajem 2011. smijenjen, njegov naslednik Topić preuzeo je i Ugovor, koji je preprodan, ali koga briga! Jer je ugovor “mastan”.

Topić samoinicijativno preuzima i ingerencije nad bolnicom “Sveti apostol Luka” u Doboju i potpisuje Aneks Ugovora sa “Gama medicinom”, kojim se precizira da “od dana potpisivanja ovog Aneksa ugovoru, mjesto izvršenja medicinskih usluga u oblasti medicinske očne protetike i okuloplastične hirurgije pored Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Banjaluka biće i Opšta bolnica Sveti apostol Luka u Doboju”!

Kakve veze ima Topić sa dobojskom bolnicom? Nikakve, ali sve se može kada se hoće.

Isto tako mogao je ove usluge naručiti i za druge bolnice u RS, Domove zdravlja, ambulante, za sve ustanove koje su mu pale na pamet.

Međutim, nije Topić šalabajzer, već je ovdje riječ o dirigovanom projektu izvlačenja para. I to miliona.

Na kraju i začin: MUP RS pripremio je, zbog ovog štetnog ugovora, krivičnu prijavu protiv Stanetića za Okružno tužilaštvo Banjaluka. Učinilo je to Odjeljenje za privredni i organizovani kriminal, ali izvještaj nije još predan!
Komentar nije potreban.