понедељак, 27. јун 2022.

Dosje “Pablo”: Kako su Veliki NarkoDileri “Pablo”, Igor Dodik, Nenad Nešić, Mića Danilović i Ljuban Ećim ostali bez planirane zarade od 8,5 miliona evra


Cijena kilograma kokaina u zemljama Evropske Unije, kada se prodaje na veliko, što im je bila namjera, iznosi cca 25.000 evra po kilogramu. 

Da su prodali svih 550 kilograma (na veliko), zaradili bi 13.750.000 evra.

Kada se odbije uloženi novac (13.750.000 - 5.241.500) čista zarada petorice NarkoDilera iznosi 8.508.500 evra, odnosno, svako od njih, zaradio bi po 1.701.700 evra.

Međutim, posao im se izjalovio, jer je policija Hrvatske otkrila tovar kokaina, koji je stigao u dva kontejnera i iz njega izvadila 250 kilograma, kao dokazni materijal. 

Učinili su to, jer nisu vjerovali vrhu MUP RS; Preciznije, znali su da je najveći broj visokih funkcionera MUP RS duboko umočen u narko vode.

Njihova saznanja su, nažalost, potpuno tačna. 


Piše: Slobodan Vasković


1.

Veliki NarkoDileri Igod Dodik I Nenad Nešić, obojica pripadnici Kavčana u RS, nisu odgovorili ni na drugi set pitanja koja sam im postavio u vezi sa uvozom stotina kilograma kokaina preko luke Ploče, u Republici Hrvatskoj.


2.

Dodik mlađi, Iver koja je predaleko pao od Klade, toliko daleko da od oca Milorada nije naslijedio ni gram kriminalne umiješnosti, ali ni gram mozga, bacio mi je pod noge nesretnog ovisnika i, takođe, narkodilera Vladu Crtu Đajića, ne bi li me “iznervirao”.


Napade Crte i njemu sličnih idnividua doživljavam kao izvrsnu priliku za gaženje crva, što sam i učinio 26.06. Međutim, budući da je Vlado Sedam Crta Dnevno Đajić baš bio prljav u svom narkoludilu, tek ću ga ugaziti narednih dana. U paru sa visokim funkcionerom MUP RS, pripadnikom Kavčana.


3.

Vratimo se pitanjima za velike NarkoDilere Igora Dodika i Nenada Nešića, koja su glasila: 


-Ko je “Pablo”?


-Nije, valjda, da tako hrabri “branioci sprstva” ne smiju odgovoriti na to vrlo jednostavno pitanje?


-Koliko ukupno kokaina ste u pomenutom “poslu” u kojem su učestvovali i “Pablo”, kao i Milutin Danilović i Ljuban Ećim, naručili iz Južne Amerike?


-Koja je cijena bila za kilogram u Južnoj Americi, a po kojoj cijeni ste namjeravali da ga prodate u zemljama EU?


-Kako se zove visoki policijski funkcioner MUP RS koji je lično pratio kamione sa kokainom, kako bi ih zaštitio od bilo kakve policijske kontrole?


-Ko je od pripadnika Kavačkog klana u RS bio zadužen za organizaciju prevoza i smještaj kokaina?


4.

Očito je da hrabri “branioci srpstva” nisu smjeli da odgovore, uzalud su žrtvovali Crtu, tako da ću u današnjem tekstu iznijeti precizne podatke o tome koliko su tačno uvezli kokaina iz Južne Amerike, ali i imena drugih osoba koja su učestvovala u tom jezivom prljavom neljudskom poslu.


5.

“Pablo”, koji je predložio posao, te Igor Dodik, Nenad Nešić, Milutin Mića Danilović i Ljuban Ećim, uvezli su oko 550 kilograma kokaina iz Južne Amerike.



Kilogram kokaina u Južnoj Americi košta cca 1.800 dolara, što znači da su petorica NarkoDilera za “robu” platili na teritoriji Južne Amerike 990.000 dolara.


Međutim, sa prevozom do Evrope cijena, po kilogramu, se penje i iznosi do 10.000 dolara. Uzećemo srednju vrijednost - 9.000 dolara, što znači da su kokain i njegov transport do luke Ploče u Hrvatskoj pomenuti Veliki Narko”Dileri” platili cca 5.500.000 dolara, odnosno svako od njih uložio je po 1.100.000 dolara za narkotike.


Kada ukupnu cijenu pretvorimo u evre dođemo do cifre od 5.241.590 evra uloženih u kokain.


6.

Cifra djeluje ogromna, ali je ništa prema očekivanoj zaradi da je “Pablu”, Igoru Dodiku, Nenadu Nešiću, Mići Daniloviću i Ljubanu Ećimu pošlo za rukom da prodaju svih 550 kilograma kokaina.


Cijena kilograma kokaina u zemljama Evropske Unije, kada se prodaje na veliko, što im je bila namjera, iznosi cca 25.000 evra po kilogramu. 


Da su prodali svih 550 kilograma (na veliko), zaradili bi 13.750.000 evra.


Kada se odbije uloženi novac (13.750.000 - 5.241.500) čista zarada petorice NarkoDilera iznosi 8.508.500 evra, odnosno, svako od njih, zaradio bi po 1.701.700 evra.


Međutim, posao im se izjalovio, jer je policija Hrvatske otkrila tovar kokaina, koji je stigao u dva kontejnera i iz njega izvadila 250 kilograma, kao dokazni materijal. 


Učinili su to, jer nisu vjerovali vrhu MUP RS; Preciznije, znali su da je najveći broj visokih funkcionera MUP RS duboko umočen u narko vode.


Njihova saznanja su, nažalost, potpuno tačna. 


7.

Policija Hrvatske pustila je, nakon što su izvadili 250 kilograma, dva kamiona da natovare po kontejner i krenu put Laktaša, kako bi uz pomoć MUP RS, uhapsili naručioce.



Kamioni sa kontejnerima u kojima se nalazilo 300 kilograma kokaina i 250 kilograma bezvrijedne tvari koja lični na kokain su, po prelasku u BiH, dobili pratnju.


I to policijsku, jer su kokain pratili visoki policijski funkcioneri kako bi spriječili da ga iko zaustavi.


8.

Šef policijske Narkopratnje bio je Slobodan Torbica, nekadašnji načelnik PU Gradiška.


U cijeli posao bio je uključen i Nebojša Tojagić iz Banjaluke, pripadnik NarkoGrupe Milivoja Lovrenovića Čaruge. To je samo još jedan u nizu dokaza o čvrstoj uvezanosti Igora Dodika i Siniše Kostreševića sa Čarugom i njegovom grupom.



Tojagić je uhapšen u novembru prošle godine u akciji “Storidž 2”, a odnedavno je u kućnom pritvoru.


9.

Nadomak Banjaluke desio se manji incident - saobraćajna policija zaustavila je kamione, ali je intervenisao Torbica i nastavili su svoj put ka Laktašima.


Nešto prije samog dolaska kamiona sa kokainom u Laktaše, policija Hrvatske obavještava MUP RS da je krajnja destinacija na kojoj treba biti istovareno 550 kilograma kokaina jedna firma u Laktašima.


Da podsjetim, cilj je bio da se kokain u toj firmi lageruje, a odatle prebaci u zemlje EU.


10.

Dok su kamioni sa svojim kokainskim tovarom stigli u Laktaše, informacija dobijena iz Hrvatske o ogromnoj količni kokaina je već “procurila”.



Umjesto akcije hapšenja, uslijedila je akcija spasavanja: Hitno su obaviješteni vozači kamiona, kao i kupci kokaina, u ovom slučaju Igor Dodik, Nenad Nešić i Milutin Danilović, Ljuban Ećim i, naravno, “Pablo”, koji nisu smjeli narediti da se narkotici istovare u firmi u Laktašima, već su naložili vozačima da okrenu kamione i odvezu ih ka Istočnom Sarajevu.


Istovremeno, Kostrešević i Marić koji su obavijestili policiju Hrvatske da sve “drže pod kontrolom”, naređuju postavljanje “zasjeda” za dva kamiona, u kojima se nalazilo 300 kilograma kokaina i 250 kilograma bezvrijedne tvari, na putu od Laktaša do Banjaluke i izlazima iz Banjaluke.



Kreće fingirana akcija u kojoj su zaustavljene desetine raznoraznih kamiona, samo nisu ona dva u kojima su bili kontejneri sa kokainom.


Jednostavno su nestali - isparili.


11.

Šta se zaista desilo: Marić I Kostrešević su “kasno” naredili da policija vrši pretrese kamiona, te su ona dva “uspjeli” bez ikakvih problema da napuste teritoriju Laktaša i Banjaluke, nakon čega je uslijedila “velika” akcija pretresa svih kamiona koji su prolazili tim putevima.


Naravno, pomenuti kamioni koji su putovali u Istočno Sarajevo, sve vrijeme imali su pratnju narkoinspektora iz MUP RS, i to po naređenju Kostreševića i Marića (kako ih neko ne bi slučajno zaustavio i otkrio šta voze).



Tako su spaseni i Igor Dodik i Nenad Nešić i Milutin Danilović, ali i 300 kilograma kokaina.


Tako je propao i MUP RS.


12.

Šta je dalje bilo sa ogromnom količinom kokaina? Ponovo je, ilegalnim kanalima, prebačena u Hrvatsku. Na ovom mjestu moram stati kako ne bih ugrozio istragu, ali, svakako, mogu navesti da postoje čvrsti pisani dokazi, kao i svjedoci ovog zločinačkog akta. 


Ko je “Pablo”? Na to pitanje neću odgovoriti ja, već Igor Dodik, Nenad Nešić, Mića Danilović i Ljuban Ećim kada budu pohapšeni.  (nastaviće se)