уторак, 4. децембар 2018.

Poslednje Metuzalemovo Iskušenje



piše: Slobodan Vasković

Najznačajnije pitanje vezano za sastav nove vlade kontinuiteta u RS jeste da li će Stevo Mirjanić Metuzalem nastaviti svoj osmomilenijumski rad na poljoprivrednim poljima ovog entiteta.

Metuzalem, za kojeg se osnovano pretpostavlja da je čak izmislio točak, pa i rudu, grčevito se bori da opstane i totalno dotuče seljake, voćare, stočare, pčelare i (pre)ostale usorce.

Međutim, dobri poznavaoci prilika smatraju da se približava kraj gotovo pa vječne vladavine Metuzalema. 

Na njegovu poziciju Vojin Mitrović žestoko gura svog sina Stefana, dok Metuzalem smatra da treba ostati još najmanje dvije godine, kako bi se napunilo tačno osam milenijuma njegovog bavljenja poljoprivredom. 

Mitrović nije za potcijeniti, iako Metuzalem zna sve marifetluke; Mitrović je mnogo uložio u kampanju SNSD-a u Semberiji i smatra da pozicija Ministra poljoprivrede treba ponovo da pripadne toj regiji.

Vojin Mitrović, koji je osvojio mandat u parlamentu BiH, posjeduje najviše pojedinačnih akcija u “PD Semberija” iz Novog Sela kod Bijeljine, pa bi preko sina mogao da kontroliše kompletan agrar RS. Sa akcentom na unapređenje PD!

U borbi sa Metuzalemom i Mitrovićem je i Boris Pašalić,aktuelni pomoćnik ministra, poznat po nasilju nad uposlenicama tog resora i botovskom djelovanju pod nikovima Jeca, Mica, Cica…

Međutim, Metuzalem je preživio brojne pokušaje “sječe”; Opštepoznati su njegovi čuveni “klizeći startovi” sa obje noge i ruke, kojima opstaje, a ima i familijarne veze sa Miloradom Dodikom, plus niz nacrtanih krda na crknutom “Farmlandu”! 

Uz to, on želi privesti kraju svoj antologijski, iako bezvrijedni, posao pod naslovom “Strateški plan razvoja (čitaj uništenja) poljoprivrede do 2020.godine”! iako od tog razvoja nije bilo ništa, ali od uništenja itekako jeste, Metuzalem i njegov tim za fatalne suše inkasirali su, od naroda i seljaka, stotinjak hiljada KM.

Kada je, 2015. godine, donesen taj “antologijski” plan, Metuzalem je bio na čelu Instituta za ekonomiku poljoprivrede na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci - bio je to sukob interesa, ali koga briga za takve trivijalne stvari.

Istina je i da mnogi u Ministarstvu poljoprivrede žele da Metuzalem ode, pa su, prema mjerenjima raspoloženja uposlenih, molitve Svevišnjem da ukloni Mirjanića u poslednjih sedam dana povećane za cijelih 73 posto, što je nezabilježen rast u ovom sektoru u novijoj istoriji Planete.


Da li će Metuzalem uspjeti ponovo da vaskrsne pokazaće narednih nekoliko dana. Huk molitvi za njegov odlazak sve je jači i jači!!!