петак, 17. август 2012.

Dačić otpilio Dodika: Još jedan Voždov pobačaj

piše: Slobodan Vasković


Rejting agencija Zvanični&Beograd snizila je ovih dana politički rejting Milorada Dodika za četiri stepena i on sada nalazi u kategoriji „Ž“, samo podiok iznad stavke „Smeće“. Drastično/dramatično smanjenje političkog kreditnog rejtinga donedavne zvijezde salona beogradskih centara moći, veoma je zabrinulo njegove spin doktore, koji su vrlo nevješto i u skladu sa naboljim tradicijima totalitarnih društava pokušali prikriti ovu informaciju, bezočno manipulišući izjavama novih šefova Kanabea.

Ali uzalud, svesrpska javnost u zemlji i rasejanju ipak je doznala za tragičnu vijest, koja u slobodnoj intepretaciji znači da Zvanični&Beograd više neće dozvoljavati sebi da bude batina u Dodikovim rukama, kojom on bjesomučno i, najblaže rečeno, nekritički mlati kad god nema pametnijeg posla ili kad mu zagusti. A očito je da mu je zagustilo, jer ga spin doktori kljukaju/tove populističkim steroidima i razvlače poput prežvakane žvake od (režimskog) medija do (režimskog) medija, u pokušaju da izvuku iz njega posljednje atome negdašnje hiperenergije, koja mu je bila glavno obilježje.

Od hiperenergije nije preostalo ništa, a Dodik je umoran, izlizan, pospan..., riječju dozlaboga dosadan. Od negdašnjeg velikog meštra haosa i nepredvidivosti, preostala je samo crna sjenka što slijepo vjeruje lažnoj slici u ogledalu, koju mu risaju bezbrojne koristoljubive evet efendije. Dodik neodoljivo podjseća na staru ofucanu frajlu koja je ubijeđena da je još uvijek u cvijetu mladosti, te se tako i ponaša, ne primjećujući da joj se okruženje sve više podsmjehuje, da je sažaljeva, ignoriše... (Istina, Dodiku je to vrlo teško i primijetiti, jer to vješto kriju od njega, budući da je on stara frajla još uvijek vrlo teške ruke.)

Njegov posljednji pokušaj uspostavljanja/uspinjanja/nametanja na lidersko mjesto implementatora “svesrpskih ciljeva”, ad hok osmišljen kako bi se zaustavilo prebrzo paranja SNSD-ovog džempera, završio je kao spontani pobačaj u kaljuzi Javnog servisa. Očekivano, jer je bio potpuno neosmišljen, prepun jeftine frazeologije, nevješto i neubjedljivo fingiranih “čvrstih” stavova, te “srbovanja” koje sa Srbima ima veze koliko i sa Marsovcima.  

Njegovo zalaganje za što hitnije “definisanje jasnih političkih ciljeva srpskog naroda u cjelini”, komičnije je i od pokušaja stvaranja nove parlamentarne većine u Federaciji BiH, koju je “režirao” nesretni Zlatko Lagumdžija.

Logično pitanje je šta je Dodik čekao sa “definisanjem jasnih političkih ciljeva srpskog naroda u cjelini” proteklih šest godina i zašto ih nije izdefinisao sa Borisom Tadićem&co, čija vrata je nogom otvarao?! Otkud odjednom želja za definisanjem i definicajama u osvit lokalnih izbora i nakon uspostavljanja nove vlasti u Srbiji? Odgovor je: Sitni dnevnopolitčki interesi, uvijeni u oblandu svesrpske priče, koja u Dodikovoj ovosezonskoj izvedbi neodoljivo podsjeća na bljuvotinu.

Posebno je otužan njegov pokušaj trika (iz serijala “Žaba poželjela da postane Bik…”), kojim je sebe predložio/inaugurisao u glavnog pisca definicija, što bi se, prema njegovoj plitkoj percepciji, trebalo odvijati uz sasluženje Zvaničnog&Beograda.  

Sa Kanabea su na njegovu “inicijativu” za definisanjem odgovorili brzo, čak (za političke norme) prebrzo, ispoljavajući na taj način ne samo nervozu zbog Dodikovih kontinuiranih pokušaja da Srbiju uvuče u političko razračunavanje u BiH, već i netrpeljivost, što već nije nijansa, nego politički stav; vrlo neobećavajući po ovdašnje vlastodršce.

Premijer Srbije Ivica Dačić odbacio je kao nepotrebnu Dodikovu inicijativu o definisanju srpskog nacionalnog interesa.“Čemu služi državno rukovodostvo nego da štiti srpski državni i nacionalni interes. Valjda je obaveza svih na državnim funkcijama da štite državni i nacionalni interes i što se mene tiče ta inicijativa nije bila potrebna", održao je javnu lekciju Dačić.

Sve šamar do šamara koji pokazuju da novoj vlasti u Srbiji na pamet ne pada da bude servis Dodikovih iracionalnioh i vrlo opasnih političkih vratolomija, posebno kada je u pitanju njegovo hazardersko poigravanje sa osnovama Dejtonskog sporazuma. Srbija, prema Dačiću, podržava Dejton i samo Dejton, što je jasna poruka Dodiku da prestane sa pokušajima uvlačenja Beograda u njegove političke “kreacije”, koje nemaju nikakvo uporište u realnom svijetu.

Zvanični odnosi Beograda i Banjaluke će se i dalje usložnjavati i biti sve napetiji, jer Dodik neće odustati od jeftine populističke propaganda, budući da mu je to jedini preostali politički alat koji još može da koristi.

P.S.: Represija
Dodik se nalazi u posebnom stanju svijesti, jer otvoreno najavljuje pojačavanje represivnih mjera protiv onih koji kritički gledaju na njegov način vladanja. Naravno, iste je stavio u funkciju “rušenja ustavnog poretka”, a tamo gdje pominje RS, on u stvari misli na sebe.
“I Amerika izbacuje ljude koji su protiv američkog sistema. Je li ima neke zemlje na svijetu koja prihvata da ruše njen ustavni poredak, njenu teritoriju. Ja mislim da nema. Zašto se to očekuje od Republike Srpske da uradi. Mi ne možemo nikog deportovati, jer nismo država, ali možemo da kažemo: vi niste za RS zašto biste imali korist od RS. Nećete  imati nikakve koristi, pa vi tu sjedite koliko hoćete“, rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.
Njegov žal zbog nepostojanja gulaga u RS zaista je prevelik.