четвртак, 19. септембар 2024.

Hronika Stanivukovićevih simbiotskih odnosa: Sa SNSD-ovom firmom „EKO EURO TIM“ početkom avgusta Grad Banjaluka potpisao ugovor težak 1,25 milona maraka


Piše: Slobodan Vasković

 

Otkako je Draško Stanivuković postao gradonačelnik Banjaluke milioni maraka iz gradskog budžeta otišli su na račune tajkunskih firmi, koje godinama i decenijama djeluju pod pokriviteljstvom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i lidera Crvene Sekte Milorada Dodika.

 

Simbiotski odnos Stanivuković je uspostavio i sa Dragišom Tubićem, igračem Crvene Sekte, izabravši njegovu firmu „EKO EURO TIM“ iz Krupe na Vrbasu za izvođenje radova na „sanaciji vodozahvata, pumpnih stanica i sistem nadzora i daljinskog upravljanja na vodovodnom sistemu ’Banjica’“. 

 

Ugovoreni posao težak je 1.249.914,38 konvertibilnih maraka, bez uračunatog PDV-a.

 

Očekivano, kada je riječ o dogovorenim tenderima, Tubićeva firma bila je jedini ponuđač, a izabrana je zbog „najniže cijene“. Grad Banjaluka je vrijednost ugovora postavio na 1.250.000 KM (bez uračunatog PDV-a), a „velikodušni“ Tubić je snizio cijenu za tačno 85 maraka i 62 feniga. 

 


Indikativno je da je Grad Banjaluka sa „EKO EURO TIMOM“ ugovor potpisao 7. avgusta ove godine, samo mjesec dana prije zvaničnog početka predizborne kampanje u BiH pred oktobarske lokalne izbore. 

 

Početkom juna Grad Banjaluka je dodijelio firmi „EKO EURO TIM“ posao vrijedan oko 85.000 KM firmi za „usluge dopremanja vode stanovništvu koje nema uredno vodosnabdijevanje“.

 

Kako su snabdijevali stanovništvo vodom, vidjelo se tokom ljetnjih vrućina, kada su mještani mnogih banjalučkih naselja vapili za kapljicom vode. 

 

Nema sumnje da je „EKO EURO TIM“ jedna od „dvorskih“ firmi, koje unosne milionske poslove dobijaju zbog bliskosti s vlastima, kako na entitetskom, tako i na loklanom nivou, poput ovog posla sklopljenog sa Stanivukovićem. 


Radi se o firmi koja je prošle godine godine pobijedila na tenderu vrijednom 37,1 miliona KM, koji su raspisale „Vode Srpske“, na čijem čelu je SNSD-ov Miroslav Milovanović. 

 

Posao investicionog održavanja vodoprivrednih objekata težak čak 37,1 milion maraka u 11 opština i gradova “Vode Srpske” su dodijelile preduzećima “EKO EUTO TIM” i tek osnovanoj firmi “Vodoprivreda” iz Banjaluke, čiji je vlasnik Marko Mazalica, član Stručnog tima fudbalskog kluba „Krupa“ iz Krupe na Vrbasu. 

 

Vlasnik FK „Krupa“ je Draško Ilić, nekada jedna od perjanica banjalučkog SNSD-a, koji je imao ozbiljnu je namjeru da ugasi FK „Borac“. 

 

Formalni vlasnik „EkKO EURO TIMA “ Dragiša Tubić je zet Draška i Dragomira Ilića, oca narodnog poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS i bivšeg predsjednika Gradske skupštine Banjaluka Mladena Ilića. 

 

Stanivuković i Ilić su na početku mandata, nakon loklanih izbora u jesen 2020. goidne, vodili verbalne ratove. Ilić je posle opštih izbora 2022. godine odbrničko mjesto zamijenio poslaničkim, a Stanivuković opoziciono djelovanje spram SNSD-a čendžao za simbiozu sa Dodikom&Dodikom.