субота, 1. јул 2023.

Počeo obračun Zapada&Šmita sa Dodikom


Piše: Slobodan Vasković


Visoki predstavnik Kristijan Šmit krenuo je u obračun sa Miloradom Dodikom i njegovom klikom koja je otpočela secesiju RS od BiH donošenjem Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.


Šmit je, koristeći "bonska ovlaštenja", donio odluke koje sam i najavio nešto prije njegovog obraćanja, ali je istakao da su one samo početak i upozorio da je spreman nastaviti sa njihovom primjenom.


Usudio bih se reći da se Šmit ne šali niti priča uprazno.


Uz to, Šmit je, što je vrlo bitno, pozvao “međunarodne prijatelje da se usaglase oko sankcija onima koji krše Dejtonski mirovni sporazum i podrivaju BiH”.


Djeluje kao da se nisu svi usaglasili, ali i implicira da dosta njih i jeste dogovorilo uvođenje sankcija osobama poput Milorada Dodika. Tu je, prije svega riječ, o zemljama iz EU.


Bilo je malo realno očekivati da Šmit smijeni Dodika, jer Zapad i dalje insistira na tome da se institucije BiH obračunaju sa onima koji krše Dejton i ruše Ustavni poredak države, pa je u tom smislu i nametnuta odluka o izmjeni Krivičnog zakona BiH.


Takođe je ništavim proglasio izmjene Zakona o objavljivanju Zakona i drugih propisa koje je nedavno donijela Narodna skupština RS, a prema kojima se odluke visokog predstavnika neće objavljivati u Službenom glasniku RS.


Šmit je poništio i Zakon kojim se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati na teritoriji RS.


Milorad Dodik, kao i njegovi koalicioni partneri koji čine vladajući režim u RS, odbacili su apriori sve odluke viskog predstavnika prije nego ih je i nametnuo.


Bez obzira na to, sada je Dodik na potezu i naredni dani pokazaće da li ostaje pri izrečenim stavovima i donešenim (od OHR-a poništenim) zakonima.


Međutim, sada je i druga situacija, jer postoji zakonski osnov (koji je Šmit nametnuo) za krivično gonjenje, što je do danas bilo u sferi apstrakcije.