петак, 7. јул 2023.

Nastavak napada na državu BiH, Zapad i OHR: Dodik prije Viljnusa pred “zidinama” OHR-a


Piše: Slobodan Vasković


Milorad  Dodik potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, šest dana prije nego je namjeravao da to učini.


Prema svim raspoloživim informacijama, Dodik je ovaj Zakon, kojim se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita u Službenom glasniku RS, namjeravao da potpiše 13.03., nakon samita NATO u Viljnusu, koji se održava 11. jula na najvišem nivou.


Šmit je ovaj zakon svojom odlukom učinio ništavim, a izmjenama Krivičnog zakona BiH njegovo donošenje krivičnim djelom.


Šta je Dodika ponukalo da požuri pred “zidine OHR-a” i po, novim izmjenama Krivičnog zakona BiH, potpisivanjem Ukaza počini krivično djelo, veliko je pitanje, ali to sada nije ključno.


Najvažnija je činjenica da je to učinio i krizu u BiH digao na novi, mnogo veći nivo.



“Normativno” uređivanje ovog zakona nije dugo trajalo, a Dodik je objavljivanjem pokazao veliku nervozu, a nikako hrabrost.


Inače, “normativno uređivanje” donešenog (bilo kog) zakona traje maksimalno pola sata, jer je riječ o nekoliko tehničkih radnji.


Stoga je pitanje zbog čega Dodik nije objavio i drugi zakon - onaj o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS?!


Možda će sutra; Bilo bi to odlično, kako bi kriza dobila na što većem intenzitetu i kako bi se vidjelo ko je sve na “šahovskoj tabli” i na kojem mjestu.


Sada su na redu Zapad, OHR, Šmit, Tužilaštvo BiH…, Viljnus…