четвртак, 3. новембар 2022.

Zapadna Farma


Piše: Slobodan Vasković


1.

Vrh SDS-a podnio je neopozivu ostavku zbog loših izbornih rezultata. Mirko Šarović je preuzeo najveću odgovornost na sebe, što i jeste tačno, a jedini njegov uspjeh, kao predsjednika SDS-a, je da ta stranka nije pukla na dva dijela.


Premalo, kada je predsjednik još uvijek druge po snazi političke partije u pitanju.


2.

Ostavke vrha SDS-a neće značiti ništa ukoliko ne dođe do potpune promjene načina djelovanja te partije koja funkcioniše po principu “lokalnih i regionalnih knezova” i u kojoj mladi ljudi imaju vrlo malo šanse za proboj na čelne funkcije.



3.

SDS ne treba samo da analizira izborni rezultat, već funkcionisanje stranke u cjelini, jer je ono poodavno prevaziđeno, malo ima veze sa vremenom u kojem funkcioniše, a poseban izazov za njih je da konačno otkriju koliko članova Sekte Milorada Dodika imaju na visokim i najvišim funkcijama u stranci.


Tek nakon toga, SDS bi mogao početi djelovati kao moderna partija, a ne kao fosil koji još uvijek nekako uspijeva da opstane u životu.


4.

U PDP-u još uvijek nema nikakvih najava o ostavkama iako su, za razliku od Jelene Trivić (koja je pobijedila u trci za predsjednika RS, ali joj je pobjeda ukradena), kao stranka ostvarili katastrofalno loš rezultat.



Jelena Trivić jeste pobijedila Milorada Dodika koji joj je, zajedno sa dijelom međunarodne zajednice, oteo, falsifikatima i masovnom krađom izbora, pobjedu, ali je stranka doživjela debakl.


5.

Za početak bi PDP, prije nego se suoči sam sa sobom, trebalo da izbaci Malog Zlog Patuljka Draška Stanivukovića koji je i za vrijeme izbora i prije i poslije njih radio intenzivno protiv Trivićeve, a u korist Milorada Dodika.



6.

Mali Zli Patuljak je poodavno Dodikov mali zli papak, ali o tome nisam pisao, kako ne bih bio optužen da razbijam opoziciju, iako su je najviše razbile političke gnjide poput Stanivukovića.


7.

Vrlo brzo ću detaljno objaviti i obrazložiti brojne stvari koje su se odvijale daleko ispod radara i čiji cilj je bio ispunjenje Dodikove želje da mu Trivićeva ne bude protivkandidat, a glavni akteri tih akcija "opozicionari". Biće zaista šokantno kada objavim ko je sve u tome učestvovao!


8.

Naravno, objaviću i sva imena osoba koje sada pominjem samo u načelu, kao i štete koje su počinili. Već je vrijeme da se te stvari na opozicionoj strani raščiste kako ne bi zauvijek ostali opozicija, već, konačno, postali i alternativa. Bar iz mog ugla, a što se tiče njihovih, oni će ih sami kreirati.

9.

Nebojša Vukanović, pored Trivićeve, iako su joj oteli pobjedu, jedini je iz opozicije koji može biti zadovoljan rezultatom; Njegova Lista za pravdu i red napravila je snažan iskorak i sada je na Vukanoviću da je dalje razvija.


10.

Toliko o opoziciji za danas, uskoro mnogo, mnogo detaljnije, a debakl Zapada u BiH i potpuno urušavanje njihovog ugleda, zbog priznanja falsifikovanih izbora i prihvatanja državnog udara/Izbornog puča, čiji je kreator Milorad Dodik, i dalje je, smatram, ključna politička tema.


Krenuli su u akciju dizanja sopstvenog rejtinga, ali iće to presporo i jako jako teško nakon svega što su počinili tokom i nakon izbora.


11.

Spasavanje korumpiranog Kristijana Šmita, visokog predstavnika protiv BiH i, posebno, protiv Srba u BiH, preskupo ih je koštalo.


Doveli su se u situciju da im niko ništa više ne vjeruje, a i kako bi kada su prihvatili falsifikovane izbore i insistiraju na tome da su sprovedeni kako treba.


12.

Jedini koji se, zasad, izdvajaju su SAD, čiji je ambasador u BiH ukazao na brojne nepravilnosti i krađe tokom izbornog procesa i zatražio hitnu reakciju nadležnih institucija, što je učinio i ambasador SAD u Savjetu bezbjednosti UN (02.11..o.g.), a to jeste veoma krupna stvar.


13.

U spasavanje Šmita uključio se i Džulian Rajli, ambasador Velike Britanije u BiH, koji je dao podršku od Dodika kupljenom CIK-u, valjda, jer su neuspješno falsifikovali već falsifikovane rezultate izbora.


14.

Zapad i OHR spalili su i CIK BiH i Sud BiH I bilo bi primjerenije da su se slikali na nekim ruševinama, jer bi takva fotografija bila istinita.


15.

Ovako, ili je CIK falsifikovao fotografiju sa Rajlijem ili, pak, Rajli smatra da u BiH žive kreteni koji će prihvatiti njegovo licemjerno ponašanje i podršku instituciji koja ne postoji. Sem na papiru.


Šteta baš što Rajli nije poveo sa sobom i onih čuvenih 40 britanskih obavještajaca, slika bi bila mnogo upečatljivija.


16.

Rajlijevo vrijeđanje inteligencije građana BiH potpada pod onu "Veliki nikada neće priznati grešku". Uz dodatak da ne znači da se ta greška ne vidi, zato što oni neće da je priznaju.


17.

Ipak, teško korumpirani prevarant Šmit je neprevaziđeni licemjer.


"Korupcija je i dalje jedan od ključnih izazova u BiH i jedan od glavnih razloga za veliki odliv stanovništva. Zato je toliko značajno da se ona iskorijeni i visoki predstavnik će nastaviti pomno da pratiti rad Agencije", saopšteno je iz OHR, na čijem čelu je teško korumpirani Šmit, koji je učinio sve da se priznaju falsifikovani, pokradeni izbori i njegov favorit Dodik proglasi pobjednikom iako je izgubio.


18.

Šmit je zaista maksimalno maliciozan, posebno zbog toga što je posjetio i Tužilaštvo BiH i “posavjetovao ih”.


“Šmit je izrazio podršku Tužilaštvu BiH u promicanju vladavine prava, što je ključno za borbu protiv govora mržnje i korupcije, te napredak u EU integracijama. Tužilaštvo mora brzo ispitati navode o pokušajima izborne krađe kako bi se ojačalo povjerenje javnosti u izborni proces”, saopšteno je iz OHR-a, gdje sjedi vrlo opak i opasan Pajac.


Po svemu sudeći, slijedi akcija. Tužilaštvo BiH će uhapsiti nekoliko predsjednika biračkih odbora širom Republike Srpske, odrezati im po četiri, pet godina robije i na taj način Šmit će se pokušati "oprati", a farsa će se nastaviti. Nalogodavci i organizatori izborne krađe ostaće da sjede u vlasti i nastaviti da dogovaraju sa Šmitom i ostalim šmitovima kako da nam svima dođu glave. Na redu su prvo Srbi, a neka se pripreme Bošnjaci.

19.

Šta reći za kraj: Zapadne zemlje su kao jedna velika porodica u kojoj malo ko koga podnosi; Tuku se za interese unutar “kuće”, ali gordost im ne dozvoljava da priznaju da su igdje pogriješili. Uz to, uvijek brane jedni druge, ako kritike dolaze izvan "familije", ma koliko u svađi bili, pa tako sada i Šmita.


Naravno da narodi BiH protiv svih tih sila nemaju nikakve šanse i moraju im se prilagođavati (i politikama i zakonima), ali ne moraju niti trebaju prihvatiti da ih tretiraju kao debile. Što je upravo na djelu!


20.

“Ako sloboda išta znači onda znači pravo da se ljudima kaže ono što ne žele čuti” (Džordž Orvel).