среда, 1. мај 2019.

Istraga Ubistva Krunića bez značajnijih pomaka: Đukanović, kao i njegov automobil, netragom nestali; Nepoznata tačna uloga Balda u samom aktu napada; Kovačević, tvrdi se, pogođen u butnu arteriju, nakon čega je iskrvario



piše: Slobodan Vasković

1.
Republičko javno tužilaštvo (RJT) i MUP RS, Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala, nisu napravili značajnije korake u istrazi likvidacije Slaviše Krunića, banjalučkog privrednika, ubistvu njegovog pratioca Žarka Pavlovića i teškom ranjavanju Gorana Ilića, Krunićevog vozača.

2.
Ni RJT ni u MUP RS još uvijek nemaju jasnu sliku dešavanja prije, tokom i nakon likvidacije Krunića, a kamoli neke dokaze o mogućim naručiocima ubistva. 

MUP RS je za ubistvo osumnjičio Benedija Đukanovića, Emilija Balda i Željka Kovačevića, koji je ubijen na mjestu napada, u selu Glamočani, nadomak Banjaluke (opština Laktaši).

3.
Đukanović je pobjegao, a RJT i MUP RS mu nisu uspjeli ući u trag; Nije pronađen ni njegov automobil, golf 7.

MUP RS je ranije saopštio da je nekoliko časova nakon ubistva Krunića, (u noći 23.04., oko 02 časa ujutro) saobraćajna patrola zaustavila i legitimisala Đukanovića u selu Lug kod Dervente, ali da nije zadržan “jer tada nije bio osumnjičen za ubistvo”.

4.
Nakon ovog zaustavljanja, Đukanović je netragom nestao, a nestao je i njegov automobil. Istraga nije utvrdila ni u kom pravcu se, nakon zaustavljanja, odvezao osumnjičeni.

Benedi Đukanović5.
Hapšenje Đukanovića bilo bi veoma bitno, jer bi on mogao otkriti brojne detalje o tome ko je sve učestvovao u organizaciji ubistva i Ko je naručio ubistvo. A tu nema nikakve dileme - Ubistvo Krunića je naručeno.

6.
Okružni sud odredio je 25.04. jednomjesečni pritvor Emiliju Baldi, na zahtjev Republičkog javnog tužilaštva.

Dragan Lukač izjavio je da MUP RS "ima neoborive dokaze" o umiješanosti Balda i Đukanovića u monstruozni zločin.

Međutim, uprkos Lukačevim tvrdnjama u ovom trenutku ni u RJT ni u MUP RS ne mogu sa sigurnošću potvrditi da li je Baldo, prema njihovim dokazima, bio “pucač” ili je dojavio kada je Krunić, sa pratnjom, krenuo ka imanju.

Emilio Baldo
Baldo je uhapšen oko tri časa ujutro, 23.04. u kući svoje supruge, da bi isti dan bio doveden na mjesto ubistva, a zašto je to učinjeno, ostalo je potpuno nerazjašnjeno.


7.
Republičko tužilaštvo je, kako saznajem, od Okružnog suda zatražilo da se Baldu odredi pritvor, tereteći ga, uslovno, da je “dojavio kada je Krunić krenuo” iz ugostiteljskog objekta u kom se nalazio ka svojoj kući, što, praktično, znači da u trenutku zahtjeva za određivanje pritvora nadležni tužilac nije sa sigurnošću znao stvarnu Baldovu ulogu u samom činu napada na Krunića i pratnju.

8.
Željko Kovačević, osumnjičen da je bio “pucač”, koji je ubijen na mjestu napada, pogođen je, kako tvrde u istrazi, u butnu arteriju; Kovačević je, kako se tvrdi, iskrvario od te rane. 

Željko Kovačević, uijen 22.04., prilikom napada na Krnića i pratnju

9.
Na fotografiji koja prikazuje ubijenog Kovačevića uočljiva je krv u predjelu stomaka, ali on nije pogođen u stomak, već, kako se tvrdi, u butnu arteriju.

10.
Slaviša Krunić i Žarko Pavlović, njegov pratilac, ubijeni su u klasičnoj "sačekuši" 22.04.o.g. u selu Glamočani, nadomak Banjaluke oko 22 časa i 30 minuta. Tom prilikom teško je ranjen Goran Ilić, Krunićev vozač. 

Prilikom napada ubijen je i Kovačević, kojeg MUP RS sumnjiči da je napadač.

MUP RS je podnio krivičnu prijavu protiv Balda, Đukanovića i ubijenog Kovačevića za ubistvo Krunića, Pavlovića i teško ranjavanje Ilića.


Krunić je sahranjen u Glamočanima 25.04., a Pavlović na Palama isti dan.