четвртак, 18. фебруар 2016.

UNIVERZITET U BANJALUCI: Kandidati za novog rektora su Novak Kondić i Vitomir Popović!

Piše: zurnal.info

Na konkurs za novog rektora Univerziteta u Banjaluci prijavilo se pet kandidata - Vaso Bojanić, Rajko Gnjato, Novak Kondić, Milan Mataruga i Vitomir Popović, svi redovni profesor na bajalučkom Univerzitetu.

Od navedenih pet kandidata, posebnu pažnju privlače dva, Novak Kondić i Vitomir Popović.
Novak Kondić je bio ministar finansija u dvije Vlade RS, SDS-ovoj od 1995. do 1997. godine, a potom je promijenio politički dres i vodio resor finansija u Vladi Milorada Dodika od 1998. do 2000. godine. Dekan Ekonomskog fakulteta postao je u maju 2006. godine.
Kondićev politički, poslovni i moralni beckground je takav da on nije zaslužio da bude dekan Ekonomskog fakulteta, a pogotovo ne rektor banjalučkog Univerziteta.

Dok je bio u Vladi RS, u Ministarstvu finansija izdavao je akcizne markice, koje su štampane bez ikakve kontrole u privatnoj štampariji „Atlantik”. Vlasnik štamparije je bio zet osobe koja je u to vrijeme bila sekretar Ministarstva finansija.
Iako je bio dekan Ekonomskog fakulteta, Kondić nije zaštitio pokojnog profesora matematike Ratka Kravarušića, koji je pod političkim pritiskom istjeran sa tog fakulteta. Profesor Kravarušić je zapravo izbačen s fakulteta zbog sina Nikole Špirića, koji je u to vrijeme bio predsjedavajući Savjeta ministara. To je svojevremeno Kravarušić lično potvrdio medijima, navodeći kako je njegov premeštaj sa Ekonomskog fakuleta na PMF uslijedio „zbog pritisaka i ucjena roditelja čija djeca nisu mogla da polože ispit na zakonit način“.

„Problem je što ne ocjenjujem ni po babu ni po stričevima, nego po pravdi Boga, ali izgleda to više nije za pohvalu“, rekao je tada Kravarušić.
Kondić, kao i rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić, tvrdili su da je profesor Kravarušić premješten samo zato što prolaznost studenata iz matematike nije prelazila ni jedan posto na godišnjem nivou. Kravarušić je to negirao, tvrdeći da je prolaznost studenata iz matematike u 2006/07.  godini iznosila oko 12 posto.

„Predložio sam dekanu ovog fakulteta Novaku Kondiću da uz mene angažuje još jednog profesora matematike, a da studenti biraju kod koga će da slušaju i polažu ispit, ali je Špirić uticao da Kondić odbije ovaj prijedlog i da me premjeste na PMF“, rekao je Kravarušić, koji je, nakon neviđenog progona, preminuo 2011. godine od srčanog udara.

Osim što je dekan Ekonomskog fakulteta, Kondić je ponovo imenovan za člana Savjeta za računovodstvo i reviziju Republike Srpske, iako se radi o nedvosmislenom sukobu interesa. Kondić je vlasnik i direktor revizorskog društva “BL revizor”, dok su njegovi rođeni sestra i brat takođe vlasnici drugog revizorskog društva “EF revizor”. Aktuelni rektor Stanko Stanić, koji je oženjen Kondićevom sestrom i suvlasnicom “EF revizora”, prema izvorima sa Univerziteta, više je radio (ucjenjivao mnoge privrednike) za tu revizorsku kuću, nego što se bavio svojim poslom. Zato ne čudi što je banjalučki Univerzitet na ponižavajućem 3696 mjestu na svjetskoj ljestvici univerziteta. Niko i ne očekuje da bude među prvima, poput Harvarda, ali je činjenica da zaostaje sa sarajevskim Univerzitetom za 1846 mjesta.

Kondić je pravi radoholičar, bolje reći mnogo voli novac, pa, osim što je dekan Ekonomskog fakulteta i predaje nekoliko predmeta, stiže da obavlja još pet funkcija. On je član Savjeta za računovodstvo i reviziju RS, Generalni sekretar Saveza računovođa i revizora RS, direktor i vlasnik revizorske kuće „BL revizor“ i predsjedavajući Komisije za računovodstvo i reviziju BiH.

Kondić tako obnaša privatne, republičke i državne poslove i odlučno zarađuje i tvrdi da nije u sukobu interesa.

„Mislim da nisam u sukobu interesa, jer se ovdje radi o stručnim i profesionalnim zvanjima, a ne o nečemu drugom. Uostalom, postoji Zakon o sukobu interesa i nadležni koji ga tumače, tako da nemam ništa protiv da prestanem obavljati posao člana Savjeta, ako neko zvaničan protumači da sam u sukobu interesa“, izjavio je svojevremeno Kondić za poslovni portal Capital.

Kako je Žurnal objavio još prije šest godina, interesna grupacija okupljena u Savezu računovođa i revizora RS, na čijem čelu su Kondić i Dragan Mikerević, bivši premijer RS, toliko je postala moćna da čak kreira i provodi zakon, koji joj omogućuju enormno bogaćenje. Kondić i Mikerević su ključne osobe u privatnoj asocijaciji - Savez računovođa i revizora RS, ali i u Savjetu za računovodstvo i reviziju RS, koji je formirala Vlada RS. Savjet propisuje propise za Savez računovođa i revizora, odnosno Mikerević i Kondić sami sebi pišu pravila i namještaju poslove, što je klasičan primjer sukoba interesa.

Skandal je još veći s ozbirom na činjenicu da Kondić posjeduje vlastitu, “BL” revizorsku kuću, uz to u ime Saveza računovođa i revizora RS odobrava licence računovođama, a na Ekonomskom fakultetu, čije je dekan, predaje predmet reviziju. U kolu nepotizma je i Kondićev zet Stanko Stanić, koji je rektor banjalučkog Univerziteta, a njihova sestra/supruga Nevenka takođe je vlasnica revizorske kuće “EF”. Svoju revizorsku kuću ima i Mikerević, ali on je bio nešto mudriji, pa je registrovao u Brčkom, gdje Zakon o računovodstvu i reviziji RS nije na snazi.

Kondić je blizak Demokratskom narodnom savezu (DNS), Marku Paviću i Nedeljku Čubriloviću. Za konsultanstske usluge DNS-u, Kondić je naplatio popriličnu sumu novca. Za tri godine budžet RS je finansirao konsultantske poslove u visini od 11 miliona KM. Ti poslovi su dirigovani preko bitnih članova te stranke. Kondić je radio strategiju razvoja male privrede za Prijedor, čiji je načelnik Marko Pavić, lider DNS-a.

Analitički izvještaj o isplatama za period od 1. januara 2013. do 28. februara 2014. godine za lica koja je dostavio Generalni sekretarijat Vlade RS, a koji je objavljen u medijima, potvrdio je da je Kondić apsolutni rekorder u godišnjim primanjima.
Kondić je Savez računovođa i revizora RS u 2013. godini koštao 44.882 marke, a d.o.o. "Finrar" 7.300 KM. Posao dekana plaćen je Kondiću u 2013. godini 37.679,36 KM, dok je Ministarstvo finansija na Kondićev račun u 2013. godini uplatilo 2.400 KM. Kondić je od Komisije za računovodstvo i reviziju BiH primio 13.000 KM, a od Udruženja internih revizora za dva mjeseca 2013. godine 1.010 KM. 
Udruženje ovlašćenih procjenjivača u BiH koje je Kondiću na račun uplatilo 2.200. Ukupan zbir prikazanih primanja tokom 2013. godine - 108.471,36.

Popović je u junu 2013. godine od Privredne komore RS dobio 300 maraka. Na ime stalnog radnog odnosa Univerzitet u Banjaluci je Popoviću proknjižio 30.193,72 marke. 
Isti Univerzitet je tokom 2013. godine Popoviću uplatio 3.725,83 marke i to pod stavkom "tri", koja podrazumijeva ugovore o djelu, privremene i povremene poslove i članstva u upravnim i nadzornim odborima. U maju 2013. godine MH "ERS" - MP a.d. ZP "Hidroelektrane na Trebišnjici" platili su Popoviću 6.000 maraka, a AD Rudnik olova i cinka "SASE" u stečaju 800 KM. 
Ministarstvo unutrašnjih poslova je tokom tri mjeseca 2013. godine Popoviću uplatilo 2.960, a Ministarstvo pravde za isti period 600 maraka. Od društva sa ograničenom odgovornošću "Karanović i Nikolić" je naplatio hiljadu maraka. Zbirno, te godine Popović je inkasirao 79.724,25 maraka. 



Ništa manje nije zanimljiva ni priča o Vitomiru Popoviću, takođe kandidatu za rektora banjalučkog Univerziteta. On je trenutno dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci, a kao i kolega Kondić bavi se mnogim poslovima i ima enormne zarade. Prema pomenutom Analitičkom izvještaju o isplatama, Popović je u novembru 2013. godine od kompanije "Alumina" iz Zvornika dobio 20.000 maraka, od Akademije nauka i umjetnosti za četiri mjeseca iste godine 3.243 marke, a od Univerziteta u Istočnom Sarajevu 10.901,7 KM. 

Popović je član Akademije nauka i umjetnosti RS. Upravo ovaj “akademik” obuhvaćen je istragom koju Tužilaštvo BiH i Specijalno tužilaštvo RS vode protiv 17 osoba zbog sumnje krivična djela počinjena u propaloj Balkan Investment Banci, sa kojom je nestalo 1,7 milijardi maraka. Popović je osumnjičen u svojstvu konsultanta banke.
Vitomir Popović bio je i ombudmsen BiH, koji je iz tog vremena poznat što je novinaru političkog magazine “60 minuta” Damiru Kaletoviću, koji ga je pokušao snimiti, zaprijetio da “zaslužuje metak u čelo”. Magazin “60 minuta” bavio se Popovićevom ratnom prošlošću. Popović je bio i sudija Ustavnog suda BiH.

Nema sumnje da su Kondić i Popović, iako imaju mnogo spornih detalja u svojim biografijama, sumnjivim psolovima, sukobima interesa i svim ostalim “mrljama” u svojim  karijerama, najozbiljniji su kandidati za novog rektora. Kondić svakako ima podršku svog zeta, aktuelnog rektora Stanka Stanića, koji je na toj funkciji proveo dva mandata i koji, nema sumnje, snosi veliku odgovornost što je banjalučki Univerzitet pao na niske grane.
Ko će biti novi rektor Univerziteta u Banjaluci znaće se 18. februara.