петак, 23. март 2012.

Tri slike demokratskog funkcionisanja vlasti Republike Srpske


piše: Slobodan Vasković



Predstavnici vlasti Republike Srpske nerijetko su puni hvale o sopstvenom radu, ekonomskim i političkim uspjesima, dostignutoj demokratizaciji društva, zavidnoj pravoslavizaciji nacije, efikasnoj borbi protiv kriminala i korupcije, stasaloj nezavisnosti, nepristrasnosti, objektivnosti i profesionalizmu medija i tako dalje i blablabla...; sve u svemu, kada ih slušate i gledate, oni su savršenstvo. Tri hard core slike koje slijede eksplicitno to potvrđuju.  

slika prva
Miloš Čubrilović Čubri i Velibor Šotra Šole kumovi su. Čubri je još i savjetnik za bezbjednost predsjednika RS Milorada Dodika, a Šole, donedavno, njegova desna ruka. Šole je pomogao prodor SNSD-a na Sarajevsko - romanijski plato, preko Vlasenice. Sve to debelo je naplatio kada je Dodik došao na vlast. Naplaćivao je to gotovo punih šest godina. U tih šest godina, Čubri i Šole napravili su paravojsku od tzv. zaštitarskih agencija, pa čak i osnovali jednu svoju - Alfu. Teško ćete ih naći u papirima, ali vlasnici su oni. Naplaćivali su Čubri i Šole papreno i masno pristup Šefu, i to u tolikoj mjeri da je čak i jedan režimski bilten našao za shodno da tome posveti par redaka, ne pominjući njihova imena. Naplaćivali su oni za Šefa i kada to Šef nije ni znao. Sve u svemu, dobro su se omastili, a Alfa je postala krava muzara. Kao što to biva sa kravama, problem je nastao oko muže: Čubriju je dosadilo da muze i Šole, te mu je ponudio 200 hiljada KM da napusti štalu. Ovaj je to odbio tražeći 2,5 miliona KM. Čubri je ostao zapanjen, a jedan njegov momak je prema Šoletovoj glavi usmjerio vrlo kratku cijev. Ubjeđivanje je bilo vrlo efikasno. Šole, poznat i kao ovaploćena kukavica, prestravio se, i više kravi ne prilazi. Em se boji, em nije zdravo. Određeni tvrde da je odlučio da se ispovijedi u Tužilaštvu BiH.

slika druga
Visoki funkcioner vladajuće stranke iz Vlasenice u teškim je problemima: ostao je bez novca, bez podrške centrale u Banjaluci, bez uticaja na firme u kojima novca još ima; sve u svemu toliko je oslabio da ne može da smijeni nikoga u tom kraju, čak ni one koje je on „stvorio“. Vrlo teška i nezavidna pozicija lokalnog „Stvoritelja“. Uvidio je da njegova brodica tone, a da dojučerašnjih prijatelja nema ni na vidiku. Štaviše, neki od njih svjesno dodatno potapaju malu barku dojučerašnjeg lokalnog Boga. Davljenik se i za slamku hvata, veli naš narod; ali to je nekad bilo. Danas, u ova moderna vremena, ovi moderni političari, čak i lokalni, veoma su se osavremenili pa se hvataju za video snimke. Posebno su im omiljeni oni „kućne izrade“ i erotskih sadržaja. Takvih nekoliko posjeduje i pomenuti Davljenik, a glavne uloge, osim njega, igraju još i Jedan od najviših funkcionera Vlade RS, te dvije maloljetnice. Set je bio na Jahorini.
Sada Visoki funkcioner vladajuće stranke iz Vlasenice erotskim snimcima ucjenjuje Jednog od najviših funkcionera Vlade RS, tražeći podršku (čitaj pare). U suprotnom, snimci će u medije! Vlast je u grču, vrlo neerotskom, jer ne znaju kako da riješe novonastalu situaciju: da li organizovanjem filmskog festivala ili odstreljivanjem režisera? Preporuka zainteresovanim: pratite crnu hroniku i kulturu.

Kada se ovako ponašaju pripadnici vlasti, pitanje je šta nam rade oni „pravi“ kriminalci, koji se ne stide svog posla, pa se ni ne predstavljaju lažno kao političari. O tome govori slika broj 3.

slika treća
Odgovor na pitanje šta rade pravi kriminalci glasi: Ništa. Zašto? Zato što su ih nazvali iz MUP-a RS i rekli im da miruju. Zvuči kao olinjala šala, ali dobro bi bilo da je tako, a ne da je to, nažalost, istina.
Na banjalučkoj regiji registrovano je desetak lica čija je specijalnost pljačkanje pošta, banaka, vozila za prevoz novca... Ova zvanično „policiji odranije poznata“ lica pozvali su neki od inspektora u MUP RS i ultimativno od njih zahtijevali da „ne vrše pljačke u vrijeme podjele penzija“, jer se taj novac nema odakle nadoknaditi!