недеља, 29. септембар 2024.

Licemjerno je Borenovićevo naricanje nad samim sobom, praćeno malicioznim pokušajem prebacivanja sopstvene krivice za krah odborničke liste PDP-a na druge


Piše: Slobodan Vasković


1.

Otužna i bljutava su oglašavanja na mrežama Branislava Borenovića nakon što su dva kandidata sa odborničke liste PDP-a za Skupštinu Grada Banjaluka javno objavili da napuštaju odborničku listu.


Učinili su to, kao što je poznato, Ljubiša Ančić i Nataša Mirošljević-Šestić.


Na taj način teško su uzdrmali ostatke PDP-a, jer ta stranka je uništena i bitiše u svega još par sredina, u kojima je, bez ostatka, u bliskim vezama sa Režimom.


Kao što je i Draško Stanivuković, odlazeći gradonačelnik Banjaluke, bio u simbiozi sa Režimom sve do prije nekoliko dana.


2.

Borenović se nikada nije ni sa jednom riječju osvrnuo na egzaktne činjenice i dokaze koji su, nedvosmisleno, ukazivali na simbiozu njegovog vlasnika Stanivukovića i Režima koji predvodi Milorad Dodik.


Nije nikada rekao ni riječi o brojnim slučajevima kriminalnih radnji u izvedbi njegovih pulena iz Gradske uprave; Nije se oglasio o popunjavanju “Rupe” bez građevinskih dozvola; O betonizaciji Banjaluke koja je sveobuhvatna; Nije rekao ni slova o slučaju “Korićanac”, koji je ogledni primjer teške zloupotrebe i kriminala, kao ni o promjeni Regulacionog plana kojim se omogućilo NarkoBosu Izetu Beganoviću da gradi dva ogromna stambena objekta na obali Vrbasa. 


3.

Borenović je ćutao.


4.

Štaviše, držeći stranu Stanivukoviću, Borenović se odrekao vrha stranke; Svih onih koji su na simbiozu ukazali, makar i prekasno, ali su javno ukazali. Dovoljno je pomenuti Igora Crnatka, koji nije u kampanji PDP-a, potom Milka Grmušu, ostale brojne visoke funkcionere stranke.


5.

Na kraju su ostala njih dvojica: Stanivuković i njegov sluga pokorni Borenović.


Oni su sastavili odborničku listu za naredne izbore u Banjaluci.


Oni su na listu stavili i Ančića i Mirošljević-Šestić. Prije toga, Ančić je imenovan na poziciju v.d. direktora “Toplana”a.d. Imenovali su ga Borenović i Stanivuković, sigurni u njega. 


6.

“Siguran sam da će ekipa koja je sa mnom na listi, uz našeg Draška Stanivukovića, odnijeti veliku pobjedu, a da će Banjaluka pokazati da cijeni urađeno i cijeni djela”, poručio je Borenović na predstavljanju odborničke liste.


Borenović je nosilac odborničke liste sa koje su prhnuli Ančić i Mirošljević-Šestić.


Borenović je bio siguran u njih, a sada su mu svi, sem njega i Stanivukovića, krivci za njihovo povlačenje sa odborničke liste.


7.

Kako bilo ko, osim Stanivukovića i Borenovića koji su rukopoložili na listu Ančića i Mirošljević-Šestić, okarakterisali ih sjajnim, a ovi, sedam dana pred izbore napustili listu, može biti kriv?


Naravno da ne može. Njih dvojica su, kako stvari stoje, “kukavičija jaja” itekako pazili, a svakog ko je mislio dobro PDP-u predstavljali kao neprijatelja. I najbliže stranačke saradnike.


8.

Tako se i došlo do situacije da PDP-om, kao i Banjalukom, harači jedan nedorasli, nezreli narcis, uz asistiranje Borenovića koji će, kako stvari stoje, biti izbačen iz PDP-a već 07.10., dan nakon izbora.


Do tada će biti kao “na iglama”, jer više nisu sigurni da su preostali sa liste baš tako sjajni kako su ih predstavljali i da igraju za njih, a ne za nekog drugog.


9.

Najave na mrežama o tome šta slijedi su surove; Ostvari li se dio njih, biće užasno.


10.

Može Borenović da kmeči i cmizdri koliko hoće, ali ostaje notorna činjenica da su sa njegove odborničke liste dva kandidata već otišli. 


Gdje je tu njegovo “iskustvo” i “procjena”? Gdje je njegovo političko “znanje”?

Ne postoji; Nisu ga poništili ni Ančić ni Mirošljević-Šestić, zato što Borenović nikada nije ni imao političko znanje, iako je u politici, na grbači naroda, predugo, nije imao ni procjenu, a bez to dvoje nema ni iskustva ma koliko u politici bio 


11.

Na ovom mjestu jedno pitanje za Borenovića: Na čiju listu je danima kidisao Stanivuković kako bi ubijedio nekoliko kandidata za odbornike da je napuste?! Nije uspio u tome. Što i njega i Borenovića čini istim onima koji su uspjeli ubijediti njihove kandidate da napuste listu i još ih optuže za vrlo opake stvari.


Ne postoji razlika, jer je način isti. Postoji razlika, ali u kvalitetu kandidata. Oni, koje je Stanivuković ubjeđivao da napuste odborničku listu druge stranke, kako bi je ponizio, odbijanjem su pokazali da imaju i karakter, čast i obraz i jasan politički stav. Oni, koje su Borenović i Stanivuković, stavili na odboričku listu PDP-a, a oni ih napustili sedam dana pred izbore, pokazali su da su na listu dospjeli, ne zbog svog jasnog političkog stava, već zbog ličnih intersa. 


Navedeno ukazuje na to da Borenović i Stanivuković nisu nikakve žrtve, kakvima se žele predstaviti.


Da zaključim ovaj dio:  Kao što je Dodik uspostavio Režim na nivou entiteta i njegove pripadnike stavio iznad zakona, tako je i Stanivuković, pod Dodikovim pokroviteljstvom, uspostavio Režim na nivou Banjaluke, stavljajući sebe i sebi odane iznad zakona.


Sadašnji sukob Dodika sa Borenovićem i Stanivukovićem je sukob Najgorih; I tu nema nikakve dileme.


12.

Borenović i Stanivuković sada plaćaju ceh za dvije kardinalne, neoprostive greške koje su počinili.


Prva je što su svjesno ignorisali činjenicu da su građani Banjaluke na prošlim lokalnim izborima glasali protiv SNSD-a i bilo im je manje-više svejedno ko je kandidat opozicije. Nisu to razumjeli, sve su pripisali navodnim nadnaravnim sposobnostima koje posjeduju, pa su logičan slijed te sljepoće bili Ančić i Mirošljević-Šestić.


Druga teška greška je simbioza sa Dodikom i SNSD-om, koju nisu ni pokušalii prikriti vjerujući da će Dodik održati riječ i dati Stanivukoviću podršku SNSD-a.


Kad je Dodik održao riječ? Nikada.


13.

Uz sve to, za Dodika je opšte poznato da, kad mu neko treba, zna biti vrlo galantan; Ali, kad mu taj neko više ne treba, zgazi ga bez ikakve milosti i skrupula.


Upravo se to sada dešava Borenoviću i Stanivukoviću, Dodikovim kukavičijim jajima u redovima opozicije koja su, srećom, na vrijeme raskrinkana. Zato Dodiku više nisu ni potrebni. Iskoristio ih je kao sluge za svoje tajkune, da mu omoguće da uđe u posjed atraktivnih parcela, da mu budu poslušniji i od njegovih nekadašnjih načelnika/gradonačelnika Banjaluke... 


14.

Pokušao je Dodik sa Borenovićem i Stanivukovićem da razbije opoziciju, ali to mu nije pošlo za rukom i više mu ne trebaju.



 .