понедељак, 30. септембар 2024.

“Fantastična” četvorka koju je Draško Stanivuković zaposlio u banjalučki Vodovod: Vrač, Papak, Šonjo i Zelenaš/Predator

Grmuša i Stanivuković


Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Protekle četiri godine su bile više nego dovoljne da svako ko ima IQ preko 30 zaključi da je Draško Stanivuković najveće zlo na političkoj sceni Republike Srpske. A nije da nije velika konkurencija.

 

2.

„Dječak koji obećava“, kako su ga nazivali opozicioni birači prije četiri godine, pretvorio se u štetočinu veću i od samog Milorada Dodika. Vjerujem da je i sam Dodik iznenađen činjenicom da se na političkoj sceni pojavio neko gori od njega.

 

3.

Opustošen gradski budžet, uništena gradska preduzeća, zapošljavanje opskurnih likova koji bi u svakoj normalnoj državi bili na društvenom dnu, tajkunizacija, betonizacija...brojna su zlodjela Malog Zlog Patuljka.

 

4.

U moru tih zlodjela, kao svojevrsni simbol Stanivukovićeve četvorogodišnje vladavine, izdvaja se slučaj „Vodovod“. To preduzeće je najbolji primjer na šta bi ličila Republika Srpska kada bi se kojom nesrećom Stanivuković dočepao apsolutne vlasti na republičkom nivou. Od toga, na sreću, nema ništa, jer Stanivuković za sedam dana završava političku karijeru.

 

5.

Stanivuković je u pomenutom preduzeću za četiri godine zaposlio oko 150 radnika, većinom članova PDP-a. Bilo je tu mjesta, naravno, i za pokojeg nečlana PDP-a, s tim da se po pravilu radilo o kriminalcu.

 

6.

U moru Stanivukovićevih kadrova izdvajaju se četiri imena. Rekao bih da se radi o fantastičnoj četvorki. Prvi od njih je Aleksandar Zolak, koji se u proteklom ljetu pretvorio u svojevrsnu balkansku „zvijezdu“. 


7.

Iako se Zolak samo jednom pojavio pred novinarima, to je bilo dovoljno da ga, zahvaljujući njegovim neulozama, zapamti cijeli region, kao i da dobije nadimak „Vrač“.


8.

U vrijeme kada i Zolaka, Stanivuković je u Vodovod doveo još jednog „stručnjaka“. Radi se o Davoru Šešiću, nekadašnjoj uzdanici SDS-a, pa SP-a, pa PDP-a. Šešić je poznat kao teški neradnik i još veći papak, koji je navikao da godinama lagodno živi od politike. Podrazumijeva se da je on prelazak u PDP uslovio zapošljavanjem, pa ga je Stanivuković smjestio gdje drugo nego u Vodovod.


Šešić, krajnji lijevo

9. 

Da je moguće biti gori i od pomenutog Zolaka, pokazao je izvjesni Dario Vidović, poznatiji pod nadimkom „Šonjo“. Radi se o stranačkom aktivisti PDP-a, kojeg je Stanivuković zaposlio u Vodovod odmah nakon dolaska na funkciju gradonačelnika Banjaluke. Prije desetak dana na svjetlost dana je isplivao eksplicitni snimak sa Stanivukovićevog skupa, koji je pokazao da Šonju interesuju druge stvari, a ne Stanivukovićeva trabunjanja ispod šatora.


Vidović i Stanivuković

10.

Za kraj sam ostavio Dragoljuba Grmušu, Stanivukovićevog ličnog fitnes trenera i vrlo bliskog „prijatelja“. Grmuša je široj javnosti postao poznat nakon hapšenja za pedofiliju. To nije jedino krivično djelo zbog kojeg je hapšen, jer je u oktobru 2023. godine uhapšen zbog zelenašenja.



Grmušu je Stanivuković odmah nakon izbora za gradonačelnika zaposlio u gradsko preduzeće „Akvana“. Grmuša je uskoro postao nezadovoljan tim radnim angažmanom, pa ga je Stanivuković prebacio u Vodovod, gdje još uvijek radi.