четвртак, 12. септембар 2024.

Draško Stanivuković namagarčio penzionere, mlade bračne parove i samohrane roditelje; Stanivuković im dijeli nepostojeće placeve i kartice koje ne služe ničemu


Piše: Slobodan Vasković 


U posljednje tri godine sam pisao mnogo puta o tome da će istek gradonačelničkog mandata Draška Stanivukovića istovremeno značiti i kraj njegove političke karijere. Vjerujem da je i sam Stanivuković poodavno shvatio da nije izabran za gradonačelnika Banjaluke zbog svojih kvaliteta, nego zbog toga što je narod glasao protiv Igora Radojičića. Ako nije, shvatiće to 6. oktobra kada se održavaju lokalni izbori.

 

Ukratko, Stanivukovića ćemo na političkoj sceni gledati još samo dvadesetak dana. Zato je za očekivati da će on iz dana u dan samo povećavati intenzitet obmana i laži, a sve sa ciljem da povrati izgubljeni rejting.

 

Svjestan činjenice da je ispao iz trke za gradonačelnika Banjaluke, Stanivuković posljednjih dana preduzima poteze koji više priliče očajniku nego ozbiljnom političaru. Tako je on prije nekoliko dana pozvao samohrane roditelje i mlade bračne parove da podnesu zahtjev za dodjelu besplatnih placeva.



 

Podrazumijeva se da pomenuti neće dobiti bilo kakve placeve, jer je osnovni preduslov za otuđenje gradske imovine da Skupština grada Banjaluka izglasa odluku o tome. Kako je sadašnji saziv Skupštine Grada Banjaluka završio sa zasjedanjima, to je i pticama na grani jasno da Stanivuković građanima poklanja maglu.

 

Ovdje treba reći da je Stanivuković stvari oko navodne dodjele besplatnih placeva tempirao tako da oni naivni u toku kampanje podnesu zahtjev za dodjelu besplatnog placa. Stanivuković i ekipa oko njega nisu ni planirali da sa građanima koji podnesu zahtjev zaključe bilo kakav ugovor o dodjeli zemljišta.

 

Sve i kada bi takvi ugovori bili zaključeni, Pravobranilaštvo Republike Srpske bi u sudskim postupcima te ugovore stavilo van snage, a naivni građani bi platili sudske troškove.



Ništa bolje od samohranih roditelja i mladih bračnih parova nisu prošli banjalučki penzioneri. Njima su proteklih dana Stanivuković i Drina Trećina dijelili tzv. „kartice prijateljstva“. Tom prilikom oni su penzionerima obećali da će sa tim karticama moći po povoljnijim cijenama kupovati hranu i druge proizvode.

 

Oni koji su ovih dana pokušali da iskoriste „kartice prijateljstva“ shvatili su da se zapravo radi o „karticama za naivčine“. U međuvremenu su se oglasile i firme na koje se Stanivuković pozivao prilikom dodjele kartica. Tako je direktor fabrike obuće Bema rekao da ta fabrika nije zaključila bilo kakav ugovor sa Gradom Banjaluka. Na isti način sud odgovorili “market Zoki” i “Nešković pumpe”.

 

Ostaje nam još samo da vidimo koja je sljedeća kategorija stanovništva Banjaluke koju će pokušati da izvara Stanivuković.

четвртак, 5. септембар 2024.

U dvorištu sa Draškom pod prijetnjom otkaza: Draško Stanivuković primorava članove PDP-a koje je zaposlio u Gradsku upravu i gradska preduzeća da prave skupove navodne podrške


Piše: Slobodan Vasković 

 

Na sreću građana Banjaluke, oni će odlazećeg gradonačelnika Draška Stanivukovića morati da trpe još svega mjesec dana. Sva istraživanja javnog mnjenja govore da je Stanivukovićev rejting potonuo toliko duboko da ga ni sav novac svijeta ne može podići na površinu.

 

Kao da pad rejtinga nije dovoljan, Stanivuković je suočen i sa ultimatumom Milorada Dodika da povuče kandidaturu u korist Nikole Šobota.


Iako u poziciji političkog davljenika, Stanivuković još uvijek pokušava da povrati dio izgubljenog rejtinga. Tako on na prijedlog Milade Šukalo, nekada udarne pesnice Stranke za BiH Harisa Silajdžića, pokušava da nekakvim „Potemkin skupovima“, čiji je zvanični slogan „U dvorištu sa Draškom“, ubijedi javnost kako ima kakvu takvu podršku.


 

Više izvora iz Stanivukovićevog okruženja mi je potvrdilo da on prijetnjom davanja otkaza članove PDP-a koje je zaposlio u Gradsku upravu i gradska preduzeća (poput Vodovoda) primorava da okupljaju ispred svojih kuća članove porodice, prijatelje i komšije, kako bi se prikazalo da su na te skupove ljudi došli da podrže Stanivukovića.

 

U kojoj mjeri je Stanivuković očajan najbolje pokazuje primjer od prije nekoliko dana: On je natjerao čak i svoje vjerne sluge Tanju Vukomanović i Mirnu Savić Banjac da okupe članove svojih porodica i prijatelje.




Stanivuković je prethodno nimalo prijateljskim tonom podsjetio pomenute da ih je on svojevremeno zaposlio u Gradsku upravu kao savjetnice, a kasnije i progurao visoko na listu kako bi bile izabrane u Narodnu skupštinu Republike Srpske.