недеља, 19. јул 2020.

“Zemunac” Ristić, aktuelni načelnik Šekovića i kandidat SNSD-a za tu funkciju na predstojećim lokalnim izborima, više je vremena, u protekle tri i po godine, proveo sa nanogicom, nego u kancelariji predsjednika opštine; Ristić za izgradnju svoje zgrade koristi opštinske kredite i novčanu pomoć Srbije Šekovićima


Piše: Slobodan Vasković

1.
Momir Ristić je notorni kriminalac, pripadnik opasnih zločinačkih organizacija, čije je sjedište u Beogradu i načelnik opštine Šekovići.

Taj i takav Ristić objavio je, 11.07. o.g., da će na lokalnim izborima, zakazanim za novembar, ponovo biti kandidat za prvog čovjeka te opštine. Učinio je to u prisustvu takozvanog premijera Republike Srpske i potpredsjednika SNSD-a Radovana Viškovića, koji o namjerama Ristića nije imao pojma; Štaviše, namjeravao je da ga se riješi, ali je bio prespor. 

Ristić je predsjednik Opštinskog odbora SNSD Šekovići, iako je na prošlim lokalnim izborima bio kandidat SP-a Petra Đokića.

Klan nije mijenjao - i dalje je “Zemunac”!

2.
Ristić je Viškoviću opalio šamarčinu u srcu premijerove izborne baze. Višković je bio šokiran, a Ristić ga je preduhitrio objavljujući svoju kandidaturu, mada su rezultati načelnika Šekovića u prethodne četiri godine katastrofalni. 


Viškoviću nije preostalo ništa drugo nego da, kako bi prikrio poniženje, izjavi niz nebuloza, a njegovo hvaljenje Ristića je nešto najogavnije što je takozvani premijer izbljuvao u ovoj godini; A nije da nije imao istupa za gađenje. 

3.
Ristić je 2016. godine pobjedio PDP-ovog Dragana Galića uz pomoć pobunjenog dijela SDS-a, iako se u vlastitoj kampanji pojavio tek dvije sedmice prije izbora. Kada je pod sumnjivim okolnostima osvojio načelničku funkciju, nastavio je po starom sa pljačkama. 

Za tri i po godine mandata na poslu je proveo nepunih mjesec dana, a opštinu je na upravljanje prepustio satelitima. On se, za to vrijeme, bavi prljavim poslovima.

4.
Svoje odsustvo iz Šekovića pravdao je liječenjem u Sremskoj Kamenici, ali predstavnici opozicije tvrde da je u kućnom pritvoru u Beogradu sa nanogicom, zbog utaje poreza. 

Zato se i prodaje njegovo zemljište u blizini Vladičinog Hana. Ristić tvrdi da je imao problema sa Poreskom upravom Srbije, „ali da je to riješeno 2011. godine“. Ristić ne govori istinu!  

5.
Nakon što se riješio nanogice, Ristić se u Šekovićima pojavio u martu ove godine, zajedno sa korona virusom, što je, ako se ima u vidu njegovo razornio djelovanje po interese stanovnika te opštine, sasvim pristojna analogija, nakon čega nije poštovao ni karantin ni policijski čas.

6.
O kakvoj spodobi se radi, dovoljno govori podatak da mu je skupocjeni „Aston Martin“, koji je vozio, oduzet u Bijeljini, jer se ispostavilo da je ukraden.

7.
Ristića, njegovo stvarno zanimanje i milje kojem pripada, vrlo precizno oslikava činjenica da su su pojedini pripadnici porodice jednog od ključnih zločinaca koji je učestvovao u ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića (12.03. 2012.), prijavljeni u Šekovićima na Ristićevoj adresi (šifra adrese 14882) i da uredno glasaju ”u odsustvu”.

Ristić ili, kako ga od milja zovu, Momo Zemunac pripadnik je izuzuetno opasnog beogradskog klana!

8.
Budžet opštine Šekovići Ristić je u posljednje četiri godine tretirao kao vlastiti buđelar, opštinski novac koristio je isključivo u privatne svrhe. 


9.
Za vrijeme načelničkog mandata, bahatom vladavinom, Ristić je dodatno urnisao ovu siromašnu opštinu, ali je zato značajno uvećao sopstveno bogatstvo. U njegovom vlasništvu je trideset posto fabrike “Mermer” i zgrada u izgradnji u centru Šekovića. 

10.
U izbornoj 2018. godini Republika Srpska je opštini Šekovići dodijelila 700 hiljada KM za revitalizaciju lokalnih puteva. Od tih para, manji dio se trošio na puteve, a veći dio Ristić je raskrčmio sa vlasnikom „Zvornik Puteva“ Savom Erićem. 

Erić zatim kupuje firmu "Novi Mermer" A.D., a kao vlasnik 30 posto firme se pojavljuje član najuže porodice Momira Ristića. 

Poslovno-kriminalna saradnja Ristića i Erića se nastavlja i finansira putem kreditnog zaduženja opštine Šekovići. Taj novac iskorišten je za finansiranje izgradnje Ristićeve zgrade.

11.
O tome svjedoči podatak da trenutno nema osobe u opštinskoj administraciji koja bi mogla da zna gdje su kreditna sredstva od 1,2 miliona KM, uzetog krajem 2019. godine, sa grejs periodom od godinu dana. 

Ta godina dana grejs perioda sračunata je da se novac potroši (opljačka) prije novih lokalnih izbora, koje će Šekovići dočekati sa praznom opštinskom kasom i prvom ratom kredita. 


12.
Prema planu utroška tih sredstava, ponovo je 700 hiljada izdvojeno za puteve. Radovi na tom poslu nisu uopšte počeli, ali zato rastu dugovi prema „Zvornik Putevima“.

13.
Gdje je kvaka?
Novac namijenjen za puteve preusmjeren je za izgradnju privatne zgrade Momira Ristića, na njegovom zemljištu u centru Šekovića. 

Velika nepoznanica je i to kako je zemljište, koje je imalo veliki broj suvlasnika (iz porodice Ristić), kompletno prešlo na Momira Ristića 1/1, u vrijeme kada je zgrada počela da se gradi. 


Nasljednici i prethodni vlasnici ni dan danas ne znaju kako je načelnik Ristić preveo dijelove zemlje koja njima pripada na sebe bez njihove saglasnosti. 

14.
Materijale za zgradu „Zvornik Putevi“ dostavljaju na Ristićevo  gradilište, a fakture opštini, tako da svi građani Šekovića plaćaju izgradnju njegovog privatnog stambeno-poslovnog objekta. 

Ristić je, kada je tuđi novac u pitanju, ne bira - Nije prezao da se posluži i sredstvima od donacije Srbije za rekonstrukciju OŠ "Jovan Dučić". 

15.
Računi za blokove i ostali zidarski materijal, koji se koristi za izgradnju Ristićeve privatne zgrade, fakturisani su firmi koja izvodi radove na školi, mada radovi na školi, koji podrazumjevaju upotrebu tih materijala, nikada nisu izvedeni. 

Na školi je urađena fasada i promijenjena stolarija, za šta blokovi i mreže nisu potrebni. 


16.
Ristić, osim što otima naveliko, uzima i putem „sitnijih“ sumnjivih poslova, poput nekontrolisane podjele socijalne pomoći, zloupotrebe službenih opštinskih vozila u privatne svrhe (odlazak na slave, u lov i krivolov lokalnih funkcionera)… 

Ovaj notorni prevarant, novac opštinske reprezentacije, troši tako što njima plaća točenje goriva u kanistere, koje prevozi u Beograd, gdje provodi većinu vremena. O tome svjedoči i činjenica da je njegov vozač, koji je u Srbiji osuđivan, jednom prilikom vraćen sa graničnog prelaza Šepak, jer su u opštinskom vozilu našli nekoliko kanistera goriva. 

17.
Za vrijeme korona epidemije,  opština Šekovići je kažnjena, jer je opštinska ,,Lada Niva” u Han Pijesku slikana u prometu, iako je neregistrovana....