субота, 14. октобар 2017.

“Senilnost” sve više na cijeni u Vladi RS: Sa 35.000 KM/t porasla na 36.586.65 KM/t; “Šljive” rađaju i u oktobru

piše: Slobodan Vasković

Nije da baš ništa u Vladi RS nema vrijednost: Senilnost je na cijeni i to velikoj; Štaviše, njena vrijednost raste iz dana u dan.

Nakon što sam 10. oktobra objavio tekst „Senilnost vrijedna 35.000 KM“, u kojem sam otkrio da je Stevo Mirjanić Metuzalem, ministar poljopivrede RS, odobrio 35.000 KM fantonskom “Farmlandu”, u njegovom Ministartsvu digla se prava frtutma.

Metuzalem je pozvao sve šefove u Ministarstvu na raport, zbog toga što sam objavio da je “Farmland”na Spisku korisnika novčane pomoći, iako je “Farmland” potpuno “crk’o”. I ne postoji!

Napredak
Odmah nakon toga Spisak korisnika pomoći za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa je u određenoj mjeri promijenjen, a “Farmland” je upao među firme koje će dobiti nadoknadu za štetu od suše; Ministarstvo poljoprivrede i njegov Vrhovni Vođa Stevo Mirjanić Metuzalem je, nakon postrojavanja visokih rukovodilaca Ministarstva zbog stavljanja “Farmlanda” na spisak za isplatu "značajnih" 28 KM/hektaru za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa, (iako ta firma ne postoji), odlučio da je sa strane 467 tog dokumenta, pozicionira na stranicu broj dva.

Na novoj stranici, nepostojeći “Farmland” treba dobiti još i više -
36.586,65 KM i to za saniranje posledica od suše!

Suša nije pogodila “Farmland”, jer je on prije suše kao firma nestao, ali to Metuzalemu ne smeta da insistira da se nepostojećem subjektu isplati novac. Riječ je o očitoj prevari, koja “uporište” nalazi u formalnoj činjenici da je pomenuta firma, početkom godine, obnovila upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava, ali se nedugo nakon toga i ugasila. 

Očito je Metuzalem “odlutao” pa je sušu pozicionirao u januar, kada je “Farmland” još i postojao u tragovima, a ne u juli i avgust, kada te firme nije bilo čak ni u tarot kartama!

Metuzalem je Prastari prevarant, jer on je jedini insistirao da svi koji su upisani u Registar dobiju sredstva. Što je van pameti, budući da se u njemu nalaze i nepostojeće firme.

Hoće se po svaku cijenu oteti sada već preko 36 hiljada KM, što samo dokazuje da Senilnost dobija na cijeni.

Šljive
Postavlja se još niz pitanja oko Spiska, posebno u vezi sa firmom "Prodeks agro" iz Gradiške, koja je u vlasništvu Pere Dukića, sluge Bude Stankovića.

Njemu je odobreno deset hiljada maraka, ali, osim tog novca, Dukić je Živi dokaz da Šljive rađaju i u oktobru! I to u predjelima ispod očiju!

Dukiću su nedavno bogato rodile Šljive oko očiju, nakon intelektualne rasprave sa nekolicinom mladića u okolini Nove Topole; Tema te, po poljoprivredu, značajne polemike je Dukićev "nasrtaj"na zemlju koju je obrađivao “Farmland” dok nije ugašen. 

Da budem precizniji, Dukić je godinama obrađivao “Farmlandu” parcele, jer ovi nisu imali novca za obradu, iako su dobili milione od RS; Da bi naplatio dugove, od “Farmlanda” je uzimao mehanizaciju, pa je Dukić tako postao vlasnik najimpozantnijeg poljoprivrednog voznog parka u BiH. 

Pošto više nema “Farmlanda”, sem na spiskovima za isplatu novca, na terenu je prava jagma među farmerima ko će obrađivati zemlju koja im je dodijeljena; Riječ je o 1.300 hektara koji su upisani kao vlasništvo “Farmlanda”. 

S obzirom da u RS nema vladavine prava (šta će kome ta kategorija) njive će obrađivati onaj ko bude jači, a Pero je sve, samo ne jak; Nije prvi put da su Šljivici na njegovoj glavi baš rodili - prije par godina dobio je batine i u opštinama Srbac i Dubica, opet zbog zemlje. Nije isključeno, kako mi farmeri tvrde, da u narednom periodu bude i teže povrijeđenih.

Metuzalem sve ovo, naravno, zna, ali mu ne pada na pamet da stavlja ruke u lonac u kojem nema para za njega. Što nije slučaj sa 300.000 KM i Bogdanom Sladojevićem o čemu sam nedavno pisao. 

Metuzalem će onih “Farmlandovi” 1.300 ha prepustiti Zakonima Jačeg, a pravo će da ostavi po strani, jer ga to ne zanima; I zašto bi, kada je upravo On najveći kršitelj zakona od svih ministara u Vladi RS.

Ribari 
Još jedna firma je interesantna: AD “Ratar" Prnjavor, vlasnika Radojice Ratkovca, koji je, između ostalog, uništio prijedorski ribnjak "Saničani" i čija firma je u sudskom sporu sa Ministarstvom poljoprivrede RS zbog zemljišta ergele "Vučijak"kod Prnavora. 

Rataru je 01.06.2017. godine produžena i Odluka o privremenom zaustavljanju trgovanja na banjalučkoj berzi, toliko je to uspješna firma, ali će i ona, zbog toga što je redovno upisana u Registar gazdinstava, dobiti na ime pomoći za sušu 8.459 KM. 


Metuzalem se baš nameračio da pomogne svima (i postojećim i nepostojećim) da prebrode posljedice ovogodišnje suše, zbog čega bi mu zaista trebalo izgraditi spomenik zbog iskazane humanosti.