петак, 5. октобар 2012.

Srpska, otmica do otmice: Dodik i Radojičić podržali otmičara Kraljevića


piše: Slobodan Vasković

Veoma je interesantna borba Saveza nezavisnih socijaldemokrata protiv svih oblika kriminala: naredili su spektakularna hapšenja pripadnika Socijalističke partije RS Milovana Čereka (uzeo reket od 140.000 KM) i Srđana Ljubojevića (uzeo reket od 10.000 KM), te njihovo jednomjesečno zadržavanje u pritvoru, a svog člana Neđu Ilića, koji se tereti za višemilionsku pljačku, „saslušali“ su u tajnosti i, naravno, nakon toga pustili na slobodu. Nema sumnje da je Ilić „priveden“ kako bi se udobrovoljio premijer Srbije Ivica Dačić, kojem je jako dobro poznato da su njegovi partijski drugovi iz RS pohapšeni po instrukcijama iz centrale Demokratske stranke u Beogradu. Bila je to osveta demokrata za Dačićevu „izdaju“ i koaliranje sa Srpskom naprednom strankom.


Da je borba protiv kriminala, korupcije i kriminalaca, koju navodno vodi SNSD, najobičnija farsa, potvrdio je sam vrh te stranke, koji je bezrezervno podržao presuđenog otmičara Miroslava Kraljevića na izbornom mitingu u Vlasenici, održanom polovinom septembra ove godine. Čak je lider SNSD-a Milorad Dodik ustvrdio da je Kraljeviću „napakovano“, iako je ovaj visoki funkcioner stranke priznao da je oteo Lazu Vidakovića, 1. septembra 2010. godine i držao ga u ropstvu deset dana, kako ne bi glasao za smjenu Branislava Boškovića, tadašnjeg načelnika opštine Osmaci, takođe člana SNSD-a.

Postupajući na ovakav način i dajući otvorenu podršku presuđenim kidnaperima, Dodik i Radojičić su ohrabrili sve one članove SNSD-a koji imaju namjeru da se nezakonitim sredstvima obračunaju sa političkim nesitomišljenicima. Istovremeno, stavili su do znanja svima da su članovi SNSD-a iznad zakona, te da su Narodna skupština RS i institucija predsjednika RS u funkciji presuđenih otmičara. Degutantno je, zaista, gledati Radojičića, kojem su uvijek puna usta zakona i zakonitosti, kako se šepuri na mitingu kidnapera Kraljevića. Dodikove tvrdnje da je Kraljeviću sve „napakovano“, nisu ništa drugo do čestitka podređenom za „dobar ručni rad“ prilikom otmice Vidakovića. Nakon svega, slogan SNSD-a na nekim budućim izborima mogao bi glasiti: Srpska, otmica do otmice!