субота, 22. септембар 2012.

RTRS raskrinkrao vrh policije koji manipuliše „borbom“ protiv kriminala

piše: Slobodan Vasković

Mnogima će izgledati krajnje čudno, nerealno, čak nevjerovatno, ali je, uprkos tome, istinito da je izvještavanje Radio-televizije Republike Srpske u proteklih dvadesetak dana najčvršći i najkvalitetniji dokaz nerada institucija ovog entiteta - od policije, preko tužilaštva i sudova, pa sve do pojedinih ministarstava u Vladi RS.

Uzmimo, na primjer, slučaj Miće Mićića, v.d. gradonačelnika Bijeljine (koji je i kandidat SDS-a za tu funkciju): RTRS je (bar tako tvrde) otkrio brojne malverzacije sa zemljištem u Bijeljini,urbanističkim i ostalim saglasnostima; čak se i ministarka Srebrenka Golić jedared uživo javila iz Semberije da to sve i potvrdi u „Dnevniku“; sve u svemu antikriminalna sapunica u najvažnijoj informativnoj emisiji.

Činjenica je i da je RTRS izvještavao o Mićićevom, kako tvrde, nezakonitom ponašanju i djelovanju na poziciji načelnika/gradonačelnika i prije dvije godine (u septembru) i prije četiri godine (opet u septembru) i..., ali niko iz institucija RS sve to vrijeme nije preduzeo ništa da se Mićiću stane u kraj!

Zaključak je jasan: RTRS radi svoj posao, ali MUP RS, Tužilaštvo i ostale brojne vladine institucije i inspekcije ne rade ama baš ništa i ključni su krivci za Mićićevo haračenje i rasturanje Bijeljine. Vide to brojni neimenovani intelektualci, građani, pojedinci..., svi oni pišu RTRS-u, svjesni da institucije ne funkcionišu i da je Javni servis ovdašnji „Eliot Nes“ i to uvijek u septembru, tokom izborne kampanje, što će reći svako dvije godine.

Nema sumnje da će se jedna tako uvažena medijska kuća, što RTRS svakako jeste, i njeni još uvaženiji urednici jednog lijepog dana dosjetiti da nije problem u Mićiću (ili u fočaku Krsmanoviću, koji je, takođe, najčešće u septembru pod lupom RTRS-a), već da „zec“ nedjelovanja leži u „grmu“ institucija. Shodno tome, tog jednog lijepog dana će shvatiti da je konačno došlo vrijeme da progovore o neradu Stanislava Čađe, Gojka Vasića, Miodraga Bajića, Aleksandra Džombića, Srebrenke Golić, Milorada Dodika..., te brojnih drugih funkcionera koji već godinama zatvaraju oči pred RTRS-ovim emisijama, posebno kada oni „raskrinkavaju“ raznorazne mićiće?!

E sad, ima i onih zlobnika koji tvrde da od tog jednog lijepog dana nema ništa, te da je RTRS-ovo djelovanje sinhronizovano sa izbornom kampanjom SNSD-a (otud uvijek „mićići  u septembru“), pa se mićići  mezete zato što ne pripadaju toj stranci, a i opasna su im konkurencija. Vide ostrašćenost i jednoumlje u činjenici da je glavni antimićić izvjestilac plaha Svjetlana Marković, čiji je muž Slobodan, takođe, Marković šef odborničkog kluba SNSD-a u opštini Bijeljina, te kandidat ove stranke na predstojećim lokalnim izborima za mjesto deputata u Skupštini Grada.

Kad bi tvrdnje zlobnika bile tačne, značile bi da se Javni servis zloupotrebljava za lične/porodične obračune, te da je, kada je Bijeljina u pitanju, u službi familije Marković i njenih političkih ciljeva (kao i ciljeva stranke kojoj SM pripada), a to, složićete se, nikom razumnom ne pada na pamet. Ne, ovdje je riječ o suvom profesionalizmu, a zlobnici neka misle šta hoće i o RTRS-u i o septembru i ravnodnevnici i dugodnevnici i zašto Vasković nije objavio ništa već šest dana...

Vasković nije pisao ništa prethodnih šest dana, jer je pažljivo analizirao izvještaje RTRS-a i zaključio da ta kuća, istina indirektno, najteže kritikuje vlast i pokazuje svu njenu nesposobnost, odnosno sklonost ka manipulacijama i konstruisanju događaja. A to je svakako funkcija Javnog servisa - svima u brk (bravo, bravo, bravo).

Na mićićima je RTRS dokazao nesposbnost, a moglo bi se zaključiti, i korumpiranost dobrog dijela državnog aparata, tu nema sumnje. Istovremeno, kada sagledate izvještaje ove kuće o hapšenju nekolicine prvaka Socijalističke partije, te raskrinkavanje otimačine zemljišta od Dječijeg doma, a, na kraju, i isisavanje para (1,8 miliona KM) iz „Jelšingrada“ (čitaj GP Krajine) u režiji grupe okupljene oko „Euromotora“, ne možete se oteti utisku da je vlast vrlo brižljivo planirala sve ove „antikriminalne događaje“ i tempirala ih baš za septembar!

Tako je, na primjer, Srđan Ljubojević uhapšen baš pred septembar, iako se i u maju, junu i julu... znalo da on otima od koga stigne, drvoprerađivača prvenstveno, koji su sve uredno prijavili policiji; isto tako sada je, zahvaljujući RTRS -izvještajima, poznato da je Milovan Čerek derventskog bazendžiju čerečio još od druge polovine 2010. godine, a MUP i Specijalno tužilaštvo reagovali su tek u septembru; „Euromotor“ je novembra prošle godine ojadio „Jelšingrad“ (čitaj GP Krajinu) za 1,8 miliona KM, a MUP RS reaguje tek u septembru ove godine; zemljište Dječijeg doma, prema izvještajima i policije i RTRS-a, uzurpirano je još davne 2007., isplaćeno početkom 2008., a policija se sjetila tog predmeta baš septembra 2012. godine, i započela, kako tvde, borbu protiv „zemljišne mafije“, (kontra građevinske se još ne bore, jer, valjda ne stižu)?!  

Nabijenost RTRS-ovih izvještaja brojnim informacijama (zasnovanih na dojavama izvora iz MUP-a) i intenzitet njihovog emitovanja (u nizu od nekoliko „Dnevnika“ zaredom), čime proizvode snažan pritisak na određene institucije da promptno reaguju i pohapse odgovorne još ovog septembra, zorno svjedoče da su najodgovorniji ljudi iz MUP-a RS veoma brižljivo planirali ove slučajeve i odredili da se ka njihovom razrješenju krene, a kad drugo, već u septembru!

To opet eksplicitno potvrđuje da MUP RS borbu protiv kriminala shvata na veoma nakaradan način, odnosno kao borbu za političke interese stranke kojoj vrh policije pripada. Da je drugačije, borba MUP-a protiv kriminala odvijala bi se svakodnevno, i u izbornim i u neizbornim godinama, i u januaru i u februaru i maju..., a ne bi se brižljivo biralo nekoliko predmeta kojima se, osim napada na suparničke političke stranke, pokušava prikriti i kriminal u vladajućim redovima („Picin park“).

Nakon svega, zaključak je samo jedan i on glasi da nema sumnje da je MUP RS stranačka falanga, o čemu je RTRS najbolje posvjedočio i izvijestio u proteklih dvadesetak dana. Svaka čast, majstori, ako im vi ne dođete glave neće niko.