субота, 8. септембар 2012.

Ekskluzivno: “Telekom Srpske“ Radišićevom „Grand trade“ isplaćuje 254.099.050 KM


piše: Slobodan Vasković

Afera svih afera je poslovanje „Telekoma Srpske“ sa kofer firmom „Grand trade“ čiji je vlasnik Mile Radišić, koji gradi basnoslovno skup stambeno-poslovni objekat u takozvanom Picinom parku, komadu zemljišta od 27 dunuma koje se nalazi u strogom centru Banjaluke.

 Radišić u cijeli ovaj posao neće uložiti niti pfeniga, a nakon njegovog završetka ostaće mu objekat vrijedan cca 250 miliona KM, plus 250 miliona maraka inkasiranih od „Telekoma Srpske“ u periodu od narednih 20 godina.

Sve ovo potvrđuje Odluka Upravnog odbora „Telekoma Srpske“, donesena 09.04.2008. godine, kojom se „odobrava zaključenje Ugovora o dugoročnom zakupu poslovnog prostora sa zakupodavcem Grand trade d.o.o. Banjaluka u zgradi koja će se izgraditi, ukupne bruto površine od 21.093,5 m2, u iznosu od 22 (dvadesetdva) evra po svakom kvadratnom metru zakupljenog prostora, mjesečno, bez poreza na dodatu vrijednost“.

U Odluci se još navodi da će se Ugovor o zakupu „zaključiti na vremenski period od dvadeset godina od dana početka zakupa“.

Kada upotrijebite jednostavnu matematičku operaciju množenja (21.093,5m2x22 evra) dođete do cifre od 464.057 evra koje će „Telekom Srpske“ plaćati kao mjesečnu kiriju Radišićevom „Grand trade“. I to bez PDV-a.

Kada ovu zapanjajuću kiriju pomnožite sa 12 mjeseci, saznate da će „Telekom“ godišnje Radišiću isplatiti 5.568.684 evra bez PDV-a. Za dvadeset godina ta cifra postaje gigantska i iznosi 111.373.680 evra, bez PDV-a. Sa PDV-om ta brojka se penje na 130.307.205,6 Evra, a kada to preračunate u Konvertibilne marke dobijete frapantnu cifru od 254.099.050 KM, koliko će Radišić za 20 godina inkasirati od „Telekoma Srpske“.

Najvažnije u cijeloj priči jeste činjenica da, prema Odluci, zgrada za koju će „Telekom“ za 20 godina izdvojiti preko 254 miliona maraka, nakon isteka ugovornog perioda ostaje u Radišićevom vlasništvu.

Nema sumnje da je ovdje riječ o klasičnoj političkoj namještaljci, iz mnogo razloga. Prije svega, Radišićeva firma je, maltene, fiktivna i od imovine ima samo 27 dunuma zemljišta do kojeg je došla pod, najblaže rečeno, sumnjivim okolnostima. Uz to, u Upravnom odboru koji je donio ovu šokantnu i izuzetno štetnu Odluku sjedio je tada (a i sada) Slavko Mitrović, jedan od najbližih saradnika Milorada Dodika i osoba od njegovog najvećeg povjerenja.

Nije ovdje kraj zapanjujućim, i što ne reći kriminalnim, odredbama Odluke, koju je donio Upravi odbor „Telekoma“.
U tački III Odluke precizira se sljedeće: „Kao sredstvo obezbjeđenja ugovora o zakupu Telekom Srpske će pribaviti i dostaviti zakupodavcu neopozivu garanciju prvoklasne banke na iznos od 12 (dvanaest) miliona evra plativu na prvi poziv, koja će se vratiti nakon predaje zakupcu prostora za upotrebu“.

Ova nevjerovatna odredba („neopoziva garancija“) znači da će Radišić naplatiti bez ikakvih problema i odmah 12 miliona evra ukoliko „Telekom„ odustane od iznajmljivaja prostora.

Uz to, Radišić (i oni koji stoje iza njega iz vrha RS) na osnovu ove garancije, Odluke i Ugovora sa „Telekomom Srpske“ može da digne kredit u kojoj god hoće banci od 12 miliona evra. Tu i jeste kvaka: za te pare on će izgraditi poslovni objekat koji će izdati „Telekomu“, a potom sa milionskom kirijom koju će naplaćivati nastaviti da zida dalje, izdaje, prodaje i enormno zarađuje.

Jednostavnije rečeno, „Telekom Srpske“ svojim parama izgradiće Radišićev objekat, a kada sve bude gotovo njima će ostati ništa, a njemu pola milijarde maraka.

Odlukom je još precizirano da se „ovlašćuje Generalni direktor Telekomunikacija RS a.d. Banjaluka da zaključi Ugovor o dugoročnom zakupu poslovnog prostora“. Odluku je potpisao tadašnji predsjednik UO Draško Petrović, inače član DSS Vojislava Koštunice.

Da podsjetim, Telekom Srpske” odbio je odgovoriti na pitanja o svom poslovanju sa firmom “Grand trade”, čime je direktno potvrdio da uski poslovni odnosi postoje. Dana 24.08. ove godine uputio sam “Telekomu” sljedeći dopis:

Telekom Srpske

Aida Halilović, portparol, n/r

Poštovana, molim Vas da mi odgovorite ba sljedeća pitanja:
Da li firma „Grand trade“ d.o.o. Banjaluka treba da izgradi poslovnu zgradu za „Telekom Srpske“ na lokaciji poznatoj u Banjaluci kao „Picin park“ ili na nekoj drugoj lokaciji?
Da li je “Telekom” potpisao ugovor sa „Grand trade“ po tom osnovu, kada i kolika je njegova vrijednost?
Da li je „Telekom“ uplatio određeni avans firmi „Grand trade“ po tom ugovoru?
Da li “Telekom” ima ikakav poslovni odnos sa firmom „Grand trade“?

Molim Vas da mi na pitanja odgovorite najkasnije do srijede, 29.08. o.g.
S pošovanjem,
Slobodan Vasković, bloger/novinar

Isti dan portparol “Telekoma” mi je odgovorila:

Slobodane,
Potvrđujem prijem mail-a, očekujte odgovor sljedeće sedmice.
Pozdrav.

Potom sam 30.08. o.g. uputio SMS poruku gospođi Halilović:
Dobro jutro Aida. Obećali ste mi odgovore ove sedmice, da li ću ih dobiti?

Uslijedio je odgovor:
Dobro jutro. Nažalost, stav menadžmenta je da ne odgovorimo na pitanje, tako da ovog puta-bez našeg komentara.

Nakon svega jasno je zašto je menadžment odbio da odgovori na pitanja, ali, svakako, će imati priliku da odgovori na pitanja organa gonjenja Republike Srbije. (nastaviće se)