среда, 27. април 2011.

Afera „reket“ pred razrješenjem


Optužnica protiv Damira Hadžića u narednih nekoliko nedelja

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u narednih nekoliko nedelja podići će optužnicu protiv Damira Hadžića, načelnika sarajevske opštine Novi Grad i visokog funkcionera Socijaldemokratske partije BiH, potvrdio je visoki funkcioner Tužilaštva BiH. On je još rekao da će Hadžić biti optužen zbog pokušaja iznude višemilionske svote od Nihada Imamovića, donedavnog čelnika „ASA Holdinga“.
„Nema nikakve dileme da će protiv Hadžića biti podignuta optužnica. Dokazi protiv njega su čvrsti i neoborivi“, kaže ovaj sagovornik, ističući da snimljeni razgovori koje posjeduje Tužilaštvo ne ostavljaju nikakvu sumnju da je Hadžić organizator cijelog nezakonitog posla. Još je rekao da će uz Hadžića, optužnicom biti obuhvaćen Husein Hasibović, direktor firme „Butmir“, koji je bio „glavni pregovarač“ u pokušaju iznude.
„Zlatko Lagumdžija neće biti optužen, jer ne postoji dovoljno dokaza za takav akt“, podvukao je visoki funkcioner Tužilaštva BiH i dodao da je bilo planirano da optužnica bude podignuta do 6. maja, „ali je realno da se to desi do kraja idućeg mjeseca“.

Tokom istrage u ovoj aferi, koja je u medijima poznata i kao „reket SDP-a“, saslušano je niz svjedoka i direktnih učesnika, a među njima i predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, potvrđeno je ranije iz Tužilaštva BiH.
Hadžiću se na teret stavlja da je za izmjene prostornog plana u Sarajevu od grupe biznismena okupljenih oko Imamovića pokušao iznuditi više od dva miliona maraka. Imamović je o svemu u nekoliko navrata javno svjedočio, dok su Hadžić i Hasibović odbijali bilo kakvu umiješanost u cijeli slučaj.
Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu podnijela je Federalna uprava policije i u njemu se ističe da "postoji osnova sumnje da je Hadžić, nakon što investitori nisu dali traženi novac, prekoračio granice službenih ovlašćenja i uticao na neusvajanje izmjena Regulacionog plana". Na čelu FUP-a, u vrijeme podnošenja krivične prijave protiv Hadžića, bio je Zlatko Miletić, do tog trenutka miljenik SDP-a i medija bliskih ovoj stranci. Nakon što je afera „sijevnula“ u javnosti, na Miletića su se obrušili oni koji su ga „do juče“ ukivali u zvijezde, a na „kraju balade“ ostao je bez direktorske fotelje u koju je sjeo Dragan Lukač.

Skoro podizanje optužnice protiv Hadžića izaziva veliku nervozu unutar SDP BiH, u čijem vrhu su svjesni da nemaju mogućnosti da to spriječe. Zato su već krenuli u njeno minimiziranje, prije nego što je i objavljena, žestoko i nekritički se, putem svojih medija, obračunavajući sa Miloradom Barašinom, glavnim tužiocem.
„Barašinu se prijetilo i prijeti, a u pripremi su i brojne monstruozne konstrukcije protiv njega. Neke su već pokušane, ali su na vrijeme spriječene“, tvrdi visoki funkcioner Tužilaštva BiH. Prema njegovim riječima, Barašinu se pokušava staviti „na dušu“ čak i da je marioneta srbijanskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, „što je nonsens, jer Vukčević čini sve da sruši Barašina“.
Tako su, napokon, SDP BiH i SNSD postigli „puni konsenzus“ oko napada na glavnog tužioca, kojeg iz Banjaluke orkestrirano „medijski masakriraju“ već godinama.

Podizanje optužnice protiv Hadžića, izazvaće nove velike turbulencije unutar SDP BiH, u kojem je nakon pobjede na izborima došlo do velikih sukoba.
„Željko Komšić već mjesecima uopšte ne komunicira sa sarajevskim kantonalnim odborom stranke, jer se protivio koaliciji sa SDA, ali i izboru pojedinih SDP-kadrova na neke od čelnih funkcija, kako u kantonu tako i u Vladi Federacije BiH“, kaže visoki funkcioner ove stranke. On ističe da su šanse da se sukobi prevaziđu gotovo nikakve.
„Na udaru je i Hamdija Lipovača, kojem vrh SDP-a ne oprašta domaćinske usluge prilikom nedavnog susreta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske, održanog u Bihaću. Posebno mu je zamjereno to što ga je Josipović javno hvalio u jeku najžešćih prepucavanja na relaciji Zagreb – Sarajevo, odnosno Lagumdžija - Josipović“, zaključio je sagovornik iz SDP BiH.