четвртак, 22. фебруар 2024.

Mlinski Kamen: Dodikova poruka Izetbegoviću; Novalić od premijera preko kurira do robijaša; Ibro B. i paraobavještajna služba; Prijetnje napadom sa kruške, iako je šljiva logičnija


Piše: Slobodan Vasković


Vladimir Putin, predsjednik Rusije, odlikovao je Milorada Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog.


Ako se odlikovanje pogleda iz vizure BiH, koja je u sferi uticaja Zapada, a čiji odnosi sa Rusijom su izrazito neprijateljski, onda se, sam po sebi, nameće zaključak da mu je stavio Mlinski Kamen oko vrata.


Osim Mlinskog Kamena i deklarativne podrške koja se prevodi kao trošenje Srba iz BiH, kao naroda, u korist Ruskih Nacionalnih Interesa, Dodik nije dobio ništa.


I ovo što je dobio nije malo, s tim da to nikako nije dobro niti pozitivno, jer će ispaštati Republika Srpska, a Rusija, velika sila, sve to hladnokrvno, kao i dosad, gledati i nastaviti trošiti Srbe (u BiH) kao narod u sudaru sa Zapadom, koji je izuzetno brutalan. 


Nije mi problem što je Dodiku stavljen Mlinski kamen oko vrata; Sam je to tražio, a i nema kud, ali jeste problem i to nemali što je narodu u RS, takođe, taj Mlinski Kamen, veoma težak i nimalo zdrav, obješen i o vrat i navaljen na leđa. 


Srpski nacionalni interesi u BiH nikako ne korespondiraju sa Ruskim nacionalnim interesima u Regionu i u BiH, tako da je Dodik, koji je RS spržio pljačkom, svojevoljno donio odluku da narod gurne pod udar Zapada. Što udar bude jači, Rusija će biti zadovoljnija.


Budući da je i EU, velikom većinom, suprotstavljena Rusiji biće zaista interesantno vidjeti kako će se očitovati spram težnji BiH ka dobijanju datuma za početak pregovora. Ima Dodik svoje plaćene lobiste i u administraciji Evropske Komisije, pa jedva čekam kako će, nakon kotrljanja Dodika po Bjelorusiji i Rusiji, obrazložiti njegovu “evropsku orijentaciju”.


Očekujem da se oglase Johan Satler, Angelina Ajhorst ili neko od onih koji parama otetim od građana RS i realociranim ka njima, žive na visokoj nozi u Briselu.


Time bih završio dio oko sjedenja Putina i Dodika za vrlo malim stolićem koji, prema protokolu Kremlja, znači da je sagovornik predsjednika Rusije baš mali i da mora biti baš poslušan. 


Prije nego je otišao, Dodik je, koliko mi je poznato, uputio poruku Bakiru Izetbegoviću, izolovanom šefu SDA, za sastanak. Poruku je prenijela Željka Cvijanović, koja se tajno sastala sa uskoro robijašem Fadilom Novalićem.



Novalić je poruku, preciznije ponudu, prenio izetbegoviću, ali još uvijek nije dobio odgovor na nju.


Novalić će teško ponovo biti kurir, jer odlazi u zatvor na odsluženje kazne 06.03. ove godine. Četiri godine robije su pred njim. 


Uzalud je posjećivao određene ljekare, nije uspio, bar ne do danas, dobiti nikakvo uvjerenje da je “lošeg zdravstvenog stanja” i da ne može da leži u “memli” ćeliji.


Nepoznato mi je da li mu je ŽC dala paket da ponese sa sobom u Vojkoviće ili nešto za kantinu. Nije ni bitno.


Interesantno je da bi Dodik trebalo da bude na ročištu u Sudu BiH isti dan kada Novalić bude odlazio na izdržavanje kazne - 06.03. Ne znam u koliko sati Novalić treba da se javi, da li postoji mogućnost da podrže jedan drugog?!


Što se tiče Dragana Čovića i njegovih ogavnih psina, sve učestalijih u posljednje vrijeme, mogu jedino konstatovati da je potpuno izgubio samokontrolu; A to mu je bila najjača politička karakteristika. Zbogom Čoviću, rekao bih da je sve izvjesnije; Kao i zbogom Dodiku.


Čekam da uskoro kažem i zbogom Ibri Bešliji, koji namjerava da me uplaši nekom prijavom. A svjedok će mu biti Elvir Hubjer; Sjetićete se da su obojica iz one kokainske “Vjetrenjače”.

Nema ništa od “plašenja” Vaskovića, ali Vasković se plaši za Bešliju.


Ima vrlo vrlo ozbiljnih problema i smetnji zbog kojih uopšte ne bi smio raditi u policiji; Posebno ne nositi oružje.


Zna se to ima petnaestak godina, a izvjesna H.R. je uspijevala da to sakrije.


Kao i da je nasilnik koji upada u ugostiteljske objekte, puca i premlaćuje osoblje. 


Bio je i suspendovan, dok ga nije “otkrio” Osman Mehmedagić Osmica uz asistenciju Asima Sarajlića. 


Jako bitna činjenica je da je Ibro B. poznat  po sklonosti ka alkoholu, pod čijim dejstvom je imao niz teških incidenata. Plus porodično nasilje.


Za razliku od njega, Hubjer je neizlječivi kockar. I previše gubi, a treba vraćati pare pod kamatu. Prodavanje informacija kriminalcima i saradnja sa njima jedini mu je način da nekako sastavi “kraj s krajem”.


Da li da ja tužim Ibru i Hubjera? Na primjer zato što su, po Osmicinom nalogu, tajno i mimo zakona slali sebi odane policajce na obavještajnu obuku u jednu stranu zemlju; Na istoku. 


Sve mi to liči na paralelnu obavještajnu službu; Na čijem čelu je Osmica.


Nema potrebe da tužim; Valjda će to Tužilaštvo BiH raskrinkati.


Za kraj, Ibro, mene nije zaplašila najjača Dodikova zločinačka petorka, koju čine bekovski par Veljko Vukelić, pripadnik međunarodnih kriminalnih organizacija, i Gordan Pavlović Goci, mafijaš po deset osnova, dok prvi napad čine Nenad Narko Nešić, Aleksandar Narko Mičić i NarkoGeneral Siniša Kostrešević. 



Umalo zaboravih na prestrašnu Nikolinu Šljivić, koja mi je prijetila da će je NarkoNešić na mene baciti sa kruške. I to viljamovke. Baš me čudi što nisu izabrali šljivu, jer su Šljivići poznati kriminalci. U stalnoj saradnji sa NarkoNešićem, ali o tome uskoro opširnije.