недеља, 16. децембар 2018.

Državna obaveza, Geopolitički oganj i njegova cijena



piše: Slobodan Vasković

1.
"MAP je državna obaveza koja je formirana na bazi zahtjeva koji je podnio tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. To je, dakle, međunarodna obaveza koju je prihvatila i Republika Srpska", izjavio  je Mladen Ivanić,osvrćuči se na činjenicu da je BiH nedavno dobila poziv za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP).

2.
Ključno je da je riječ o državnoj obavezi koju, kako stvari stoje, ne želi da izvrši niko od predstavnika političkih stranaka iz RS, koji su u prilici da to učine, odnosno koji će biti u prilici da to učine.

3.
Umjesto državničkog ponašanja, na djelu je politikanstvo i ne postoji, po pitanju odnosa prema toj državnoj obavezi, nikakva razlika između Milorada Dodika, aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i njegovih političkih protivnika: I jedni i drugi gledaju lični, uskogrudi politikantski, a ne državni i narodni interes.

4.
I jedni i drugi navodno izbjegavaju da budu optuženi “za izdaju”, iako su i jedni i drugi, ne jednom, u proteklih trinaest godina, koliko traje MAP/NATO priča (od 2005.), iskazali spremnost za pristupanje, čak tu spremnost pretočili u državnu obavezu. Koja je neponištiva i nepovratna. 

5.
Moguće je državnu obavezu opstruisati, ali to povlači teške konsekvence. Koje će postati još teže nastavi li se skrivanje iza pravno neobavezujućih Rezolucija, kao i njihovog vanpameti izdizanja iznad države/državnih obaveza, garniranih prijetnjama o rasturanju zajedničkih institucija, kao što su OS BiH. 

6.
Ni te, kao ni prijetnje diktatorskim zakonima ne mogu promijeniti potrebu ispunjavanja državne obaveze, koju su prihvatili i oni koji prijete i oni koji ne prijete.

7.
Milorad Dodik se odjednom sjetio “da se danas geopolitička situacija potpuno promijenila”, pa je pitanje njegovog samopriznatog ranijeg političkog sljepila (ili sadašnjeg, koje još nije priznao?!!!) više nego aktuelno; Njegovi politički protivnici odjednom su “progledali” nakon što je Dodik “odnio sve” na “dobro uštimanim” izborima. 

8.
Da se ne lažemo - niti on promišlja geopolitičku situaciju, niti su oni progledali; Politikanti su i jedni i drugi, s tim što Dodika dodatno opterećuje pozicija “proruskog lidera”, koji nema kud iz nje.

9.
Jednostavnije rečeno, nema “besplatnog ručka” sa nekim tako moćnim kao što je Vladimir Putin; Još manje ima njegove besplatne predizborne i svake druge podrške.    

10.
Isto tako nema ni bezazlenih igrarija sa NATO, koji je odobrio aktivaciju MAP-a, nakon državne obaveze, koju je BiH, (i RS, kao njen sastavni dio), sama prihvatila.

11.
Dodik se, igrajući svojevremeno sa NATO, pa, potom, plešući sa Putinom, našao usred geopolitičke “Proklete Avlije”, čije izuzetno negativne efekte njegovi politički protivnici mogu značajno pojačati, između ostalog, i ispunjavanjem državne obaveze sa početka priče. Nikako politikantskim ponašanjem spram nje.   

12.
Ukoliko bi smogli snage za bar jedan državnički potez, oni koji trenutno sjede u Savjetu ministara iz RS, ubacili bi Dodika u Geopolitički Oganj, jer je nemoguće udovoljiti i NATO i Putinu odjednom, budući “da se danas geopolitička situacija potpuno promijenila”!

13.
Drugačije djelovanje znači da nisu progledali, već samo još jače oslijepili. A  to i nije baš neki proaktivan potez; Dapače!

14.
Tako smo ponovo na početku priče i lažne dileme oko toga da li će državna obaveza “biti ili ne biti” ispunjena? Naravno da će biti ispunjena; S tim što će politikanti gledati da Narod plati što veću cijenu, jer je to najefikasniji način da oni što bolje zaštite sopstvenu nevrijednu kožu!

15.
To što će se ta cijena zvati Geopolitička ne mijenja ništa na njenoj štetnosti po Narod, kao ni u konstataciji da među takozvanim političarima iz RS, ma koliku podršku imali, nema državnika, već su listom politikanti, koje razlikuje umiješnost u spinovanju i ni u čemu drugom!