уторак, 26. фебруар 2013.

Nova Vlada RS: Cvijanović, Jovičić, Spasojević, Tomaš...


Piše: Slobodan Vasković

Željka Cvijanović biće novi premijer Republike Srpske, kao što sam to prvi najavio još 16. februara. To je Milorad Dodik saopštio Aleksandru Džombiću na sastanku, koji je održan u kafani „Kaldera“ kod Laktaša 25. februara.

Sastanak je trajao petnaestak minuta, a većinu tog vremena Džombić je iskoristio da Dodiku saspe u lice sve što misli o njemu i njegovim postupcima.

Džombić je posebno uvrijeđen, jer ga je vrh SNSD-a potpuno ponizio na do sada neviđen način u političkoj praksi Republike Srpske. Jednostavnije rečeno, u SNSD-u su Džombiću „usekovali“ glavu, obavijestili medije o tome, a na samom kraju odlazećem premijeru rekli da je obezglavljen.


„Nisam se protivio smjeni, umoran sam, ali nije bilo fer da se sa mnom prvi put danas razgovara i to samo petnaest minuta, a prije toga su sve završili kroz medije. Rekao mi je da će me zamijeniti Željka“, kratko je najbližim saradnicima rekao Džombić posle sastanka u „Kalderi“.

Osim Džombića, odlazi i Stanislav Čađo sa mjesta ministra unutrašnjih poslova, a na njegovo mjesto dolazi Radoslav Jovičić. Jovičić je svojevremeno bio šef OBL u MUP RS, a kasnije šef Odsjeka za operativnu podršku SIPA. Njega je 2009. godine smijenio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, zbog optužbi da je prisluškivao predstavnike međunarodne zajednice, medju njima i nekadašnjeg zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana. Incko je u novembru prošle godine rehabilitovao Jovičića.

Antona Kasipovića na mjestu ministra prosvjete i kulture zamijeniće Boris Spasojević, direktor KK “Igokea”. Spasojević je jedan od najvjernijih Dodikovih ljudi, a na čelno mjesto u “Igokei” postavljen je nakon što je Dodikov brat Goran podnio ostavku zbog “srednji prst” skandala na utakmici sa “Crvenom Zvezdom”.

Umjesto Ranka Škrbića na mjesto ministra zdravstva dolazi dr. Slavko Manojlović, hirurg-ortoped u klinici Zotović u Trapistima.
Zorana Tegeltiju na poziciji ministra finansija zamijeniće Dalibor Tomaš, brat blizanac nedavno imenovanog direktora Fonda zdravstva Darka Tomaša. Još se ne zna ko će zamijeniti Cvijanovićevu na mjestu ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

P.S. Anđelko Kozomara, urednik poslovično i hronično neobavještenog “Blica”, proteklih dana intezivno je pozivao kolege iz brojnih banjalučkih redakcija, tražeći od njih da ne prenose informacije sa mog Bloga. Očito je Kozomara duboko povrijeđen kritikama koje sam iznio na njegovo besmisleno balavljenje po raznoraznim TV kućama, a posebno zbog objavljivanja intervjua iz 2000. godine, u kojem je aktuelni Dodikov apologeta, tada tvrdio da mu je “Dodik prijetio likvidacijom”.
Isti taj nesretni Kozomara me je prije nekoliko mjeseci, preko jedne svoje novinarke, molio da mu dam informacije koje posjedujem o kriminalnim aktivnostima Ranka Škrbića, što sam ja odbio. Razlog: nikako i ni pod kojim uslovima ne sarađujem sa jadnim slugama režima, što Anđelko Kozomara svakako jeste. I da ne zaboravim, uskoro ću “termički” obraditi poslovanje sluge pokornog Kozomare.