петак, 19. јануар 2024.

"Slučaj Hurem": Milenko Milekić, predsjednik zloglasnog Osnovnog suda Banjaluka, preko advokata koje određuje po službenoj dužnosti otima na desetine hiljada KM budžetskog novca

kriminalac Milekić 

Piše: Slobodan Vasković


1. 

Ako ikada upoznate Milenka Milekića, predsjednika Osnovnog suda Banjaluka, prvo što ćete zapaziti su tupi pogled i tihi glas. Neko neupućen bi mogao pomisliti da se radi o simpatičnom bezveznjaku koji ne bi ni mrava zgazio. Međutim, njegov „baby face“ izgled je samo maska. Zapravo, što dublje isčitavam njegov dosje, to sam sve bliži zaključku da se radi o kriminalcu kapitalcu kakvog pravosuđe Bosne i Hercegovine teško da će u skorije vrijeme imati. A nije da nije velika konkurencija.


2. 

Već sam pisao o skupocjenim nekretninama i vozilima koje je Milekić stekao u posljednjih osam godina, koliko se nalazi na čelu Osnovnog suda Banjaluka. Sada je vrijeme da pređem na opisivanje načina na koje on otima novac.

radišićeva zgrada u kojoj Milekić posjeduje stan

3. 

Pomenuti koristi nekoliko šema pomoću kojih dolazi do novca. Uzimanje novca za zapošljavanje radnika je najjednostavnija od njih, ali to će već biti tema posebnog teksta. U ovom tekstu ću obraditi šemu koja podrazumijeva otimanje budžetskog novca uz pomoć njemu bliskih advokata.

drugi Milekićev stan

4. 

Prije nekoliko godina Narodna skupština Republike Srpske je izmijenila Zakon o krivičnom postupku. Za Milekića je najzanimljivija bila izmjena tog zakona prema kojoj advokate po službenoj dužnosti ne određuju više sudije koje postupaju u krivičnim predmetima nego predsjednik suda.


5. 

Nije dugo trebalo da Milekiću sine ideja koja podrazumijeva da on optuženima, sa pozicije predsjednika Osnovnog suda Banjaluka, kao branice po službenoj dužnosti određuje sebi bliske advokate. Razlog je jednostavan - Milekić sa svakim od njih dogovara procenat od troškova zastupanja koji budu dosuđeni advokatu.


6. 

Za sada je dokumentovano desetak advokata koji učestvuju u pomenutoj raboti, a sa većinom njih Milekić je dogovorio procenat od 50 %. To u praksi znači da ako advokatu na ime zastupanja u krivičnom postupku bude dosuđen iznos od 10.000 KM, onda taj advokat Milekiću na ruke donosi iznos od 5.000 KM.


Milekićev skupocjeni džip

6. 

Glavni Milekićev saradnik za pomenutu šemu je Biljana Kovačević, poznatija pod nadimkom Hurem. Nije mi poznato da li Milekić sebe smatra nekakvim sultanom, pa ima svoju Hurem, ali pouzdano znam da će oboje završiti iza rešetaka, na malo duži period. Ne treba zaboraviti da su doskora sultan Osmica i njegova hurem Debevec mislili da su nedodirljivi, a ovih dana ih gledamo kako cmizdre po sudnici Suda BiH.


Osmica i Debevec

7. 

Vratimo se Hurem. Više izvora iz Osnovnog suda Banjaluka mi je potvrdilo da se radi o rijetko viđenoj ljenčugi, koja s vremena na vrijeme dolazi na posao. Ona je u pomenutom sudu duži niz godina zaposlena na poziciji stručnog saradnika, a u posljednje vrijeme „kopa“ po Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH kako bi bila izabrana za sudiju. Osim što na radnom mjestu stručnog saradnika prima platu od oko 2.000 KM, ona u Udruženju sudija Republike Srpske prima naknadu u iznosu od 600 KM. Podrazumijeva se da i na tom radnom mjestu ne radi ništa.

 

8.

I tako mlada i „naivna“ Hurem mjesečno legalno ostvari primanja u rangu sudije, a da se gotovo i ne pojavi na poslu. U narednim danima ću zatražiti od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da mi dostavi podatak koliko je vremena Hurem u 2023. godini provela na svom radnom mjestu. Svi radnici sudova, pa i ona, dužni su da provuku karticu prilikom dolaska i odlaska iz suda, tako da pomenutoj instituciji neće biti teško utvrditi koliko je vremena Hurem provela na radnom mjestu.

9. 

Da je Hurem nezasita pokazuje i njeno učešće u Milekićevoj šemi sa advokatima po službenoj dužnosti, u kojoj je ona zadužena za primopredaju novca. Ta primopredaja se najčešće odvija u Milekićevoj vili u Malom Blaškom i u prostorijama Osnovnog suda Banjaluka. Po prijemu novca od advokata, Hurem dio zadržava za sebe, a dio predaje Milekiću. (nastaviće se)