четвртак, 9. мај 2024.

Totalno Raspakivanje: Skajporuke o bliskoj saradnji Miloša Lučića, Nešićevog optuženog ministra, i Siniše Perkovića, direktora KPZ Vojkovići, sa narkodilerima

Nešić i Miloš Lučić

Piše: Slobodan Vasković


1.

Miloš Lučić, u vrijeme dok je bio ministar za ljudska prava i izbjeglice, dogovarao je sa Danilom Đurovićem, pripadnikom narkokartela, kako da oslobodi Dragana Gajića, narko”transportera”, iz zatvora u Vojkovićima, gdje je Gajić, nakon što je uhapšen 15.12.2020. godine, sproveden na izdržavanje trogodišnje kazne zatvora na koju je ranije presuđen.


Tadašnji državni ministar Lučić sastao se u Beogradu 18.02.2021. godine sa Đurovićem i obećao da će pomoći u svemu oko Gajića, ali da ne može da mu unese kriptovani telefon.


2.

Sve je vrlo precisno opisano u Skajkomunikaciji između narkodilera Danila Đurovića i Dejana Rovčanina koji su, kako sam to ranije već objavio, uz pomoć drugih pripadnika kartela, ali i uz pomoć tužilaca Sanina Bogunića i Olega Čavke, tražili način kako da dođu do Gajiće koji je jedini znao gdje je novac od trgovine narkoticima, kao i gdje su narkotici koje je prevezao prije nego je uhapšen, 15.12.2020. godine u Sarajevu.


Oleg Čavka i Sanin Bogunić

3.
Gajić je, da podsjetim, bio narko"transporter", odnosno prevozio je narkotike iz Crne Gore u Hrvatsku ili do granice sa Hrvatskom, a nosio je i novac kojim su kriminalne grupe plaćale preuzete narkotike. 


4.

Skajkonverzacija između narkodilera Danila Đurovića i Dejana Rovčanina, koja se odvijala 19.02.2021. godine, svjedoči da je dan ranije tadašnji državni ministar Lučić bio na sastanku sa Đurovićem; Da je obećavao amnestiju za Gajića, kao i svaku drugu pomoć zatvorenom narkodileru, ali i da je istakao da sve to treba da se plati. Bilo je, prema Lučiću, potrebno platiti i za “dobre uslove” u zatvoru.


2021-02-19 13:48:12 AUZG17  Kako nije brate mene je ministar bih juce bio kuci kaze sve ce da pomogne sto kazem osim telefon ne moze

2021-02-19 13:48:42 AUZG17 Ma dje normalan brate

2021-02-19 13:49:43 AUZG17 Jeste brate ali kaze moze da mu se smanji amnestijom

2021-02-19 13:49:54 AUZG17 Naravno da se plati

2021-02-19 13:50:04 AUZG17 Da ima dobre uslove u zatvor


Skajprepiska oko Miloša Lučića

5.

Učešće Miloša Lučića u poslovima sa narkodilerima nije nikakvo iznenađenje; Dapače. Ranije sam u niz navrata navodio da je Miloš Lučić, zajedno sa svojim bratom Mladenom Lučićem, dio narkohobotnice Nenada Nešića, velikog narkodilera, perača narkonovca i ministra bezbjednosti BiH.


Miloš Lučić je i član Nešićeve stranke DNS, a Nešić ga je i predložio na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice u aktuelnom Savjetu ministara BiH.


Mladen Lučić, brat Miloša Lučića, kum je Nenada Nešića; Šef kabineta Lučića bio je Mlađen Božović, punac Nešićevog brata Predraga, a sada je Božović u kabinetu Nešića.

6.
Lučićevo učešće u spasavanju narko”transportera” Gajića, kako bi se od njega dobili podaci o tome gdje se nalazi novac i narkotici je očekivano, kao što je očekivano i da se on, kao i njegov brat Mladen, te Nešić i Aleksandar Glavaš, prije ili kasnije nađu iza brave zbog trgovine opijatima.


7.

Miloš Lučić je zbog malverzacija na poziciji ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH  podnio ostavku decembra 2022., nakon što je uhapšen zbog nezakonitih poslova. Protiv njega je potvrđena optužnica 15.02.2024. godine, za štetu od cca 40.000 evra. 


Međutim, još uvijek nema optužnice za trgovinu narkoticima, ali će biti.


Skajfotografija: Miloš Nikolić, pratilac Miloša Lučića
8.
U cijeloj akciji pomoći Gajiću, učestvovao je i Lučićev pratilac Miloš Nikolić, koji je uhapšen zbog trgovine narkoticima; Nikolić je uhapšen u aprilu 2022. prilikom prodaje 10 kilograma droge spid. Mjesecima je bio meta Tužilaštva BiH koje je, u saradnji sa hrvatskim kolegama iz USKOK, angažovalo prikrivene istražioce, koji su u nekoliko navrata od Miloša Nikolića kupovali spid.


Nikolić je 26.04.2023. godine presuđen na tri i po godine zatvora.



9.
Iako je Nikolić u zatvoru, a protiv Miloša Lučića se vodi sudski postupak, narkohobotnica kojoj pripadaju i dalje djeluje u institucijama BiH, a njen najjači član je Nenad Nešić.


10.

Vratimo se Gajiću, čiji “slučaj” otkriva još dugi niz učesnika u poslovima zaštite narkodilera, odnosno funkcionera i uposlenika institucija koji rade za narkokartele.


Jedan od njih je i Siniša Perković Picek, direktor zatvora u Vojkovićima. Perković je teški kriminalac, bez ostatka, a o njemu i ogromnoj imovini koju je stekao baveći se nezakonitim poslovima, objavio sam nekoliko tekstova.


Siniša Perković Picek

Poruke iz Skajtelefona Đurovića samo potvrđuju u kolikoj mjeri je Perković involviran u narkovode. Đurović svom sagovorniku Raševiću piše o Perkoviću, 17.12.2020., sljedeće:


2020-12-17 14:14:37 AUZG17 Moze ovaj Picek dosta

2020-12-17 14:14:44 AUZG17 A sa njim imamo konekciju

2020-12-17 14:15:38 H9K2F5 Super al ovako ti je sto sam ti napiso sigurne infor

2020-12-17 14:16:16 AUZG17 Sa ovim mozemo sve poslacu ljude za 15 dana da ne trcim odma

2020-12-17 14:16:22 AUZG17 Da mu se ubaci kripta neka radi

2020-12-17 14:16:46 AUZG17 da dobija vikende ja cu da garantujem da nece da pobjegne


Zaista je više nego interesantno da narkodiler Đurović garantuje Piceku da Gajić neće pobjeći. 


11.

Skaj prepiske narkodilera koje sam objavio u nizu tekstova oko pokušaja spasavanja narko”transportera” Dragana Gajića teško optužuju Sanina Bogunića, člana VSTS, tužioce Olega Čavku i Dijanu Kajmaković, potom Zdravka Mamića, bjegunca od pravosuđa Hrvatske, bivšeg ministra Miloša Lučića, direktora zatvora u Vojkovićima Sinišu Perkovića da su u direktnoj službi narkokartela, da sve za novac rade i svjesno zloupotrebljavaju svoje funkcije.


Izvještaj o ovim počinjenim teškim kriminalnim radnjama je u Tužilaštvu BiH, kod tužioca Sanjina Kulenovića, koji vodi istragu u predmetu “Crna Kravata 2”.


Najmanje što se može očekivati od Kulenovića jeste da pohapsi sve navedene, ali i da proširi istragu sa njih na sve one sa kojima su u vezi, a i dalje su visokopozicionirani u institucijama BiH i oba entiteta.


Bogunićeva prepiska sa Mamićem;
Skrinšot prepiske nađen u Skaj porukama
12.
Vjerujem da Kulenović neće propustiti svoju priliku i u ovom slučaju, jer bi ga takvo postupanje pozicioniralo kao jednog od najznačajnijih tužilaca Tužilaštva BiH; Takođe, vjerujem da njegovo prijateljstvo sa Bogunićem neće imati nikakav uticaj na njegov rad.


U nastavku ću nabrojati i ostala lica koja se pominju u Skajprepiskama članova Klana tokom 2019. i 2020. godine. Riječ je o komunikaciji između Blaženka Raševića (sky ecc H9K2F5), Dragana Gajića (sky ecc 726837, 564CAC), Leona Smuđe (sky ecc VTHE09), Danila Đurovića (sky ecc AUZG17), Dražena Vukelića (sky ecc 679597, 7B3759) i Dejana Rovčanina (sky ecc P6272M).


13.

U Skaj prepiskama kao saradnik ove narkogrupe naveden je i policajac Aleksandar Pandurević, kojeg pod kontrolom drži Rašević.


skrinšot prepiske Pandurevića, poslan putem Skajaplikacije


Saradnik im je i Dario Zelić, pripadnik  OSA BiH koji radi u Mostaru.


Skajfotografija: Dario Zelić, pripadnik OSA BiH

Sud BiH potvrdio je, 24.11.2023. godine, optužnicu protiv Dragana Gajića (36) iz Nikšića i šestorice uhapšenih u akciji ”Golub” kojom se terete da su kao organizovana kriminalna grupa u BiH prokrijumčarili najmanje 3,7 tona marihuane! Osim Gajića optuženi su još i Blaženko Rašević (45), Žarko Joknić (46), Vlatko Blažević (48), Nikola Jovančić (33), policijski službenik Granične policije BiH Šaban Kudo (54) i Selvedin Selimović (47).


14.

Za nadati se da Tužilaštvo BiH uskoro podigne i optužnicu protiv svih navedenih političkih, pravosudnih, policijskih, obavještajnih funkcionera kao i njihovih pomagača u "Slučaju NarkoTransporter Gajić".

среда, 8. мај 2024.

Narkodiler Vukelić narkodileru Rovčaninu o tužiocima Saninu Boguniću i Olegu Čavki: Mislim da bi oni za pare sve napravili

Sanin Bogunić

Piše: Slobodan Vasković


1.

“Kartel ‘Tito i Dino’ su embrion za ove naše iz pravosuđa, policije i politike, kakvi su to mafijaši”, rezignirano je konstatovao moj dobar poznanik koji pažljivo prati sve što se objavi o djelovanju narkokartela u BiH i njihovim vezama sa brojnim visokim pravosudnim, policijskim, obavještajnim i političkim funkcionerima.


Njegova konstatacija je ekstremno negativna, zbog činjenice da su pomenuti funkcioneri spremni na sve kako bi uzeli novac od kartela, bilo da je riječ o svjetskom gangu “Tito i Dino”, bilo da se radi o klanovima koji drže podzemlje u Regionu, kao i u BiH.


2.

Slučaj Dragana Gajića je veoma bitan, jer oslikava sve aspekte dubokog involviranja klanova u državne (i entitetske) institucije i pokazuje u kolikoj mjeri su brojni visoki pravosudni, policijski, obavještajni i politički funkcioneri posvećeni kriminalnim radnjama i radu za Kartele, a da, pritom, bez ikakve savjesti, beskrupulozno i bezočno, teško zloupotrebljavaju institucije u kojima rade. I u kojima primaju plate, ali im je to, očito, nedovoljno, jer je novac koji dobijaju od Kartela za usluge znatno veći.


Do sada sam u potpunosti raspakovao Olega Čavku i Dijanu Kajmaković, tužioce Tužilaštva BiH, djelimično Sanina Bogunića, člana VSTS i njegovog sponzora Ljiljanka Palaca, koji je, ujedno, i Čavkin sponzor.


3.

U ovom tekstu ću se baviti Bogunićem. 


4.

Raniji tekstovi odnosili su se na decembar 2019. godine, kada se Gajić krio u stanu Dražena Vukelića, kuma i prijatelja Zdravka Mamića, bjegunca od hravtskog pravosuđa, jer je u toj državi presuđen na 6,5 godina robije.



5.

Dragan Gajić je 15. 12. 2020. uhapšen na području Kantona Sarajevo; Prilikom hapšenja imao je lažna dokumenta i falsifikovane policijska obilježjima Republike Hrvatske. Zajedno sa njim tada je uhapšen i hrvatski policajac Krešimir Dropuljić iz Imotskog, što dodatno svjedoči da je Gajić dio međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavi narkoticima.


Važno je istaći da je Gajić 2012. godine uhapšen u BiH kao pripadnik međunarodne kriminalne grupe i potpisao je sporazum sa Tužilaštvom BiH, te je tom prilikom presuđen na tri godine zatvora. Međutim, dok je na slobodi čekao poziv za izdržavanje kazne, pobjegao je.




6.

Nakon što je uhapšen 15.12.2020., Gajić je pritvoren, a nakon što je utvrđen njegov stvarni identitet, upućen je na izdržavanje trogodišnje kazne u državni zatvor u Vojkovićima.


Gajić je, da podsjetim, bio narkotransporter, odnosno prevozio je narkotike iz Crne Gore u Hrvatsku ili do granice sa Hrvatskom, a nosio je i novac kojim su kriminalne grupe plaćale preuzete narkotike. 


Ova činjenica je ključna za nastavak priče, jer, nakon što ga je uhapsio MUP Kantona Sarajevo, 15.12.2020., dolazi do prave drame u narkogangu kojem pripada Gajić, budući da niko od njegovih saradnika nije znao gdje je novac, a riječ je o velikim iznosima, kao ni gdje su velike količine narkotika koje je trebalo da preveze Gajić.





Posebno je za članove ove grupe bila dramatična činjenica da nisu znali ni da li je Gajić uhapšen pod svojim imenom ili je, pak, koristio lažni identitet.


Sve ovo je vidljivo iz analize skaj komunikacija Blaženka Raševića (sky ecc H9K2F5), Dragana Gajića (sky ecc 726837, 564CAC), Leona Smuđe (sky ecc VTHE09), Danila Đurovića (sky ecc AUZG17), Dražena Vukelića (sky ecc 679597, 7B3759) i Dejana Rovčanina (sky ecc P6272M).


7.

Počinje intenzivna komunikacija između njih i dogovori o tome kako da se prvo sazna pod kojim imenom je uhapšen Gajić i da li je pod tim imenom pritvoren ili, pak, pod svojim pravim imenom, da bi, nakon što to saznaju, tražili način kako da ga oslobode, omoguće mu bjekstvo iz zatvora ili, u najmanjem, kako da mu dostave Skajtelefon da bi ih mogao obavijestiti gdje se nalaze novac i narkotici.


Iz Skaj komunikacije je vidljivo da se kod Dražena Vukelića nalazi najmanje 38.000 evra i dva vozila koja je Gajić koristio za trgvovinu narkoticima. Riječ je o automobilima “škoda” i “mercedes cady”.



Kod Vinka Blaževića (korisnika sky ecc kripte 3PJUV2, sky naziva „Orao“), nalazilo se 15.000 evra.


Istovremeno, iz Skajaplikacija je uočljivo da je Gajić Danilu Đuroviću (sky ecc kripte AUZG17, kodnog naziva „Magla“), Gajić je dužan 100.000 evra.


U komunikaciju oko raspodjele novca sa Gajićem dok je u pritvoru, uključena je i tadašnja Gajićeva djevojka Marija Bajić, državljanka Hrvatske.


8.

Dan nakon što je Gajić uhapšen kreće prava potjera narkoganga za njim, a Dražen Vukelić, pisanim i audio porukama, koje razmjenjuje sa Dejanom Rovčaninom, nudi pomoć Zdravka Mamića i predlaže da on stupi u kontakt sa Olegom Čavkom. Vukelić čak predlaže da on lično sa Mamićem dođe u Sarajevo i nađe se sa Čavkom.


2020-12-16 07:48:24 6D9597 Ovaj moj je dobar sa onim tuziocom tamo


Posebno veliki problem za njih je što ne znaju koje dokumente je koristio Gajić kada je uhapšen; Da li svoj pravi identitet ili lažni - Milan Bodlović. 


Vukelić navodi u porukama da je, za puštanje ili bijeg Gajića iz pritvora, spreman platiti koliko treba.


2020-12-16 19:25:13 6D9597 Reko sam ovom da cemo dat para koliko hoce samo da ga puste

2020-12-16 19:26:07 6D9597 Neka maja je sutra dezurna

2020-12-16 19:26:28 6D9597 Pa da ga puste da uspije ponjec

2020-12-16 19:26:33 6D9597 Pobjec

2020-12-16 19:26:58 6D9597 Sutra xemo sve znat kume



9.

Vukelić 17. 02. 2020. upoznaje Rovčanina da mu je navedeni kontakt prenio, za Gajića : „ mada mi ovaj jutros javlja da ima crvenu k'o potjeru da je nudio policajcu 3 000 eura da mu skine lisice, da je pobjeg'o s izdržavanja kazne da ga traži Srbija nešto milion problema kume milion kaže Oleg sad trenutno ne može ništa napravit' ali ne ništa sa'ću se ići naći s njim pa ću ti onda javit šta šta sve točno“.


Iz dalje komunikacije vidljivo je da imaju još nekoga za kontakt u tužilaštvu.


10.

Vukelić, 18.12.2020., u porukama obavještava Rovčanina šta je „ovaj“ napisao kumu.


“Ovaj” je taj drugi kontakt iz pravosudnih institucija, do kojeg je Vukelić došao preko Mamića. 


Riječ je o Saninu Boguniću, aktuelnom članu VSTS, jer Vukelić putem Skajaplikacije šalje prepisku Bogunića sa Mamićem, na kojoj se, osim teksta, vidi i vrijeme komunikacije - 23.27h. 





11.

Na slici koju je poslao Vukelić jasno je uočljivo ime Bogunić, tako da je lako zaključiti da je Vukelićev kum (Mamić) komunicirao sa Saninom Bogunićem, koji tog 18.12.2020. nije bio još uvijek član VSTS (izabran u septembru 2021. godine), ali je bio tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.


Bogunić ih upoznaje da je 16.12. „dežurna “ bila Maja.


Vukelić šalje još jednu fotografiju prepiske sa Bogunićem u kojem ga tužilac obavještava da je Gajić uhapšen pod lažnim imenom Milan Bodlović.



2020-12-18 07:48:36 6D9597 Evo sta je ovaj napiso kumu mom

2020-12-18 07:48:56 6D9597 idemo ga molit makar da pobjegne ako nista drugo

2020-12-18 07:49:29  6D9597 Kod te neke maje je bio ako se dobro sjecam

2020-12-18 07:50:20 6D9597 Mislim da bi oni za pare sve napravili


Skrinšotove prepiski Vukelić šalje i Danilu Đuroviću (korisniku sky ecc kripte AUZG17, kodnog naziva „McLaren“) i pojašnjava da je riječ o tužiocu. (nastaviće se)