среда, 1. јун 2022.

Prvi Mesar i Drugi Glavni Mesar - Mesarski načini kasapljenja budžeta RS

Mesari Mrda i Dodik

Piše: Slobodan Vasković


1.

Ljubomir Mrda, perač novca, falsifikator, kriminalac, perač narkonovca i to veliki, pljačkaš budžeta RS po svim mogućim osnovama, jedan je od značajnijih zločinaca u Republici Srpskoj, ali i dalje uspijeva da se drži “u sjeni”, vjerujući da će se izvući od kazne za pljačke zaista neprocjenjivog broja miliona KM. Riječ je o desetinama miliona maraka, a potreban je veoma brojan tim istražilaca da “radi na Mrdi” kako bi se bar približno procijenilo o kolikoj sumi je riječ.


2.

Samo da posjetim da su po nalogu Milorada Dodika, Sektina međunarodna kriminalna grupa, koju čine Ljubomir Mrda, Milutin Perić (djeluje u Češkoj) i Milenko Čičić, nekadašnji vlasnik firme za pranje para “Kaldera”, opljačkali su sa Escrow računa 20.768.000 KM.



3.

Za pljačku im je poslužila “procjena” o vrijednosti četiri fantomske minihidroelektrane na rijeci “Bistrici”, koju je servirala revizorska kuća “Grant Thorton”, čiji je vlasnik nadaleko poznati kriminalac Aleksandar Džombić, bivši premijer i nekadašnji ministar finansija. 


4.

Džombić je, što je vrlo bitno, trenutno u sudskom oprocesu, jer je optužen za pljačku 19,4 miliona KM koje je IRB po njegovom nalogu, bez ikakvog osnova, dao tada propaloj firmi “Energolinija”, sastavnom dijelu FG “Birač”. Vlasnik FG “Birač” bio je u to vrijeme svjetski prevarant Vladimir Romanov. Od kriminalnog kredita, Džombić je inkasirao “svega” pet miliona keša, a ostalih 14,4 su izvučeni iz RS.  



4.

U slučaju “Bistrica”,  Džombić je jedno veliko Ništa, što jesu četiri fantomske MHE na rijekama Bistrici i Janjini, procijenio na 20,7 miliona KM.


5.

Na taj način spasena je firma “Kaldera” koju je preuzela firma “Prointer”, ali to je manje bitno od činjenice zbog čega je bilo nužno izvesti operaciju pljačke preko 20 miliona KM sa Escrow računa da bi se sačuvala Čičićeva kriminalna firma.



6.

Sve navedeno detaljno sam pojasnio u tekstu - “Bistrica" i fantomske MHE poslužili kao idealan okvir za pranje para: Kako su Ljubomir Mrda, Milutin Perić, Luka Petrović i Milenko Čičić ojadili RS za 20.768.000 KM, a Radovan Višković, Petar Đokić i Luka Petrović za dodatna 2.000.000 evra; Kriminal je počinjen da bi se spasile akcije “Kaldere” u GP “Krajina”, koje su Dodikove, a ne Čičićeve, objavljenom 04.08.2021. godine.


7.

Mrda je, nakon te pljačke krenuo u nove, a sve vrijeme je prao narkonovac kroz gradnju brojnih objekata na Jahorini, kao što je, na primjer, hotel “Planina”, o čemu sam, takođe, detaljno pisao.


Uzgred da napomenem da su članovi Mrdine šire porodice narkodileri i dio njih je u pritvoru.


8.

Mrda je stručnjak i za stečajeve koji su, odreda, kriminalne radnje, i nakon kojih njemu ostanu milioni KM, a povjeriocima milionski gubici.


Tako je posjedovao porodičnu firmu “Paniflex, koju je uništio.


“Paniflex” je ostao dužan tri miliona maraka, što entitetskom budžetu, što dobavljačima.



Uz to, ojadio je “Banku Srpske”, koja više ne postoji, za dodatnih 300.000 KM; To je kredit koji je podigao i koji nikada nije vratio niti će vratiti.


Mrda, kojeg zbog prerade mesa, zovu i Polutka, uspio je da svu imovinu propale, prezadužene, kriminalne firme “Paniflex” prebaci na svoju novu firmu, čiji je on istinski vlasnik, “Pani” i nesmetano nastavi proizvodnju i nove prevare; Povjerioci su se mogli naplatiti iz onog što je u “Paniflexu” ostalo - to je duplo golo. 


“Pani” je nasljednik firme “Paniflex”, sa Pala, čiji je osnivač Mrdina supruga Borka.


Najinteresantnije od svega je da povjerioci koji potražuju milione od Mrde

Nisu “shvatili” da su “Paniflex” i “Pani” registrovani na istoj adresi.


9.

Mrda nije samo kriminalni stručnjak za pljačku struje i narkobiznis, već i za mesarski, što ga je i preporučilo Prvom Mesaru RS Dodiku, kao mesara budžetskih sredstava od najvećeg povjerenja.


Prvi Glavni Mesar Prvog Mesara je Budo Stanković njegov kum, dok u Mesarskoj armiji Mrda ima “čin” Drugi Glavni Mesar!!!


10.

“Pani” d.o.o.,na koju je prebačen “mesarski biznis” prao je pare nekoliko godina, napravio milionske dugove, a sada Mrda, da bi izigrao povjerioce, ponovo pokreće stečaj i te firme.



Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu otvorio je, 07.03.2022. godine, stečajni postupak  pravnog lica “Pani” d.o.o. Pale.Time propadaju milionske obaveze prema dobavljačima i bankama, a Mrda nastavlja hladnokrvo da se botoksira kako bi izgledao što mlađi. 


11.

Pored firme “Pani”, na putu za vječni stečaj ili likvidciju je i firma BECG d.o.o. iz Sarajeva, koju Mrda kontroliše zajedno sa Bojanom Kisom iz Beograda.


Ta firma je od  Elektroprivrede RS izvukla 6,2 miliona KM, a zauzvrat nisu uradili baš ništa. 



Nisu ni trebali uraditi - cijeli posao je bio izvlačenje milionskih sredstava.

Pisao sam i o tome detaljno u nekoliko tekstova.


Jedan od njih je “Nakon milionske pljačke Elektroprivrede RS, Dodikov štićenik i kriminalac Mrda, perač prljavog novca Kokezinog i Belivukovog kriminalnog Krakena, i njegov saučesnik Bojan Kiso pokušavaju likvidirati firmu BESCG preko koje je oteto cca 6,2 miliona miliona KM” (10.06.2021. godine).


12.

Mrda je kao guba - uništava sve čega se prihvati i, naravno, sve više bogati.


U gubitku je i firma “Green Energy” d.o.o. Pale (MHE „ Miljacka“) koju Mrda kontroliše zajedno sa pripadnikom podzemlja Češke - kockarom Milutinom Perićem iz Praga.





Perić je svoje kćerke izveo iz vlasništva “Green Energy” d.o.o. da bi ih pokušao spasiti od Mrde od krivične odgovornosti koju im je Mrda namijenio kako bi sebe izvukao.


Da podsjetim, MHE “Miljacka” je izgrađena na osnovu falsifikovane dokumentacije. Sve to utvrdile su institucije RS, ali niko prstom nije mrdnuo da Mrdu privede i kazni. Čak je i Ministroid Srebrenka Golić, koja je navodno obmanuta falsifikatima, navodno podnijela zahtjev MUP RS da se sve navedeno istraži, ali ništa. Niko ništa nije ni očekivao, iako su zbog Mrdine MHE Dodik&Ministroid slomili sopstveni sistem kriminalnog djelovanja. 


Sve detaljno možete pročitati u tekstu - Nabujala “Miljacka”: Kleptokratski Režim Slomio sopstveni Sistem zbog kriminalca Ljubomira Mrde.


13.

Protiv kriminalca Perića, Mrdinog saradnika u brojnim mafijaškim poslovima, vodi se i istraga Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu zbog trgovanja dionicama njegove firme JAMP u predmetu sarajevskog Bosnalijeka d.d.


14.

U kriminalne financijske transakcije, “Green Energy” d.o.o. Pale, uključena je i poznata NarkoFirma iz Foče - “Pavgord” d.o.o., čiji je vlasnik Gordan Pavlović Goci, pripadnik Kavčana u RS. Riječ je o pranju novca, a to će, svakako, biti sastavni dio istrage protov Pavlovića, ali i Mrde, jer, bez dileme, u njihovom dilu ima i narkopara.


15.

Za odbranu silnih lopovluka Mrda je angažovao je čak pet poznatih advokata, ali ima toliki broj tužbi da ne stignu sve i odbraniti.


Čak je, što je donedavno bilo nezamislivo, počeo da gubi sudske sporove, nakon čega je otvoreno prijetio strankama u postupku i svjedocima zbog čega je prijavljen MUP-u KS.


16.

Mrda je, nakon toga, za odbranu lika i (ne)djela angažovao poznatog falsifikatora Amara Gorčića i advokaticu Sanelu Gorčić.



Amar Gorčić, poznati sarajevski mešetar, uz to i rektalni alpinist kriminalca Mrde, ne libi se raznih falsifikata, krivotvorenja, skrivanja dokumentacije, lažnog predstavljanja…, riječju Mrdin tip “čovjeka”.


Advokatica Sanela Gorčić (poznata kao i 10 %) ujedno je i advokatica Olimpijskog Centra Jahorina, gdje je Mrda član Nadzornog odbora.



Nema dileme da počinje novi veliki talas na napada Sekte na državnu imovinu. Mrda je zadužen da ukrade cijelu planinu. (nastaviće se)