петак, 17. јун 2022.

Čišćenje Lukača iz MUP RS: Dodik i Kostrešević ultimativno traže smjenu Brkića, načelnika PU Banjaluka; Lukač se sve slabije opire


Piše: Slobodan Vasković


Već nekoliko dana traje velika bitka oko pozicije načelnika Policijske uprave Banjaluka, na čijem čelu se nalazi Miloš Brkić.


Siniša Kostrešević koji je, zajedno sa Miloradom Dodikom, ovladao MUP RS zahtijevao je od Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova, da smijeni Miloša Brkića, načelnika PU Banjaluka.


Brkić nije pod direktnom komandom Kostreševića, koji mu je posebno zamjerio što je predao Tužilaštvu snimke sa kamera za video nadzor na kojima se vidi kako se premlaćuju privedeni 26./27.03., a i bliži je Lukaču nego Kavačkom “narko”generalu.


Lukač je odbio da smijeni Brkića, ali Kostrešević je tražio da Dodik interveniše, što je ovaj i učinio i naložio da se smijeni načelnik PU Banjaluka.


Miloš Brkić


Povod za smjenu su Brkićeve mahinacije sa registracijama vozila o čemu sam detaljno pisao. Iako bi to trebalo da je suštinski razlog, u ovom slučaju to je samo forma, jer na Brkićevu poziciju Kostrešević želi da dovede Đuricu Vukelića, komandira PS Laktaši koji je potpuno odan Dodiku i Kostreševiću. To je stvarni uzrok zahtjeva za Brkićevu smjenu.


Biće interesantan rasplet oko Brkića, jer je Lukač u MUP RS potpuno marginalizovan, pa njegov otpor smjeni Brkića djeluje kao nejaki pokušaj da povrati nešto uticaja u MUP RS. (nastaviće se)