недеља, 29. новембар 2020.

Raskol u DNS-u: Nešić namjerava smijeniti Banjca sa pozicije šefa Kluba poslanika u NSRS


Piše: Slobodan Vasković


Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, namjerava da u utorak, 01.12.o.g., prije zasjedanja urušene NSRS, smijeni Darka Banjca sa pozicije šefa Kluba poslanika te stranke.


Na Banjčevo mjesto Nešić namjerava da imenuje Duška Ivića, poslanika iz Prijedora.


Ukoliko Nešić realizuje ovu namjeru, to će biti uvod u smjenu Banjca sa pozicije generalnog sekretara DNS-a, kao i još, najmanje, trojice članova Predsjedništva te stranke.


Na taj način Raskol bi bio i javno obznanjen.


Nešić i Banjac su imali sastanak prošle sedmice u Novom Sadu, gdje su pokušali da se dogovore, ali jedino su uspjeli da zakažu novi sastanak.


Kako sad stvari stoje, ukoliko Nešić smijeni Banjca do novog sastanka neće ni doći.


Nešić je odbio da se povuče sa čela DNS-a, nakon čega bi bio aboliran za brojna krivična djela koja je počinio; Takva ponuka je stigla iz vrha SNSD-a, a Nešić smatra da je on taj koji može da sruši Dodika i bude sljedeći predsjednik RS.


Nešićeve ambicije zaista su velike i nerealne, a Dodik je izdao naredbu da se on uhapsi. Međutim, pitanje je da li Dodik uopšte ima snage da sprovede u djelo ono što je naložio?!


Posebno zbog činjenice da se u takozvanom MUP RS žestoko razbuktao sukob na relaciji Dragan Lukač-Siniša Kostrešević, ali o tome uskoro opširnije.


Ukoliko Banjac ne bude u utorak smijenjen sa pozicije šefa Kluba poslanika, to može značiti samo jedno - ponovo su počeli pregovori Dodika i Nešića.


Banjac je potpuno lojalan Dodiku, kao i poslanik Diko Cvjetinović, dok su uz Nešića poslanici Aleksandar Glavaš, Duško Ivić, Mirko Sovilj i Slavko Gligorić. Nešić je poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH.


DNS u NSRS ima trenutno sedam poslanika; Sedmi je Dane Malešević.

Prema tvrdnjama iz nekoliko različitih izvora, Malešević namjerava da napusti DNS i pridruži se novoj stranci čije je osnivanje u poodmakloj fazi. 


(nastaviće se)