понедељак, 21. октобар 2024.

Uprkos žestokim napadima i prijetnjama sudijske "Koza Noste", Velimir Ninković porazio Srđana Forcu u borbi za poziciju člana VSTS-a

Velimir Ninković


Piše: Slobodan Vasković

 

Prije nekoliko dana održani su izbori za člana VSTS-a, ispred sudija osnovnih i okružnih sudova u Republici Srpskoj.

 

Iako su u borbi za navedenu poziciju učestvovala četiri kandidata, ona se svela na dva imena: Srđana Forcu, koji je aktuelni član VSTS-a i Velimira Ninkovića, predsjednika Udruženja sudija Republike Srpske.

 

Rezultat pomenutih izbora još uvijek nije zvanično objavljen. Međutim, više izvora iz pravosudnih krugova mi je potvrdilo da je Ninković pobijedio Forcu sa razlikom manjom od deset glasova.

 

Srđan Forca

Ovdje treba reći da je Ninković imao vrlo snažan lobi protiv sebe. Glavne karike tog lobija su Danijela Elenkov (predsjednica Osnovnog suda u Prijedoru), Duško Miloica (predsjednik Okružnog suda u Prijedoru) i Dragan Kalab (predsjednik Osnovnog suda u Kozarskoj Dubici).

 

Duško Miloica

Pomenuti trojac je vodio vrlo prljavu kampanju protiv Ninkovića, u maniru mafijaških šefova italijanske Kozanostre. Tu se posebno izdvaja Dragan Kalaba, predsjednik Osnovnog suda u Kozarskoj Dubici. Izvori iz suda na čijem se čelu on nalazi potvrdili su mi da je Kalaba prijetio odmazdom sudijama ukoliko ne glasaju za Forcu.


Dragan Kalaba 

Uprkos pokušaju pomenutog trojca da „miniraju“ Ninkovića, on je pobijedio zahvaljujući glasovima iz sudova sa područja Banjaluke. Tu se posebno izdvaja Osnovni sud u Banjaluci, čije sudije su ponizile Forcu. Rezultat u tom sudu je bio 33 naspram 9 u korist Ninkovića.

 

Od mojih izvora iz okruženja Force dobio sam informaciju da su za njega u tom sudu glasale sljedeće sudije: Dalibor Kordić, Vedrana Grmuša, Biljana Vučetić, Draženka Kudra, Marela Jevtović, Dejana Tepić, Monika Kovačević, Nives Ćetojević i Munevera Huseinbašić.