субота, 21. септембар 2024.

PDP digao ruke od Draška Stanivukovića: Igor Crnadak odbija da se pojavljuje u kampanji na skupovima na kojima je prisutan Stanivuković, Mladen Ivanić se pojavio samo na jednom skupu, Branislav Borenović odlazi sa funkcije predsjednika stranke

Piše: Slobodan Vasković

 

U vrijeme osnivanja i dugo nakon toga PDP je važio za stranku intelektualaca, kojoj je naklonjen urbani dio glasača. Takav status ta stranka je imala sve do opštih izbora 2022. godine. Nakon tih izbora, PDP je napustio značajan kadrova.

 

Upražnjena mjesta nisu ostala dugo prazna, jer je njih popunio prvi ešalon stranačkih poltrona odanih Drašku Stanivukoviću. Vjerujem da Mladen Ivanić, osnivač PDP-a, svakodnevno plače nad činjenicom da su unutar njegove stranke mjesta ljudi poput Jelene Trivić, Milka Grmuše i Branka Dokića popunili nepismeni banditi poput Drine Trećine i Tanje Palačković.

 

Sva istraživanja govore da će PDP doživjeti potop na predstojećim lokalnim izborima. To ne treba da čudi, jer te stranka uopšte ne postoji na istoku Republike Srpske, dok na zapadu diše na škrge samo u nekoliko opština. Za očekivati je da PDP od oktobra postane tek šesta ili sedma stranka po snazi u Republici Srpskoj, negdje u rangu DNS-a Nenada Nešića.

 

Više izvora iz PDP-a mi je potvrdilo da je ta stranka u Banjaluci manje više digla ruke od Draška Stanivukovića. To ne treba da čudi, jer sva istraživanja govore da je on ispao iz trke za gradonačelnika tog grada.

 

Sve je vidljivije da najviši funkcioneri PDP ne učestvuju u kampanji Draška Stanivukovića. Tako se, na primjer, Igor Crnadak, drugi čovjek stranke, uopšte ne pojavljuje na skupovima PDP-a u Banjaluci. Dobro upućeni tvrde da on čeka da se okončaju izbori, kako bi preuzeo vođenje stranke.

 

Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP, u proteklih desetak dana kampanje samo se pojavio na jednom skupu u Banjaluci. Ivanić nije toliko razočaran Stanivukovićem, koliko Borenovićem, jer je njemu povjerio vođenje stranke, koja će po svemu sudeći doživjeti debakl.

 

Svjestan da je upropastio nekada ozbiljnu stranku, Borenović je najbližim saradnicima prije nekoliko dana saopštio da će odmah po okončanju lokalnih izbora podnijeti ostavku na funkciju predsjednika PDP-a. To znači da će tu stranku najvjerovatnije preuzeti Igor Crnadak.