недеља, 22. септембар 2024.

Novi raskol u PDP-u: Dragan Milanović najavio napuštanje stranke nakon što je Drina Trećina pokušao da ga izreketira; Stanivuković naredio da se svi stranački glasovi kanalištu ka Miladi Šukalo i Adriani Basari

Milanović i Stanivuković

Piše: Slobodan Vasković 

 

Raspad PDP-a, nekada ozbiljne političke organizacije, počeo je sa dolaskom  Branislava Borenovića na njeno čelo. Vrijeme je pokazalo da je Mladen Ivanić napravio veliki promašaj izborom Borenovića za svog nasljednika na čelu te stranke.

 

Prvi veći raskol unutar PDP-a se dogodio 2022. godine, kada je tu stranku napustila Jelena Trivić. Predstojeći lokalni izbori će pokazati da je Trivićeva u nešto više od godinu dana napravila stranku koja je snažnija od PDP-a.

 

Odlaskom Trivićeve strasti unutar PDP-a su samo privremeno splasnule. Nije trebalo da prođe puno vremena do novih trzavica. U kom pravcu će one ići obznanio je Igor Crnadak: On je poput Trivićeve označio Draška Stanivukovića kao glavnog grobara stranke.

 

Zajedno sa Crnatkom, protiv Stanivukovića je javno istupio i Milko Grmuša. Ipak, pomenuti dvojac nije imao dovoljno snage unutar stranke da se obračuna sa Stanivukovićem i njegovim zaštitnikom Borenovićem. Dobro upućeni u dešavanja u PDP-u govore da Crnadak i Grmuša čekaju da ta stranka na lokalnim izborima doživi debakl, kako bi započeli sa čišćenjem partije.

 

Da PDP nije imun na raskole i u vrijeme izborne kampanje pokazuju ovi izbori. U pitanju je Dragan Milanović, šef odborničkog kluba te stranke u Skupštini grada Banjaluka i potpredsjednik Gradskog odbora Banjaluka.


 

Milanović je ujedno kandidat PDP-a za odbornika. Kako su prva četiri kandidata na listi narodni poslanici, koji su na listi završili samo kako bi pogurali listu, ispada da je Milanović kao peti na listi najviše rangirani kandidat koji ima ozbiljnu namjeru da bude odbornik.


Više izvora iz PDP-a mi je potvrdilo da se Milanović povukao iz izborne kampanje PDP-a. Da je to tako potvrđuju i skupovi te stranke, na kojima nema Milanovića. Razlog za njegov odlazak je sukob sa Drinom Trećinom. Preciznije, Drinić je prije sedam dana pokušao da izreketira Milanovića, tražeći od njega da mu donese 200.000 KM ukoliko želi da stranački glasovi budu kanalisani na njega kao kandidata.

 

Nakon što je Milanović odbio taj ultimatum, Drinić mu je odgovorio da će tražiti od Draška Stanivukovića da naredi predsjednicima mjesnih odbora da daju članovima stranke uputstvo da ne glasaju za Milanovića. Milanović je na to odgovorio Driniću da on nema više šta da traži u istoj stranci sa kriminalcima poput njega i Stanivukovića.



Kako je Drinić zamislio, tako je Stanivuković odradio. Više izvora mi je potvrdilo da je Stanivuković dao instrukcije predsjednicima mjesnih odbora PDP-a da se ne glasa za Milanovića, nego da se svi glasovi kanališu isključivo ka Miladi Šukalo i Adriani Basari kao kandidatima PDP-a za odbornike. Taj potez Stanivukovića nije nelogičan, jer se očekuje da će PDP na predstojećim izborima osvojiti maksimalno dva mandata, a Šukalo i Basara su mu potpuno odane.